Μετά από σχεδόν μια δεκαετία ως πρωθυπουργός του Καναδά, οι ειδικοί λένε ότι ο Τριντό αφήνει πίσω του μια μικτή κληρονομιά και βαθιές διαιρέσεις. Ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό παραιτήθηκε από ηγέτης του κόμματος των Φιλελευθέρων σχεδόν μια δεκαετία αφότου οδήγησε τους Φιλελεύθερους σε κυβέρνηση πλειοψηφίας το 2015. Τώρα, σχεδόν μια δεκαετία αφότου ανέβηκε στην εξουσία, ο Τριντό παραιτείται από επικεφαλής των Φιλελευθέρων.
Η απόφασή του
Η απόφαση ουσιαστικά έρχεται να τερματίσει τη θητεία του ως πρωθυπουργός του Καναδά εν μέσω κύματος εσωτερικής διαφωνίας, πιέσεων της αντιπολίτευσης και αδύναμου αριθμού δημοσκοπήσεων ενόψει μιας επικείμενης ψηφοφορίας αργότερα φέτος.
«Οι Καναδοί αξίζουν μια πραγματική επιλογή στις επόμενες εκλογές. Και έχει γίνει προφανές για μένα, με τις εσωτερικές μάχες, ότι δεν μπορώ να είμαι αυτός που θα φέρει το πρότυπο των Φιλελευθέρων στις επόμενες εκλογές», τόνισε ο Τριντό σύμφωνα με όσα μεταφέρει το Aljzeera.
Τα προβλήματα διακυβέρνησης
Αυτή είναι μια δραματική πτώση για τον Τριντό, ο οποίος βρίσκεται στο τιμόνι του Φιλελεύθερου Κόμματος από το 2013. Ανέλαβε τα καθήκοντα του με υψηλές υποσχέσεις, από την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής μέχρι την ενίσχυση των κοινωνικών προγραμμάτων και τη βοήθεια της καναδικής μεσαίας τάξης.
Ο Τριντό αντιμετώπιζε μήνες τώρα πίεσης από το δικό του κόμμα, και τον προέτρεψαν να παραιτηθεί πριν από τις επόμενες εκλογές. Έπρεπε επίσης να αντιμετωπίσει την εκτεταμένη οργή του κοινού για τον χειρισμό του σε θέματα που κυμαίνονταν από το κόστος των παντοπωλείων έως τη στέγαση.
Οι απειλές από τον μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο του Καναδά, τις Ηνωμένες Πολιτείες, να επιβάλει δασμούς 25% στις εισαγωγές πυροδότησε ένα νέο γύρω κριτικής και ώθησε μια από τους κορυφαίους πολιτικούς συμμάχους του Τριντό, την υπουργό Οικονομικών Chrystia Freeland, να παραιτηθεί.
Ανοικοδόμηση του Φιλελεύθερου Κόμματος
Οι Φιλελεύθεροι υπό την ηγεσία του Τριντό εξασφάλισαν την πλειοψηφία στις καναδικές εκλογές του 2015 με το σύνθημα της προεκλογικής εκστρατείας «Real Change Now».
«Κερδίσαμε τον φόβο με την ελπίδα. Νικήσαμε τον κυνισμό με σκληρή δουλειά. Νικήσαμε την αρνητική, διχαστική πολιτική με ένα θετικό όραμα που φέρνει κοντά τους Καναδούς», είχε πει ο Τριντό στη νικητήρια ομιλία του.
Οι κεντρώοι Φιλελεύθεροι είχαν μείνει πίσω από τους Συντηρητικούς και το αριστερό Νέο Δημοκρατικό Κόμμα (NDP) πριν από τις εκλογές του 2015. Το κόμμα είχε τερματίσει τρίτο στις προηγούμενες εκλογές τέσσερα χρόνια νωρίτερα. Γνώστες της κατάστασης λένε πως ο Τριντό ήταν εκείνος που το επανέφερε στη ζωή.
Πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι τα δύο κόμματα κυμαίνονται γύρω στο 20% καθώς οδεύουν προς τις επόμενες εκλογές, οι οποίες πρέπει να διεξαχθούν πριν από τα τέλη Οκτωβρίου. Και οι δύο είναι πολύ πίσω από τους Συντηρητικούς, οι οποίοι συγκεντρώνουν περίπου το 40% της δημόσιας υποστήριξης.
Αυτό που παρατηρείται και στον Καναδά είναι ότι ολοένα και ΄περισσότεροι νέοι ψηφοφόροι αισθάνονται ξένοι που χωρίζονται από το πολιτικό σύστημα, από το οικονομικό σύστημα και είναι πρόθυμοι να αναζητήσουν πιο ριζοσπαστικές επιλογές ή εκείνους που υπόσχονται πιο θεμελιώδεις αλλαγές».
Υποσχέσεις και πολιτικές
Κατά την πρώτη του διακυβέρνηση, ο Τριντό απέσπασε ευρέως επαίνους για την εισαγωγή του πρώτου υπουργικού συμβουλίου του Καναδά με ισορροπία μεταξύ φύλων, ομοιόμορφα χωρισμένο μεταξύ ανδρών και γυναικών νομοθετών, σε μια από τις πρώτες του πράξεις ως πρωθυπουργός.
Ο πρώτος προϋπολογισμός του αποκατέστησε τη χρηματοδότηση του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα, CBC/Radio-Canada, και εισήγαγε ένα φορολογικό επίδομα παιδιού. Ο Τριντό είχε δεσμευτεί επίσης να βοηθήσει την καναδική μεσαία τάξη και να αντιμετωπίσει την κλιματική κρίση.
Αλλά καθώς περνούσε η περίοδος του ως πρωθυπουργού, η δημοτικότητα του μειώθηκε. Το Φιλελεύθερο Κόμμα του κέρδισε επανεκλογή το 2019 και το 2021, αλλά και τις δύο φορές ως κυβερνήσεις μειοψηφίας.
Η περίοδος του στην εξουσία χαρακτηρίζεται από ένα μικτό ρεκόρ επιτυχιών και αποτυχιών, είπε η Λίζα Γιανγκ, καθηγήτρια πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Κάλγκαρι. Ανέφερε τη Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου της Βόρειας Αμερικής (NAFTA) και τη διάδοχή της, τη Συμφωνία ΗΠΑ-Μεξικού-Καναδά (USMCA), ως παράδειγμα.
Πιο πρόσφατα, η κυβέρνηση του Τριντό εισήγαγε επίσης μια σειρά προοδευτικών κοινωνικών πολιτικών, συμπεριλαμβανομένης της πιο προσιτής παιδικής φροντίδας και ενός προγράμματος οδοντιατρικής περίθαλψης. Το τελευταίο ήταν ένα βασικό αίτημα του NDP, που μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2024 στήριζε την κυβέρνηση της μειοψηφίας των Φιλελευθέρων.
Αλλά ενώ πραγματοποίησε ορισμένες από τις υποσχέσεις του, ο Τριντό απέτυχε να εφαρμόσει άλλες, συμπεριλαμβανομένης της δέσμευσης να καταργήσει το σύστημα ψηφοφορίας «πρώτου παρελθόντος» του Καναδά υπέρ της αναλογικής εκπροσώπησης.
Η μεταναστευτική πολιτική
Με τα χρόνια, οι υπερασπιστές των δικαιωμάτων επέκριναν επίσης την κυβέρνηση του Τριντό ότι υπόσχεται ένα πράγμα αλλά κάνει κάτι άλλο.
Για παράδειγμα, εν μέσω της αμερικανικής καταστολής των μεταναστών το 2017, ο Τριντό ανακοίνωσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι ο Καναδάς θα καλωσόριζε «αυτούς που δραπετεύουν από τη δίωξη, τον τρόμο και τον πόλεμο… ανεξάρτητα από την πίστη σας».
Όμως, αφού ο Καναδάς γνώρισε μια έκρηξη μετανάστευσης, η κυβέρνηση του Τριντό, υπό την πίεση και των δεξιών επαρχιακών ηγετών, απάντησε με αυστηρότερους περιορισμούς στα σύνορα ΗΠΑ-Καναδά για να δυσκολέψει τους αιτούντες άσυλο και τους μετανάστες να υποβάλουν αίτηση για προστασία.
Επίσης πρόσφατα συνδύασε τη μετανάστευση με το αυξανόμενο κόστος στέγασης, τροφοδοτώντας την αύξηση του αντιμεταναστευτικού αισθήματος, είπαν οι υποστηρικτές του.
Οι πολιτικές για την κλιματική αλλαγη
Ένα άλλο παράδειγμα της «μικτής κληρονομιάς του Τριντό», είπε ο Περστ, ήταν το ιστορικό της κυβέρνησής του για την κλιματική αλλαγή.
Ενώ ο Τριντό είχε υπογράψει τη Συμφωνία του Παρισιού για την αντιμετώπιση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, υποστήριξε επίσης πολλά μεγάλα έργα αγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου που διασχίζουν τον Καναδά, συμπεριλαμβανομένου του ακυρωμένου αγωγού Keystone XL προς τις ΗΠΑ.
Επιπλέον, ενώ το Ανώτατο Δικαστήριο του Καναδά το 2018 επιβεβαίωσε ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα μπορούσε να ορίσει μια τιμή για τις εκπομπές άνθρακα, οι περικοπές που προβλέπονται για ορισμένα είδη καυσίμων στον ανατολικό Καναδά «υπονόμευσαν» το σχέδιο.
Σχέσεις ιθαγενών
Ένα άλλο επίμαχο ζήτημα κατά τη διάρκεια της θητείας του Τριντό ήταν η σχέση του με τους αυτόχθονες πληθυσμούς.
Στην αρχή της θητείας του, το 2015, κάλεσε για «ανανεωμένους δεσμούς μεταξύ έθνους» και τόνισε ότι «δεν υπάρχει σχέση πιο σημαντική για μένα — και για τον Καναδά — από αυτή με τα Πρώτα Έθνη, το Έθνος της Μέτις , και Ινουίτ».
Η Eva Jewell, επίκουρη καθηγήτρια στο Μητροπολιτικό Πανεπιστήμιο του Τορόντο και διευθύντρια έρευνας στο Yellowhead Institute, ένα ερευνητικό κέντρο ιθαγενών, είπε ότι οι ιθαγενείς «ήταν προσεκτικά αισιόδοξοι» για τον Τριντό στην αρχή.
Οι δεσμεύσεις του περιλάμβαναν την εφαρμογή των συστάσεων της Επιτροπής Αλήθειας και Συμφιλίωσης (TRC), η οποία είχε ερευνήσει δεκαετίες κακοποίησης ιθαγενών παιδιών στα λεγόμενα οικιστικά σχολεία.
Το 2015, ο Τριντό διέταξε μια εθνική έρευνα για αγνοούμενες και δολοφονημένες ιθαγενείς γυναίκες σε ολόκληρη τη χώρα και αργότερα αναγνώρισε το συμπέρασμα της έρευνας ότι η κρίση ισοδυναμούσε με «γενοκτονία».
«Πολλά από αυτά που οι Φιλελεύθεροι είχαν υποσχεθεί ή είχαν δηλώσει ότι ήταν διατεθειμένοι να κάνουν, [ήταν] στην πραγματικότητα απλώς μια μεγάλη βιτρίνα», δήλωσαν γνώστες του θέματος.
Η ενεργειακή πολιτική
Αρκετές συγκρούσεις ξέσπασαν ως αποτέλεσμα της ενεργειακής πολιτικής του Τριντό - και των επιπτώσεών της στις αυτόχθονες κοινότητες. Το 2018, για παράδειγμα, η κυβέρνηση Τριντό αγόρασε ένα επίμαχο έργο αγωγού πετρελαίου παρά τη σθεναρή αντίθεση των ιθαγενών κοινοτήτων.
Στη συνέχεια, στις αρχές του 2020, δημιουργήθηκαν πανεθνικές διαμαρτυρίες και αποκλεισμοί για να διαμαρτυρηθούν για ένα άλλο έργο αγωγού που θα διέτρεχε την μη εκχωρημένη γηγενή περιοχή του Έθνους Wet’suwet’en. Παρά την ανησυχία για τα εδαφικά και υδάτινα δικαιώματα του έθνους, ο Τριντό διέταξε να αρθούν οι αποκλεισμοί.
Βαθιές διαιρέσεις
Τελικά, η περίοδος του Τριντό στην εξουσία χαρακτηρίστηκε από μια παγκόσμια τάση αυξανόμενης πολιτικής πόλωσης. Καθώς ο Καναδάς αντιμετώπιζε την πανδημία του COVID-19 και μια σχετική οικονομική ύφεση, ο Τριντό έγινε στόχος αυξανόμενης οργής του κοινού για τα μέτρα καραντίνας, το αυξημένο κόστος ζωής και άλλα παράπονα.
Η κατάσταση έφτασε σε οριακό σημείο στις αρχές του 2022, όταν δεξιές ομάδες οργάνωσαν μια συνοδεία φορτηγών και κατέλαβαν τους δρόμους έξω από το Κοινοβούλιο στην Οτάβα για αρκετές εβδομάδες για να καταγγείλουν την κυβέρνηση.
Σε μέρη του δυτικού Καναδά - όπου οι κάτοικοι αισθάνονταν ιστορικά αποκλεισμένοι από τα κέντρα οικονομικής και πολιτικής εξουσίας στα ανατολικά της χώρας - τα αισθήματα κατά του Τριντό είναι βαθιά.
Αλλά και στις κορυφαίες πετρελαιοπαραγωγικές επαρχίες της Αλμπέρτα και του Σασκάτσουαν, για παράδειγμα, αυτό το animus είναι ευρέως διαδεδομένο, ιδιαίτερα ως αποτέλεσμα των προσπαθειών του Τριντό να αναλάβει δράση για την κλιματική αλλαγή, συμπεριλαμβανομένης της ώθησης να βάλει τιμή στις εκπομπές άνθρακα.
Το πραγματικό ερώτημα για το τέλος της εποχής Τριντό είναι εάν η στροφή της χώρας προς τα δεξιά, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, θα είναι διαρκής, κάτι που βλέπουμε να συμβαίνει σε όλο και περισσότερες χώρες της υφηλίου.
www.worldenergynews.gr