Οι περισσότεροι ηγέτες της ΕΕ -αλλά και οι Ρωσόφιλοι Ανατολικοευρωπαίοι- έχουν καταστήσει σαφές ότι θέλουν να αποφύγουν ένα περιορισμένο φόρουμ τύπου Μινσκ που θα απέκλειε ένα ευρύ φάσμα συμφερόντων από όλο το μπλοκ
Σχεδόν τρία χρόνια μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και με τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να αναλαμβάνει τα καθήκοντά του σε μόλις μία εβδομάδα, οι Ευρωπαίοι αντιμετωπίζουν ανησυχούν για το πώς θα μπορούσαν να διασφαλίσουν ότι δεν θα αποκλειστούν από τις διαφαινόμενες ειρηνευτικές συνομιλίες στο μέλλον.
Σύμφωνα με το Euractiv, η ΕΕ θέλει να σιγουρέψει ότι θα έχει μια θέση στο τραπέζι των μελλοντικών διαπραγματεύσεων για την Ουκρανία, αν και μέχρι τώρα φαίνεται πως δεν έχει να περιμένει και πολλά
Η Ρωσία ελέγχει επί του παρόντος περίπου το 1/5 του εδάφους της Ουκρανίας, αλλά το Κίεβο ελπίζει ότι η απροσδόκητη κατάληψη και κατοχή του Κουρσκ θα μπορούσε να ενισχύσει τη διαπραγματευτική του θέση καθώς οι αντιμαχόμενες πλυρές προετοιμάζονται για νέες
συνομιλίες.
Και οι δύο πλευρές προσπαθούν να ενισχύσουν τις θέσεις τους στο πεδίο της μάχης πριν από την ανάληψη των καθηκόντων της νέας κυβέρνησης Τραμπ στις 20 Ιανουαρίου.
Η ηγεσία του Κιέβου φοβάται ότι μια γρήγορη κατάπαυση του πυρός ή μια ειρηνευτική συμφωνία, όπως έχει επανειλημμένα αναγγείλει ο Τραμπ και τα στελέχη του, θα μπορούσε να έχει υψηλό τίμημα.
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι απέρριψε μέχρι στιγμής οποιαδήποτε γρήγορη στροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Η συντριπτική πλειονότητα των ηγετών της ΕΕ -με εξαίρεση την Ουγγαρία και τη Σλοβακία- συμφωνούν ότι δεν έχει νόημα να πιέσουν τον Ζελένσκι να κάτσει στο τραπέζι, ενώ ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν δεν έχει μέχρι στιγμής δείξει ότι θα ήταν πρόθυμος να το κάνει.
Είναι επίσης βέβαιοι ότι θα ήταν «σχεδόν αδύνατο» για τον Τραμπ να αποκλείσει την Ευρώπη από τις αποφάσεις για την Ουκρανία, δήλωσε o πρωθυπουργός της Εσθονίας σε πρόσφατη συνέντευξή του στο Euractiv.
«Οι ΗΠΑ πρέπει να μας βοηθήσουν να αλλάξουμε την δεδομένη κατάσταση και να πείσουμε τη Ρωσία να προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν στους Γάλλους πρεσβευτές στο Μέγαρο των Ηλυσίων την περασμένη εβδομάδα.
«Οι Ουκρανοί πρέπει να διεξάγουν ρεαλιστικές συζητήσεις για τα εδαφικά ζητήματα και μόνο αυτοί μπορούν να τις οδηγήσουν- οι Ευρωπαίοι πρέπει να οικοδομήσουν εγγυήσεις ασφαλείας, οι οποίες θα είναι η κύρια ευθύνη τους», πρόσθεσε.
Αντίστροφη μέτρηση για τον Τραμπ
Μια βασική ανησυχία μεταξύ των διπλωματών της ΕΕ είναι ένα σενάριο όπου ο Τραμπ θα ήταν διατεθειμένος να διεξάγει διμερείς συνομιλίες με τον Πούτιν χωρίς τη συμμετοχή των Ευρωπαίων.
Οι Ουκρανοί αξιωματούχοι, τους τελευταίους μήνες, έχουν αυξήσει τις προειδοποιήσεις τους σχετικά με τον ζωτικό ρόλο του Τραμπ, σπανίως ασκώντας ανοιχτή κριτική για τα σχόλιά του, σε μια προσπάθεια να διασφαλίσουν ότι θα καθίσουν τουλάχιστον στο τραπέζι.
Ο Ζελένσκι σε μια πρόσφατη τρίωρη συνέντευξή του σε αμερικανικό podcast εξήγησε το σχέδιο που θα ακολουθήσει το Κίεβο σε πιθανές ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, αποδίδοντας στον Τραμπ ζωτικό ρόλο-κλειδί για να αναγκάσει τη Ρωσία να τερματίσει τον πόλεμό της.
«Χωρίς τις ΗΠΑ, οι εγγυήσεις ασφαλείας είναι αδύνατες», δήλωσε ο Ζελένσκι, επαναλαμβάνοντας μια παλαιότερη φράση που χρησιμοποίησε μετά από μια σύνοδο κορυφής της ΕΕ τον Δεκέμβριο σχετικά με την ανάγκη ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ ως εγγύηση ασφαλείας.
Μετά την εκλογή του τον Νοέμβριο, ο Τραμπ είχε επισημάνει τόσο στον Ζελένσκι όσο και στον Μακρόν ότι θα ήταν ευθύνη των Ευρωπαίων να διασφαλίσουν στο μέλλον την κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία.
Όμως ο νέος απεσταλμένος του Τραμπ για την Ουκρανία, ο Κιθ Κέλλογκ, ο οποίος αναμενόταν να ταξιδέψει στο Κίεβο και σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες στις αρχές Ιανουαρίου, ανέβαλε το ενημερωτικό ταξίδι για μετά την ορκωμοσία στις 20 Ιανουαρίου.
Διπλωμάτες της ΕΕ δήλωσαν ότι ήταν ένα πρώτο καλό μήνυμα το γεγονός ότι ο Τραμπ νωρίτερα αυτή την εβδομάδα φάνηκε να απομακρύνεται από τον αρχικό του στόχο να τερματιστεί ο πόλεμος σε 24 ώρες, υπονοώντας ότι οι «έξι μήνες» είναι ένας πιο ρεαλιστικός στόχος.
Ο Κέλλογκ έκοψε δύο μήνες από το τελευταίο χρονοδιάγραμμα του εκλεγμένου προέδρου για την ειρηνευτική συμφωνία στην Ουκρανία, λέγοντας στο Fox News την Τετάρτη ότι η νέα κυβέρνηση θα επιδιώξει να μεσολαβήσει για μια «βιώσιμη λύση» εντός των πρώτων 100 ημερών της θητείας της.
Για τη μορφή των συνομιλιών
Ένα βασικό ερώτημα θα είναι ποια μορφή θα μπορούσαν να έχουν οι μελλοντικές συνομιλίες και ποιοι θα μπορούσαν να καθίσουν στο τραπέζι.
Διπλωμάτες της ΕΕ λένε ότι δεν υπάρχουν ακόμη συγκεκριμένα σχέδια στα χαρτιά.
Αυτό θα μπορούσε να αρχίσει να αλλάζει όταν οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ συναντηθούν για τις πρώτες τους συνομιλίες του έτους στις 27 Ιανουαρίου, μετά την ορκωμοσία του Τραμπ, σύμφωνα με αρκετούς διπλωμάτες της ΕΕ.
Οι περισσότεροι ηγέτες της ΕΕ -αλλά και οι Ρωσόφιλοι Ανατολικοευρωπαίοι- έχουν καταστήσει σαφές ότι θέλουν να αποφύγουν ένα περιορισμένο φόρουμ τύπου Μινσκ που θα απέκλειε ένα ευρύ φάσμα συμφερόντων από όλο το μπλοκ.
Ο επικεφαλής διπλωμάτης της ΕΕ, Κάγια Κάλλας, δήλωσε την Πέμπτη ότι «η ΕΕ είναι έτοιμη να αναλάβει αυτή την ηγεσία, εάν οι ΗΠΑ δεν είναι πρόθυμες να το πράξουν».
«Είμαι βέβαιη ότι όλα τα άλλα μέλη, και ελπίζω και οι ΗΠΑ, είναι έτοιμα να συνεχίσουν την υποστήριξη προς την Ουκρανία», δήλωσε η Κάλλας στο περιθώριο των συνομιλιών για την άμυνα της Ουκρανίας στην αεροπορική βάση Ράμσταϊν στη Γερμανία.
Μια προηγούμενη συνάντηση σε επίπεδο ηγετών του σχήματος, που είχε προγραμματιστεί για τον Σεπτέμβριο και στην οποία θα προήδρευε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, είχε ακυρωθεί, καθώς η Ουάσινγκτον έπρεπε να επικεντρωθεί στην αντιμετώπιση των καταστροφών από τον τυφώνα Μίλτον.
Ενώ οι Ευρωπαίοι επιμένουν στις επαφές τους με το περιβάλλον του Τραμπ ότι η συνέχιση της αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας είναι απαραίτητη για να αποκτήσει το Κίεβο ισχυρότερη διαπραγματευτική θέση, την ίδια στιγμή λένε ότι παραμένει ασαφές γι' αυτούς αν το σχήμα θα συνεχιστεί υπό την ηγεσία των ΗΠΑ - ή θα αναγκαστεί να μετατοπιστεί προς έναν συνασπισμό υπό ευρωπαϊκή ηγεσία.
Η πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι, η οποία συνάντησε τον Τραμπ στο θέρετρό του στο Μαρ-α-Λάγκο νωρίτερα αυτό το μήνα, δήλωσε ότι «δεν θα προέβλεπε μια αποδέσμευση των ΗΠΑ».
«Όσον αφορά την ειρήνη, ο Τραμπ μπορεί να είναι κάποιος που προχωρά προς την έλευσή της, αλλά δεν νομίζω ότι αυτό σημαίνει εγκατάλειψη της Ουκρανίας», δήλωσε η ίδια.
Τον Δεκέμβριο, οι ηγέτες της ΕΕ είχαν αρχίσει να εξετάζουν πιθανούς συνασπισμούς, με Ευρωπαίους αξιωματούχους να δηλώνουν ότι αναμένουν τέτοιου είδους σχήματα να συνεχιστούν τις επόμενες εβδομάδες και μήνες καθώς προχωρούν οι ειρηνευτικές συνομιλίες.
Στον Τουσκ η «μπάλα»
Με τη Γερμανία να οδεύει προς πρόωρες εκλογές και τη Γαλλία να είναι αδύναμη στο εσωτερικό της, ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ αναμένεται να διαδραματίσει βασικό ρόλο στη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού συνασπισμού γύρω από την υποστήριξη της Ουκρανίας κατά τους επόμενους έξι μήνες της εκ περιτροπής προεδρίας της χώρας του.
Η Βαρσοβία είναι βέβαιο ότι θα κάνει το ακριβώς αντίθετο του Ούγγρου προκατόχου της.
Η αμφιλεγόμενη διπλωματική «ειρηνευτική αποστολή» του Βίκτορ Όρμπαν που τον οδήγησε στη Μόσχα, το Πεκίνο και το Μαρ-α-Λάγκο άφησε μια κακή γεύση στην ΕΕ συνολικά.
Υπάρχουν όμως και άλλες θέσεις που θα μπορούσαν ενδεχομένως να καλυφθούν.
«Η ΕΕ θα πρέπει να είναι παρούσα (ως θεσμός) στις μελλοντικές διαπραγματεύσεις, διότι είναι ένας από τους σημαντικούς παρόχους και συντονιστές βοήθειας προς την Ουκρανία», δήλωσε η Dumoulin.
«Το αν θα πρέπει να είναι εκεί και άλλοι μη ευρωπαϊκοί φορείς και το αν έχει νόημα να υπάρχει ευρύτερη συμμετοχή στη διαδικασία - με την παρουσία, για παράδειγμα, της Κίνας, της Ινδίας ή της Βραζιλίας - εγείρει την πιθανότητα να καταλήξουμε σε αποτελέσματα λιγότερο ευνοϊκά για την Ουκρανία», προειδοποίησε.
Καθορισμός στόχων διαπραγμάτευσης
«Προς το παρόν, οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να συνεχίσουν να λένε στις ΗΠΑ ότι το να εξαναγκάσουν τους Ουκρανούς σε διαπραγμάτευση είναι σίγουρη αποτυχία και θα κάνει τις ΗΠΑ να φανούν αδύναμες αν το αποτέλεσμα είναι πιο επωφελές για τη Ρωσία παρά για την Ουκρανία και τους δυτικούς εταίρους της», δήλωσε στο Euractiv η Marie Dumoulin, διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων (ECFR) για την ευρύτερη Ευρώπη.
Οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να καταστήσουν σαφές ότι είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ να μην εισέλθουν σε αυτές τις διαπραγματεύσεις με Ευρωπαίους και Ουκρανούς «στα μαχαίρια», αλλά να έχουν μια πραγματικά ενιαία θέση, είπε η ίδια.
Ωστόσο, οι περισσότεροι διπλωμάτες και αξιωματούχοι της ΕΕ παραδέχονται ότι μια συζήτηση σχετικά με την ανάγκη να αποφασίσουν ποια μέλη θέλουν να επιτύχουν από κάθε είδους μελλοντικές συνομιλίες δεν έχει γίνει πραγματικά.
«Δεν έχει σημασία μόνο το να βρίσκεσαι στο τραπέζι, αλλά το να έχεις μια ιδέα γιατί βρίσκεσαι σε αυτό το τραπέζι και τι θέλεις να πετύχεις μέσω της διαπραγμάτευσης», δήλωσε η Dumoulin.
Σύμφωνα με το Euractiv, η ΕΕ θέλει να σιγουρέψει ότι θα έχει μια θέση στο τραπέζι των μελλοντικών διαπραγματεύσεων για την Ουκρανία, αν και μέχρι τώρα φαίνεται πως δεν έχει να περιμένει και πολλά
Η Ρωσία ελέγχει επί του παρόντος περίπου το 1/5 του εδάφους της Ουκρανίας, αλλά το Κίεβο ελπίζει ότι η απροσδόκητη κατάληψη και κατοχή του Κουρσκ θα μπορούσε να ενισχύσει τη διαπραγματευτική του θέση καθώς οι αντιμαχόμενες πλυρές προετοιμάζονται για νέες
συνομιλίες.
Και οι δύο πλευρές προσπαθούν να ενισχύσουν τις θέσεις τους στο πεδίο της μάχης πριν από την ανάληψη των καθηκόντων της νέας κυβέρνησης Τραμπ στις 20 Ιανουαρίου.
Η ηγεσία του Κιέβου φοβάται ότι μια γρήγορη κατάπαυση του πυρός ή μια ειρηνευτική συμφωνία, όπως έχει επανειλημμένα αναγγείλει ο Τραμπ και τα στελέχη του, θα μπορούσε να έχει υψηλό τίμημα.
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι απέρριψε μέχρι στιγμής οποιαδήποτε γρήγορη στροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Η συντριπτική πλειονότητα των ηγετών της ΕΕ -με εξαίρεση την Ουγγαρία και τη Σλοβακία- συμφωνούν ότι δεν έχει νόημα να πιέσουν τον Ζελένσκι να κάτσει στο τραπέζι, ενώ ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν δεν έχει μέχρι στιγμής δείξει ότι θα ήταν πρόθυμος να το κάνει.
Είναι επίσης βέβαιοι ότι θα ήταν «σχεδόν αδύνατο» για τον Τραμπ να αποκλείσει την Ευρώπη από τις αποφάσεις για την Ουκρανία, δήλωσε o πρωθυπουργός της Εσθονίας σε πρόσφατη συνέντευξή του στο Euractiv.
«Οι ΗΠΑ πρέπει να μας βοηθήσουν να αλλάξουμε την δεδομένη κατάσταση και να πείσουμε τη Ρωσία να προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν στους Γάλλους πρεσβευτές στο Μέγαρο των Ηλυσίων την περασμένη εβδομάδα.
«Οι Ουκρανοί πρέπει να διεξάγουν ρεαλιστικές συζητήσεις για τα εδαφικά ζητήματα και μόνο αυτοί μπορούν να τις οδηγήσουν- οι Ευρωπαίοι πρέπει να οικοδομήσουν εγγυήσεις ασφαλείας, οι οποίες θα είναι η κύρια ευθύνη τους», πρόσθεσε.
Αντίστροφη μέτρηση για τον Τραμπ
Μια βασική ανησυχία μεταξύ των διπλωματών της ΕΕ είναι ένα σενάριο όπου ο Τραμπ θα ήταν διατεθειμένος να διεξάγει διμερείς συνομιλίες με τον Πούτιν χωρίς τη συμμετοχή των Ευρωπαίων.
Οι Ουκρανοί αξιωματούχοι, τους τελευταίους μήνες, έχουν αυξήσει τις προειδοποιήσεις τους σχετικά με τον ζωτικό ρόλο του Τραμπ, σπανίως ασκώντας ανοιχτή κριτική για τα σχόλιά του, σε μια προσπάθεια να διασφαλίσουν ότι θα καθίσουν τουλάχιστον στο τραπέζι.
Ο Ζελένσκι σε μια πρόσφατη τρίωρη συνέντευξή του σε αμερικανικό podcast εξήγησε το σχέδιο που θα ακολουθήσει το Κίεβο σε πιθανές ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, αποδίδοντας στον Τραμπ ζωτικό ρόλο-κλειδί για να αναγκάσει τη Ρωσία να τερματίσει τον πόλεμό της.
«Χωρίς τις ΗΠΑ, οι εγγυήσεις ασφαλείας είναι αδύνατες», δήλωσε ο Ζελένσκι, επαναλαμβάνοντας μια παλαιότερη φράση που χρησιμοποίησε μετά από μια σύνοδο κορυφής της ΕΕ τον Δεκέμβριο σχετικά με την ανάγκη ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ ως εγγύηση ασφαλείας.
Μετά την εκλογή του τον Νοέμβριο, ο Τραμπ είχε επισημάνει τόσο στον Ζελένσκι όσο και στον Μακρόν ότι θα ήταν ευθύνη των Ευρωπαίων να διασφαλίσουν στο μέλλον την κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία.
Όμως ο νέος απεσταλμένος του Τραμπ για την Ουκρανία, ο Κιθ Κέλλογκ, ο οποίος αναμενόταν να ταξιδέψει στο Κίεβο και σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες στις αρχές Ιανουαρίου, ανέβαλε το ενημερωτικό ταξίδι για μετά την ορκωμοσία στις 20 Ιανουαρίου.
Διπλωμάτες της ΕΕ δήλωσαν ότι ήταν ένα πρώτο καλό μήνυμα το γεγονός ότι ο Τραμπ νωρίτερα αυτή την εβδομάδα φάνηκε να απομακρύνεται από τον αρχικό του στόχο να τερματιστεί ο πόλεμος σε 24 ώρες, υπονοώντας ότι οι «έξι μήνες» είναι ένας πιο ρεαλιστικός στόχος.
Ο Κέλλογκ έκοψε δύο μήνες από το τελευταίο χρονοδιάγραμμα του εκλεγμένου προέδρου για την ειρηνευτική συμφωνία στην Ουκρανία, λέγοντας στο Fox News την Τετάρτη ότι η νέα κυβέρνηση θα επιδιώξει να μεσολαβήσει για μια «βιώσιμη λύση» εντός των πρώτων 100 ημερών της θητείας της.
Για τη μορφή των συνομιλιών
Ένα βασικό ερώτημα θα είναι ποια μορφή θα μπορούσαν να έχουν οι μελλοντικές συνομιλίες και ποιοι θα μπορούσαν να καθίσουν στο τραπέζι.
Διπλωμάτες της ΕΕ λένε ότι δεν υπάρχουν ακόμη συγκεκριμένα σχέδια στα χαρτιά.
Αυτό θα μπορούσε να αρχίσει να αλλάζει όταν οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ συναντηθούν για τις πρώτες τους συνομιλίες του έτους στις 27 Ιανουαρίου, μετά την ορκωμοσία του Τραμπ, σύμφωνα με αρκετούς διπλωμάτες της ΕΕ.
Οι περισσότεροι ηγέτες της ΕΕ -αλλά και οι Ρωσόφιλοι Ανατολικοευρωπαίοι- έχουν καταστήσει σαφές ότι θέλουν να αποφύγουν ένα περιορισμένο φόρουμ τύπου Μινσκ που θα απέκλειε ένα ευρύ φάσμα συμφερόντων από όλο το μπλοκ.
Ο επικεφαλής διπλωμάτης της ΕΕ, Κάγια Κάλλας, δήλωσε την Πέμπτη ότι «η ΕΕ είναι έτοιμη να αναλάβει αυτή την ηγεσία, εάν οι ΗΠΑ δεν είναι πρόθυμες να το πράξουν».
«Είμαι βέβαιη ότι όλα τα άλλα μέλη, και ελπίζω και οι ΗΠΑ, είναι έτοιμα να συνεχίσουν την υποστήριξη προς την Ουκρανία», δήλωσε η Κάλλας στο περιθώριο των συνομιλιών για την άμυνα της Ουκρανίας στην αεροπορική βάση Ράμσταϊν στη Γερμανία.
Μια προηγούμενη συνάντηση σε επίπεδο ηγετών του σχήματος, που είχε προγραμματιστεί για τον Σεπτέμβριο και στην οποία θα προήδρευε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, είχε ακυρωθεί, καθώς η Ουάσινγκτον έπρεπε να επικεντρωθεί στην αντιμετώπιση των καταστροφών από τον τυφώνα Μίλτον.
Ενώ οι Ευρωπαίοι επιμένουν στις επαφές τους με το περιβάλλον του Τραμπ ότι η συνέχιση της αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας είναι απαραίτητη για να αποκτήσει το Κίεβο ισχυρότερη διαπραγματευτική θέση, την ίδια στιγμή λένε ότι παραμένει ασαφές γι' αυτούς αν το σχήμα θα συνεχιστεί υπό την ηγεσία των ΗΠΑ - ή θα αναγκαστεί να μετατοπιστεί προς έναν συνασπισμό υπό ευρωπαϊκή ηγεσία.
Η πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι, η οποία συνάντησε τον Τραμπ στο θέρετρό του στο Μαρ-α-Λάγκο νωρίτερα αυτό το μήνα, δήλωσε ότι «δεν θα προέβλεπε μια αποδέσμευση των ΗΠΑ».
«Όσον αφορά την ειρήνη, ο Τραμπ μπορεί να είναι κάποιος που προχωρά προς την έλευσή της, αλλά δεν νομίζω ότι αυτό σημαίνει εγκατάλειψη της Ουκρανίας», δήλωσε η ίδια.
Τον Δεκέμβριο, οι ηγέτες της ΕΕ είχαν αρχίσει να εξετάζουν πιθανούς συνασπισμούς, με Ευρωπαίους αξιωματούχους να δηλώνουν ότι αναμένουν τέτοιου είδους σχήματα να συνεχιστούν τις επόμενες εβδομάδες και μήνες καθώς προχωρούν οι ειρηνευτικές συνομιλίες.
Στον Τουσκ η «μπάλα»
Με τη Γερμανία να οδεύει προς πρόωρες εκλογές και τη Γαλλία να είναι αδύναμη στο εσωτερικό της, ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ αναμένεται να διαδραματίσει βασικό ρόλο στη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού συνασπισμού γύρω από την υποστήριξη της Ουκρανίας κατά τους επόμενους έξι μήνες της εκ περιτροπής προεδρίας της χώρας του.
Η Βαρσοβία είναι βέβαιο ότι θα κάνει το ακριβώς αντίθετο του Ούγγρου προκατόχου της.
Η αμφιλεγόμενη διπλωματική «ειρηνευτική αποστολή» του Βίκτορ Όρμπαν που τον οδήγησε στη Μόσχα, το Πεκίνο και το Μαρ-α-Λάγκο άφησε μια κακή γεύση στην ΕΕ συνολικά.
Υπάρχουν όμως και άλλες θέσεις που θα μπορούσαν ενδεχομένως να καλυφθούν.
«Η ΕΕ θα πρέπει να είναι παρούσα (ως θεσμός) στις μελλοντικές διαπραγματεύσεις, διότι είναι ένας από τους σημαντικούς παρόχους και συντονιστές βοήθειας προς την Ουκρανία», δήλωσε η Dumoulin.
«Το αν θα πρέπει να είναι εκεί και άλλοι μη ευρωπαϊκοί φορείς και το αν έχει νόημα να υπάρχει ευρύτερη συμμετοχή στη διαδικασία - με την παρουσία, για παράδειγμα, της Κίνας, της Ινδίας ή της Βραζιλίας - εγείρει την πιθανότητα να καταλήξουμε σε αποτελέσματα λιγότερο ευνοϊκά για την Ουκρανία», προειδοποίησε.
Καθορισμός στόχων διαπραγμάτευσης
«Προς το παρόν, οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να συνεχίσουν να λένε στις ΗΠΑ ότι το να εξαναγκάσουν τους Ουκρανούς σε διαπραγμάτευση είναι σίγουρη αποτυχία και θα κάνει τις ΗΠΑ να φανούν αδύναμες αν το αποτέλεσμα είναι πιο επωφελές για τη Ρωσία παρά για την Ουκρανία και τους δυτικούς εταίρους της», δήλωσε στο Euractiv η Marie Dumoulin, διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων (ECFR) για την ευρύτερη Ευρώπη.
Οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να καταστήσουν σαφές ότι είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ να μην εισέλθουν σε αυτές τις διαπραγματεύσεις με Ευρωπαίους και Ουκρανούς «στα μαχαίρια», αλλά να έχουν μια πραγματικά ενιαία θέση, είπε η ίδια.
Ωστόσο, οι περισσότεροι διπλωμάτες και αξιωματούχοι της ΕΕ παραδέχονται ότι μια συζήτηση σχετικά με την ανάγκη να αποφασίσουν ποια μέλη θέλουν να επιτύχουν από κάθε είδους μελλοντικές συνομιλίες δεν έχει γίνει πραγματικά.
«Δεν έχει σημασία μόνο το να βρίσκεσαι στο τραπέζι, αλλά το να έχεις μια ιδέα γιατί βρίσκεσαι σε αυτό το τραπέζι και τι θέλεις να πετύχεις μέσω της διαπραγμάτευσης», δήλωσε η Dumoulin.
www.worldenergynews.gr