Ενέργεια

Γερμανία: Εξαντλούνται με ραγδαίο ρυθμό τα αποθέματα φυσικού αερίου (Montel)

Γερμανία: Εξαντλούνται με ραγδαίο ρυθμό τα αποθέματα φυσικού αερίου (Montel)
Η Γερμανία διαθέτει τη μεγαλύτερη αποθηκευτική ικανότητα φυσικού αερίου στην ΕΕ με συνολική χωρητικότητα 251,5 TWh, που αντιστοιχεί περίπου στο 30% της ζήτησης φυσικού αερίου της χώρας το 2024
Η Γερμανία δεν αντιμετωπίζει μεν έλλειψη φυσικού αερίου αυτό το χειμώνα, ωστόσο η χώρα θα πρέπει να εξετάσει τις πρόωρες δημοπρασίες για την αναπλήρωση της ήδη εξαντλημένης αποθηκευτικής ικανότητας εν μέσω μιας ζόρικης αγοράς, δήλωσε σήμερα (15/1) το γερμανικό lobby Ines.

«Η γρήγορη εξάντληση των αποθηκών φυσικού αερίου θα μπορούσε να οδηγήσει σε επιτακτική ανάγκη για κινήσεις αναπλήρωσης ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι αποθήκευσης φυσικού αερίου», δήλωσε στο Montel ο διευθύνων σύμβουλος της Ines, Sebastian Heinermann σε δήλωσή του.

Εάν οι θερμοκρασίες του χειμώνα παραμείνουν στα μέσα επίπεδα, τα επίπεδα αποθήκευσης θα πρέπει να μειωθούν από περίπου 70% σήμερα σε 49% μέχρι το τέλος Μαρτίου, αλλά σε περίπτωση ψυχρού καιρού θα μπορούσε να δει τις αποθήκες να πέφτουν σε ποσοστό μόλις 24%, δήλωσε η Ines.

Η ΕΕ είχε θέσει στόχο η αποθήκευση φυσικού αερίου να φτάσει το 90% της χωρητικότητας μέχρι τις αρχές Νοεμβρίου, αν και η ομάδα πίεσης δήλωσε ότι υπάρχει μικρό κίνητρο για επαναπλήρωση της αποθήκευσης μετά το χειμώνα.

Ζητείται η διενέργεια δημοπρασιών

«Η Ines συνιστά την έγκαιρη έναρξη των διαδικασιών αναπλήρωσης, εν μέρει μέσω διαγωνισμών», δήλωσε ο Heinermann, με τη Γερμανία να καταφεύγει τελευταία φορά σε διαγωνισμούς το 2022.

Οι τιμές προσφέρουν επί του παρόντος ελάχιστα κίνητρα για την έγχυση, δεδομένου ότι το θερινό συμβόλαιο στο ολλανδικό TTF για το φυσικό αέριο διαπραγματεύεται επί του παρόντος με premium σχεδόν 3 ευρώ σε σχέση με το αντίστοιχο χειμερινό συμβόλαιο.

Η Γερμανία διαθέτει τη μεγαλύτερη αποθηκευτική ικανότητα φυσικού αερίου στην ΕΕ με συνολική χωρητικότητα 251,5 TWh, που αντιστοιχεί περίπου στο 30% της ζήτησης φυσικού αερίου της χώρας το 2024.

Υπενθυμίζεται πως η ΕΕ εισήγαγε τους στόχους αποθήκευσης λόγω του πολέμου και των επακόλουθων περικοπών των ρωσικών παραδόσεων φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης