Προβλέπεται να παράγει 80.000 τόνους πράσινου Η2 ετησίως - Θα ωφελήσει βασικές γερμανικές βιομηχανίες
Οι εταίροι υποδομής της Κοπεγχάγης της Δανίας (CIP), μέσω του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης (ETF) και η γερμανική Friesen Elektra Green Energy ξεκίνησαν το έργο Anker (πράσινη εγκατάσταση παραγωγής υδρογόνου) στο Sande της Βόρειας Γερμανίας.
Το έργο έχει προγραμματιστεί να έχει ισχύ ηλεκτρόλυσης 400 MW με σχέδια επέκτασης στα 800 MW σε μεταγενέστερο στάδιο, σύμφωνα με δημοσίευμα του Οffshore-energy.biz.
Βρίσκεται κοντά στο Wilhelmshaven, το οποίο θεωρείται σημαντικός ενεργειακός και βιομηχανικός κόμβος, καθώς και κοντά στο μελλοντικό γερμανικό δίκτυο πυρήνων υδρογόνου.
Όπως αποκαλύφθηκε, προβλέπεται να παράγει 80.000 τόνους πράσινου υδρογόνου ετησίως. Θα ωφελήσει βασικές γερμανικές βιομηχανίες, συμπεριλαμβανομένων του χάλυβα και των χημικών, καθώς και τον τομέα των μεταφορών.
Παροχές του έργου
Σύμφωνα με την CIP, το έργο θα ενισχύσει την περιφερειακή οικονομία στην Κάτω Σαξονία δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας, ανάπτυξη και ενισχύοντας την ενεργό συμμετοχή της κοινότητας.
Το Project Anker θα τροφοδοτείται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας από το δίκτυο, υποστηριζόμενη από υπεράκτια και χερσαία αιολική ενέργεια, καθώς και ηλιακή ενέργεια, αποκάλυψε η CIP.
Πρόσθεσε ότι αντικαθιστώντας τα ορυκτά καύσιμα με πράσινο υδρογόνο, το έργο μπορεί να μειώσει τις εκπομπές CO2 έως και 2,4 εκατομμύρια τόνους ετησίως, που ισοδυναμεί με τις εκπομπές περίπου 340.000 νοικοκυριών.
Άλλες δραστηριότητες υδρογόνου της CIP
Όσον αφορά τις άλλες δραστηριότητες υδρογόνου της CIP, στα τέλη του 2024, το έργο HØST PtX Esbjerg, μέρος του ETF του CIP, έλαβε πρωτογενείς περιβαλλοντικές εγκρίσεις από την Υπηρεσία Περιβάλλοντος της Δανίας – EIA, σηματοδοτώντας ένα ορόσημο στην ανάπτυξη του έργου.
Νωρίτερα μέσα στο έτος, η CIP υπέγραψε ένα μνημόνιο κατανόησης (MoU) με την Uniper για να ενισχύσει τη συνεργασία για τη μεταφορά πράσινου υδρογόνου από το έργο στη Γερμανία.
Η HØST PtX Esbjerg αναμένεται να παράγει έως και 120-140.000 τόνους πράσινου υδρογόνου ετησίως για χρήση στη βιομηχανία χημικών, χάλυβα και διυλιστηρίων, που αναμένεται κυρίως στη γερμανική αγορά.
Σύμφωνα με το HØST, αυτό αντιστοιχεί σε +600.000 τόνους πράσινης αμμωνίας ετησίως, η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως πρώτη ύλη για την παραγωγή πράσινου λιπάσματος ή ως πράσινο καύσιμο για τη θάλασσα.
Δηλώσεις
Ο Felix Pahl (Συνεργάτης στο CIP) σχολίασε:
«Το Project Anker έχει τη δυνατότητα να συμβάλει σημαντικά στο ταξίδι της Γερμανίας προς ένα μέλλον ουδέτερο από εκπομπές άνθρακα.
Στο CIP, συνεχίζουμε να βλέπουμε μεγάλες δυνατότητες στο πράσινο υδρογόνο παρά την πιο αργή από την αναμενόμενη ανάπτυξη της αγοράς και παραμένουμε προσηλωμένοι σε επενδύσεις σε μεγάλης κλίμακας λύσεις υποδομής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για την απαλλαγή από τον άνθρακα βιομηχανίες έντασης ενέργειας.
Ανυπομονούμε να υλοποιήσουμε το έργο μαζί με τους νέους εταίρους μας στη Friesen Elektra και σε μια εποικοδομητική συνεργασία με τις γερμανικές αρχές».
Ο Christian Gätje (CFO της Friesen Elektra) δήλωσε:
«Είμαστε στην ευχάριστη θέση να καλωσορίσουμε την CIP και την εξαιρετικά εξειδικευμένη, έμπειρη ομάδα της ως στρατηγικό επενδυτή και συνεργάτη ανάπτυξης στο Hydrogen Park Friesland.
Αυτή η συνεργασία είναι ένα σημαντικό βήμα προς τη δημιουργία μιας από τις κορυφαίες εγκαταστάσεις παραγωγής υδρογόνου της Γερμανίας.
Μαζί, στοχεύουμε να επιταχύνουμε την ενεργειακή μετάβαση και να προωθήσουμε την απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές αξιοποιώντας τις συνδυασμένες δυνάμεις και την τεχνογνωσία μας».
www.worldenergynews.gr