Οι γερμανικές αρχές δήλωσαν, με βάση όσα μεταδίδει το BBC, ότι ένα πετρελαιοφόρο που έχει κολλήσει στα γερμανικά ύδατα ανήκει στον «σκιώδη στόλο» της Ρωσίας, ο οποίος σύμφωνα με το Βερολίνο χρησιμοποιείται για την αποφυγή κυρώσεων.
Οι δηλώσεις της Γερμανίας
Οι γερμανικές ναυτιλιακές αρχές (CCME) δήλωσαν την Παρασκευή ότι το πλοίο με σημαία Παναμά, γνωστό ως Eventin, έχασε την ισχύ και το τιμόνι, πράγμα που σημαίνει ότι αναπτύχθηκαν ρυμουλκά για να ασφαλίσουν το σκάφος.
Η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Annalena Baerbock κατηγόρησε τη Μόσχα, και τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν ότι «παρακάμπτει» τις κυρώσεις και απειλεί την ευρωπαϊκή ασφάλεια «αναπτύσσοντας ανελέητα έναν στόλο από σκουριασμένα τάνκερ».
Τα γεγονότα
Στην πρώτη του αναφορά για το δεξαμενόπλοιο που παρασύρεται στα γερμανικά ύδατα, το CCME είπε ότι το σκάφος είχε μήκος 274 μέτρα και πλάτος 48 μέτρα, μεταφέροντας περίπου 99.000 τόνους πετρελαίου.
Οι γερμανικές ναυτιλιακές αρχές δήλωσαν ότι το πετρελαιοφόρο παρασύρθηκε με χαμηλή ταχύτητα στα παράκτια ύδατα της Βαλτικής Θάλασσας, βόρεια του γερμανικού νησιού Rügen.
Μια ομάδα ειδικών τεσσάρων ατόμων κατέβηκε στο σκάφος με ελικόπτερο το βράδυ της Παρασκευής για να δημιουργήσει συνδέσεις ρυμούλκησης, οι οποίες ασφαλίστηκαν. Τρία ρυμουλκά ανέλαβαν τον έλεγχο του «πληγωμένου σκάφους» που «αδυνατεί να κάνει ελιγμούς», αλλά δεν εντοπίστηκαν διαρροές πετρελαίου.
Στην τελευταία ενημέρωσή τους το βράδυ του Σαββάτου, οι γερμανικές ναυτικές αρχές δήλωσαν ότι η ρυμουλκούμενη συνοδεία γύρω από το δεξαμενόπλοιο κατευθυνόταν προς το Sassnitz, μια πόλη στο νησί Rügen, και θα έφτανε νωρίς την Κυριακή.
Νωρίτερα, οι αρχές δήλωσαν ότι η συνοδεία των ρυμουλκών που εργάζονταν για τη διάσωση του Eventin παρέμεινε βόρεια του Rügen και κινούνταν προς τα ανατολικά με περίπου 2,5 χιλιόμετρα την ώρα.
Η CCME είπε ότι έλαβε μέτρα ασφαλείας λόγω της θαλασσοταραχής, καθώς η περιοχή όπου βρίσκεται το σκάφος αντιμετώπιζε κύματα ύψους 2,5 μέτρων και ριπές ανέμου που ενίσχυαν.
Οι κατηγορίες στη Ρωσία
Αν και το πλοίο φέρει τη σημαία του Παναμά, οι γερμανικές αρχές έχουν κατηγορήσει τη Ρωσία για το περιστατικό.
«Η Ρωσία θέτει σε κίνδυνο την ευρωπαϊκή μας ασφάλεια όχι μόνο με τον παράνομο επιθετικό της πόλεμο κατά της Ουκρανίας, αλλά και με κομμένα καλώδια, εκτοπισμένες σημαδούρες στα σύνορα, εκστρατείες παραπληροφόρησης, παρεμβολές GPS και, όπως είδαμε, ερειπωμένα πετρελαιοφόρα», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών.
Τον περασμένο Δεκέμβριο, η Ευρωπαϊκή Ένωση δήλωσε ότι επεξεργαζόταν μέτρα, συμπεριλαμβανομένων των κυρώσεων, για να στοχεύσει «τον σκιώδη στόλο της Ρωσίας, ο οποίος απειλεί την ασφάλεια και το περιβάλλον, ενώ χρηματοδοτεί τον πολεμικό προϋπολογισμό της Ρωσίας».
Μετά τα σκληρά μέτρα εμπάργκο που επιβλήθηκαν για να σταματήσει η Ρωσία να εξάγει πετρέλαιο, η Μόσχα πιστεύεται ότι χρησιμοποιεί πλοία με ασαφή ιδιοκτησία για τη μεταφορά αγαθών - συγκεκριμένα πετρελαίου - σε όλο τον κόσμο.
Σκιώδης στόλος, είναι το όνομα που δίνεται σε γερασμένα πλοία που πλέουν «χωρίς την τυπική δυτική ασφάλιση του κλάδου, έχουν αδιαφανή ιδιοκτησία, αλλάζουν συχνά τα ονόματα και τις καταχωρίσεις σημαιών τους και γενικά λειτουργούν εκτός ναυτιλιακών κανονισμών», σύμφωνα με το Atlantic Council. .
Επίσης την Παρασκευή, το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι έχει επιβάλει κυρώσεις σε 183 πλοία που αποτελούν «μέρος του σκιώδους στόλου, καθώς και πετρελαιοφόρα που ανήκουν σε εταιρείες εκμετάλλευσης στόλου με έδρα τη Ρωσία».
www.worldenergynews.gr