Διεθνή

Στην έκθεση Draghi στρέφεται ξανά η ΕΕ - Στόχος η ενίσχυση της θέσης της έναντι Κίνας και ΗΠΑ (Bloomberg)

Στην έκθεση Draghi στρέφεται ξανά η ΕΕ - Στόχος η ενίσχυση της θέσης της έναντι Κίνας και ΗΠΑ (Bloomberg)
Ηλεκτρική ενέργεια, ψηφιακές τεχνολογίες και εμπόριο, οι κλάδοι στους οποίους υστερεί περισσότερο η ΕΕ
Η Ευρωπαϊκή Ένωση στρέφεται εκ νέου στα πορίσματα της έκθεσης Ντράγκι, υπογραμμίζοντας το γεγονός πως η ολοκλήρωση της ενιαίας αγοράς του μπλοκ επιβραδύνεται την ίδια στιγμή που αντιμετωπίζει όλο και μεγαλύτερες πιέσεις από τους ανταγωνιστές της, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και της Κίνας.

Σύμφωνα με το Bloomberg, σε σχετική έκθεση που συνέταξε η ΕΕ και η οποία περιγράφει τις μελλοντικές προκλήσεις για την ανταγωνιστικότητα της ΕΕ, η Κομισιόν αναφέρεται σε «σημαντικούς κινδύνους που προκύπτουν από τις αυξημένες γεωπολιτικές εντάσεις, τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές και τις στρατηγικές εξαρτήσεις, στις οποίες είναι εκτεθειμένη μια ανοικτή οικονομία όπως αυτή της ΕΕ».

Τα πορίσματα, τα οποία αποτελούν σε μεγάλο βαθμό επαναδιατύπωση της συνολικότερης έκθεσης που του πρώην προέδρου της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, κινδυνεύουν να επισκιαστούν από τη συνεχιζόμενη εμπορική διαμάχη μεταξύ της ΕΕ και της Κίνας και την δεύτερη θητεία του
Ντόναλντ Τραμπ που ξεκινά επίσημα στις 20 Ιανουαρίου.

Να σημειωθεί ωστόσο, πως το εν λόγω έγγραφο δεν περιέχει συγκεκριμένα μέτρα ή συγκεκριμένες πολιτικές δράσεις.

«Πονοκέφαλος» οι κινεζικές εισαγωγές

Πιο διεξοδικά, η ΕΕ αναφέρει στην έκθεση ότι «οι αυξημένες κινεζικές εξαγωγές σε πολύ ανταγωνιστικές τιμές, που σε πολλές περιπτώσεις διευκολύνονται από κρατικές επιδοτήσεις, μπορούν να προκαλέσουν σοβαρή ζημιά σε τμήματα της μεταποίησης της ΕΕ».

Την Πέμπτη (9/1), το Πεκίνο επιτέθηκε στην ΕΕ σχετικά με τις έρευνες που διενεργεί για τις κρατικές επιδοτήσεις της Κίνας.

Το έγγραφο προσθέτει ότι το μπλοκ «υποφέρει από διαρθρωτικά υψηλές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας», οι οποίες μπορεί να είναι από δύο έως και τρεις φορές υψηλότερες από το αντίστοιχο κόστος στις ΗΠΑ.

Το πρόβλημα της ενέργειας

Η Ursula von der Leyen κατέστησε το θέμα της προσιτής ενέργειας μία από τις βασικές πολιτικές της προτεραιότητες για τη δεύτερη θητεία της ως πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Και ενώ οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου έχουν μειωθεί από τα ρεκόρ που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης του 2022, εντούτοις η γηραιά ήπειρος εξακολουθεί να αισθάνεται τους «μετασεισμούς», καθώς πολλές χώρες-μέλη εξακολουθούν να μαστίζονται από τις υψηλές τιμές.

Το υψηλότερο ενεργειακό κόστος της ΕΕ παρεμποδίζει τη μετάβαση του γκρουπ στο net zero, το οποίο η Ευρώπη επιδιώκει να επιτύχει έως το 2050.

Για να μειώσει περαιτέρω τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, η περιοχή θέλει να στηριχθεί στην ηλεκτροκίνηση - και αυτή δεν έχει επεκταθεί ακόμη σε μεγάλη κλίμακα.

Γενικότερα, η έκθεση της ΕΕ αναγνωρίζει ότι το μπλοκ βρίσκεται σημαντικά πίσω από τις ΗΠΑ και την Κίνα και στον ψηφιακό τομέα, σημειώνοντας ότι φιλοξενεί μόνο 263 εταιρείες "μονόκερους", έναντι 1.539 που φιλοξενούν οι ΗΠΑ και 387 που φιλοξενεί η Κίνα.

Προειδοποιεί μάλιστα, ότι τα δύο αυτά κράτη είναι «ήδη πολύ μπροστά» στην ανάπτυξη τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης.

Τέλος, η έκθεση επισημαίνει ότι οι γίγαντες του ηλεκτρονικού εμπορίου διαταράσσουν τον ανταγωνισμό στον τομέα της παράδοσης προϊόντων, αποτελώντας πρόκληση για τον ευρωπαϊκό κλάδο σε μεγάλο βαθμό.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης