Ενέργεια

Goldman Sachs: Μέχρι και στα 85 δολ. οι τιμές του πετρελαίου από τις γεωπολιτικές εντάσεις

Goldman Sachs: Μέχρι και στα 85 δολ. οι τιμές του πετρελαίου από τις γεωπολιτικές εντάσεις
Οι τελευταίες αμερικανικές κυρώσεις ώθησαν το πετρέλαιο σε υψηλό τεσσάρων μηνών
Το τελευταίο ράλι των τιμών του πετρελαίου μετά τις πρόσφατες κυρώσεις των ΗΠΑ στις εξαγωγές πετρελαίου της Ρωσίας αποδεικνύει ότι η έκρυθμη γεωπολιτική κατάσταση θα συνεχίσει να παίζει τον βασικό ρόλο στη διαμόρφωση της τιμής του πετρελαίου και στις ισορροπίες της αγοράς φέτος.

Σύμφωνα με το Oil Price, το ράλι των τιμών, το οποίο ώθησε το πετρέλαιο σε υψηλά τεσσάρων μηνών, θα μπορούσε να είναι απλώς μια σπασμωδική αντίδραση μέχρι οι αλυσίδες εφοδιασμού των δεξαμενόπλοιων να προσαρμοστούν στην νέα κατάσταση μετά τις κυρώσεις.

Παρ' όλα αυτά, αυτές οι διεθνείς δυνάμεις και οι συσχετισμοί τους δεν γίνεται να μη ληφθούν υπόψιν από τους συμμετέχοντες στην αγορά και οι κερδοσκόποι αναμένουν το επόμενο κύμα πολιτικών αποφάσεων από την νέα κυβέρνηση Τραμπ.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα υπάρξουν σημαντικές αλλαγές στην ενεργειακή πολιτική των ΗΠΑ με έναν Πρόεδρο που θα υποστηρίζει σθεναρά τα ορυκτά καύσιμα για να συμβάλει στην «ενεργειακή ανεξαρτησία» της χώρας του.

Από την άλλη, η εξωτερική πολιτική του είναι πιο δύσκολο να προβλεφθεί.

Παρόλα αυτά, με βάση τα όσα έχουν ήδη γίνει γνωστά, σίγουρα θα υπάρχει κάποιος σοβαρός αντίκτυπος στην παγκόσμια οικονομία και την αγορά πετρελαίου σε βραχυπρόθεσμο και μεσοπρόθεσμο ορίζοντα λόγω και των νέων κυρώσεων στο Ιράν που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στον περιορισμό της προσφοράς.

Η πρόβλεψη της Goldman

Τα γεωπολιτικά γεγονότα τείνουν να επηρεάζουν τις τιμές του πετρελαίου και θα συνεχίσουν να το κάνουν και φέτος, σύμφωνα με την Goldman Sachs.

Η τράπεζα αναμένει ότι οι τιμές του πετρελαίου θα διαπραγματεύονται σε ένα εύρος 70-85 δολαρίων ανά βαρέλι και κατά μέσο όρο περίπου 76 δολάρια φέτος, ανέφερε η Goldman Sachs Research σε έκθεσή της την περασμένη εβδομάδα.  

Οι τιμές του πετρελαίου πρόκειται να επηρεαστούν σε μεγάλο βαθμό από τους ρυθμούς αύξησης της παραγωγής στις χώρες εκτός OPEC και ενδεχομένως και από γεωπολιτικούς παράγοντες - από κυρώσεις έως δασμούς, σύμφωνα με τον Daan Struyven, επικεφαλής της Global Commodities Research και επικεφαλής της έρευνας πετρελαίου στην Goldman Sachs.

«Οι τιμές της ενέργειας επηρεάζονται από τα γεωπολιτικά γεγονότα, τα οποία είναι δύσκολο να προβλεφθούν, ενώ θα μπορούσαν να κάνουν τις τιμές να ξεφύγουν από το εύρος των 70-85 δολαρίων», δήλωσε η επενδυτική τράπεζα.

Μία ημέρα μετά τη δημοσίευση της έκθεσης από την Goldman Sachs την Πέμπτη (9/1), η απερχόμενη κυβέρνηση των ΗΠΑ επέβαλε τις πιο αυστηρές κυρώσεις στο ρωσικό πετρέλαιο, βάζοντας στο στόχαστρο δύο μεγάλες ρωσικές πετρελαϊκές εταιρείες, την Gazprom Neft και τη Surgutneftegas, καθώς και 183 πλοία, ασφαλιστικές εταιρείες και στελέχη του τομέα της ενέργειας.

Οι τιμές του πετρελαίου σημείωσαν ράλι με αφορμή την ανακοίνωση τη επιβολής των κυρώσεων, με το Brent να ξεπερνά τα 81 δολάρια το βαρέλι και το WTI Crude να πλησιάζει τα 80 δολάρια το βαρέλι στα 79 δολάρια τη Δευτέρα.

Οι τελευταίες αμερικανικές κυρώσεις ώθησαν το πετρέλαιο σε υψηλό τεσσάρων μηνών και προς το ανώτερο άκρο του εύρους προβλέψεων της Goldman Sachs από 70 έως 85 δολάρια.

Τριγμοί σε Ινδία

Οι κυρώσεις προκαλούν ήδη τριγμούς στην Ινδία, όπου η Ρωσία έχει γίνει ο μοναδικός μεγαλύτερος προμηθευτής των διυλιστηρίων στα τρία χρόνια μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τις δυτικές κυρώσεις και τα εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο.

Τα διυλιστήρια της Ινδίας σταμάτησαν να συνεργάζονται με τα ρωσικά δεξαμενόπλοια και τις εταιρείες στις οποίες επιβλήθηκαν κυρώσεις από τις ΗΠΑ, δήλωσε τη Δευτέρα στο Reuters στέλεχος της ινδικής κυβέρνησης.

Παρά τις βαριές κυρώσεις, ο τρίτος μεγαλύτερος εισαγωγέας αργού στον κόσμο δεν αναμένει σημαντικές διαταραχές κατά τη διάρκεια της δίμηνης περιόδου εκκαθάρισης μέχρι τον Μάρτιο.               

Οι αμερικανικές κυρώσεις θέτουν σε κίνδυνο περίπου 700.000 βαρέλια ημερησίως (bpd) των ρωσικών εξαγωγών αργού, αλλά οι απώλειες για την αγορά θα είναι πιθανότατα μικρότερες, δήλωσε ο Warren Patterson, επικεφαλής στρατηγικής εμπορευμάτων στην ING.

«Ορισμένοι αγοραστές μπορεί να επιλέξουν να αγνοήσουν αυτές τις κυρώσεις και η Ρωσία μπορεί επίσης να βασιστεί περισσότερο σε εκείνα τα δεξαμενόπλοια του σκιώδους στόλου που δεν έχουν υποστεί κυρώσεις για να συνεχίσει το εμπόριο», σημείωσε ο Patterson, προσθέτοντας ότι η Ρωσία μπορεί να χρειαστεί να αυξήσει το μέγεθος του στόλου της προκειμένου οι ροές να συνεχιστούν απρόσκοπτα.

Η απώλεια μέρους της ρωσικής προσφοράς θα μπορούσε να μειώσει ή ακόμη και να εξαλείψει το αναμενόμενο πλεόνασμα στην αγορά πετρελαίου, λένε οι αναλυτές.

Πριν από τις τελευταίες αμερικανικές κυρώσεις, η Goldman Sachs Research προέβλεπε ένα μέτριο πλεόνασμα 400.000 bpd για το 2025.

Το δυνητικά μικρότερο πλεόνασμα, σε συνδυασμό με την υψηλή πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα των παραγωγών του OPEC+, θα μπορούσε να περιορίσει και πάλι τις τιμές του πετρελαίου φέτος, σύμφωνα με την τράπεζα.

«Η υψηλή πλεονάζουσα πετρελαϊκή παραγωγική ικανότητα είναι πιθανό να συγκρατήσει τις τιμές του πετρελαίου από το να ανέβουν σημαντικά φέτος, παρά τη συνεχιζόμενη σταθερή ζήτηση», δήλωσε η Goldman Sachs, τονίζοντας ότι αναμένει ότι η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου να συνεχίσει να αυξάνεται για τουλάχιστον άλλη μια δεκαετία.

Για τις κυρώσεις στο Ιράν

Ο πτωτικός παράγοντας της υψηλής πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας του OPEC θα συγκρουστεί φέτος με τον ανοδικό παράγοντα της εκστρατείας «μέγιστης πίεσης» που αναμένεται να ασκήσει ο πρόεδρος Τραμπ στην Τεχεράνη.

Εάν η προσφορά ιρανικού πετρελαίου μειωθεί κατά 1 εκατομμύριο bpd, η τιμή του Brent θα μπορούσε να ανέλθει στα μέσα του 2025 στα 80 δολάρια ανά βαρέλι, με την προϋπόθεση ότι ο OPEC+ θα αυξήσει την προσφορά του καθ' όλη τη διάρκεια του έτους, εκτιμά η Goldman Sachs.

«Τα «γερακίσια» σχόλια για το Ιράν από αρκετούς γνώστες της αμερικανικής πολιτικής υποδηλώνουν ότι μια σημαντική μείωση των εξαγωγών πετρελαίου από το Ιράν είναι εύλογη. Αλλά οποιαδήποτε πτώση θα είναι πιθανότατα μικρότερη από ό,τι το 2018-2019, επειδή η Κίνα αντιπροσωπεύει πλέον το 90% των εξαγωγών πετρελαίου του Ιράν», αναφέρει η τράπεζα.

Εάν γίνει πραγματικότητα μια απώλεια 1 εκατ. βαρελιών ανά ημέρα από το Ιράν για έξι μήνες, το Brent θα μπορούσε να κάνει άλμα σε σχεδόν 90 δολάρια ανά βαρέλι. Και αυτό υπό την προϋπόθεση ότι ο ΟPEC+ θα αυξήσει γρήγορα την προσφορά πετρελαίου για να αντισταθμίσει το έλλειμμα από το Ιράν, σύμφωνα με την Goldman Sachs.

Απειλή δασμών

Οι κυρώσεις και η αυστηρότερη επιβολή τους θα ήταν ανοδικοί οδηγοί για το πετρέλαιο φέτος, αλλά ένας άλλος γεωπολιτικός παράγοντας - η εμπορική πολιτική του προέδρου Τραμπ - θα μπορούσε να αποτελέσει επιβαρυντικό παράγοντα για την παγκόσμια οικονομία και τις τιμές του πετρελαίου.

«Οι ευρύτεροι από τους αναμενόμενους δασμοί από την κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ θα μπορούσαν να οδηγήσουν προς τα κάτω την τιμή του πετρελαίου μεσοπρόθεσμα», δήλωσε η Goldman Sachs.

Η τράπεζα εκτιμά ότι το Brent θα μπορούσε να πέσει στα χαμηλά επίπεδα των 60 δολαρίων μέχρι το τέλος του 2026 σε ένα σενάριο όπου οι ΗΠΑ επιβάλλουν δασμούς 10% σε όλους τους τομείς.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης