Ενέργεια

Πως θα γίνονται οι δημοπρασίες ισχύος εξισορρόπησης - Τι προτείνει ο ΑΔΜΗΕ

Πως θα γίνονται οι δημοπρασίες ισχύος εξισορρόπησης - Τι προτείνει ο ΑΔΜΗΕ

Δημόσια διαβούλευση έως τις 10 Φεβρουαρίου

 

Με τρεις διαδοχικές δημοπρασίες ανά προϊόν θα γίνεται στο εξής, σύμφωνα με πρόταση του ΑΔΜΗΕ, η προμήθεια ενέργειας εξισορρόπησης.
Οι δημοπρασίες θα πραγματοποιούνται μια ημέρα πριν από την δημοπρασία της Αγοράς Επόμενης Ημέρας και στόχος είναι να γίνεται ανταλλαγή και κοινή χρήση των εφεδρειών για την καλύτερη λειτουργία της αγοράς.

Η σχετική πρόταση του ΑΔΜΗΕ που είναι ο διαχειριστής της Αγοράς Εξισορρόπησης τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση από τη ΡΑΑΕΥ ως τη Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου και αφορά τις βασικές αρχές σχεδιασμού των δημοπρασιών Ισχύος Εξισορρόπησης και της Διαδικασίας Ενοποιημένου Προγραμματισμού (ΔΕΠ).

Πάντως ο ΑΔΜΗΕ εξετάζει και την εναλλακτική της κοινής δημοπρασίας για όλα τα προϊόντα, τα οποία αφορούν στην Εφεδρεία Αποκατάστασης Συχνότητας (ΕΑΣ) ανοδικής και καθοδικής, χειροκίνητητς (χΕΑΣ) και αυτόματης (αΕΑΣ). Η διαδικασία αυτή θεωρείται ότι βελτιώνει την προμήθεια ισχύος εξισορρόπησης και δίνει τη δυνατότητα μέρος της ανάγκης για χειροκίνητη ισχύ εξισορρόπησης να αντικαθίσταται από την αυτόματη.

Συμμετοχή στην κοινή αγορά

Παράλληλα ο Διαχειριστής διερευνά τη συμμετοχή στην κοινή αγορά για την προμήθεια και ανταλλαγή ισχύος εξισορρόπησης.
Στην κοινή αγορά συμμετέχουν ήδη 12 Διαχειριστές από 9 χώρες και πιο συγκεκριμένα οι Διαχειριστές της Αυστρίας (APG), του Βελγίου (Elia), της Ελβετίας (Swissgrid), της Γερμανίας (50Hertz, Amprion, TenneT DE, TransnetBW), της Γαλλίας (RTE), της Δανίας (Energinet), της Ολλανδίας (TenneT NL) της Σλοβενίας (ELES), και της Τσεχίας (ČEPS).

Η συμμετοχή στις δημοπρασίες ισχύος εξισορρόπησης πραγματοποιείται με χαρτοφυλάκια οντοτήτων και όχι διακριτά ανά οντότητα. Τα χαρτοφυλάκια μπορεί να περιλαμβάνουν κάθε είδους οντότητα που έχει δικαίωμα συμμετοχής στις δημοπρασίες και αφού έχει ολοκληρώσει επιτυχώς τις απαιτούμενες δοκιμές.

Σύμφωνα με τον ΑΔΜΗΕ η συμμετοχή στις δημοπρασίες ισχύος εξισορρόπησης ανά οντότητα δεν έχει ουσιαστική διαφορά από τη συμμετοχή με χαρτοφυλάκια, καθώς υφίσταται η δυνατότητα μεταβίβασης της ισχύος εξισορρόπησης μεταξύ των οντοτήτων.
Η συμμετοχή σε χαρτοφυλάκια μειώνει την ανάγκη μεταβίβασης της υποχρέωσης τους σε δευτερογενή αγορά, ιδίως για εκείνους που εκπροσωπούν χαρτοφυλάκια πολλών μονάδων.

Η συμμετοχή στις δημοπρασίες είναι εθελοντική. Σε περιπτώσεις που η συμμετοχή δεν είναι επαρκής, ο ΑΔΜΗΕ προμηθεύεται το έλλειμμα ισχύος εξισορρόπησης μέσω της ΔΕΠ (Διαδικασία Ενεργειακού Προγραμματισμού), με υποχρεωτική όμως τη συμμετοχή για ορισμένες κατηγορίες οντοτήτων, χωρίς αποζημίωση.

Έτσι, όσοι συμμετέχουν εθελοντικά στις δημοπρασίες αποκτούν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα σε σχέση με αυτούς που δεν συμμετέχουν, καθώς αμείβονται για την ισχύ διαθέτουν στο σύστημα, ενώ διατηρούν το δικαίωμα να την μεταβιβάσουν.

Μέσω πλατφόρμας η δήλωση

Η δυνατότητα συμμετοχής στις δημοπρασίες ισχύος εξισορρόπησης με χαρτοφυλάκια οντοτήτων θα εξασφαλίζεται μέσω της πλατφόρμας δήλωσης ισχύος εξισορρόπησης (Balancing Capacity Nomination Platform), η οποία θα δημιουργηθεί. Οι συμμετέχοντες θα δηλώνουν στον ΑΔΜΗΕ τις απονεμημένες εφεδρείες ανά οντότητα που εκπροσωπούν.
Η πλατφόρμα θα πραγματοποιεί ελέγχους και θα μπορεί να απορρίπτει μια δήλωση σε περιπτώσεις που δεν τηρούνται διάφοροι όροι, όπως πχ παραβίαση εύρους εφεδρειών, παραβίαση ορίων σε περιοχές με περιορισμούς Συστήματος κλπ.

Πρέπει να σημειωθεί ότι τα προϊόντα ισχύος που χρησιμοποιούν οι ευρωπαίοι Διαχειριστές ποικίλουν σε χρονική ανάλυση, από εβδομαδιαία μέχρι και ωραία.
Η χρήση προϊόντων με χρονική ανάλυση μεγαλύτερης της μίας ώρας, δηλαδή τα πολύωρα/μπλοκ προϊόντα, (π.χ. 4-ωρα μπλοκ ισχύος), έχει ως βασικό πλεονέκτημα ότι διευκολύνει τους συμμετέχοντες που εκπροσωπούν συμβατικές μονάδες να τις προγραμματίσουν στην Αγορά Επόμενης Ημέρας.

Από την άλλη, τα πολύωρα προϊόντα ισχύος μπορεί να αποτελέσουν εμπόδιο για την συμμετοχή των ΑΠΕ και της Απόκρισης Ζήτησης, καθώς μπορεί να μην έχουν την τεχνική δυνατότητα να παρέχουν ισχύ Εξισορρόπησης για μεγάλες χρονικές περιόδους.
Γι’ αυτό το λόγο έχει προταθεί η χρονική ανάλυση να είναι ωριαία και μελλοντικά να εξεταστεί η αναγκαιότητα χρήσης μεγαλύτερης χρονικής ανάλυσης.

Οι συμμετέχοντες θα μπορούν να μεταβιβάσουν μέρος ή το σύνολο της ισχύος εξισορρόπησης που τους έχει απονεμηθεί για τεχνικούς λόγους (για παράδειγμα λόγω μη διαθεσιμότητας ή μη εφικτού Προγράμματος Αγοράς) είτε διμερώς είτε μέσω πλατφόρμας δευτερογενούς αγοράς.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης