Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

Πράσινη Ενέργεια: Προβλέψεις για μείωση 50% στις τιμές χονδρικής το 2030 στην Ισπανία (Montel)

Πράσινη Ενέργεια:  Προβλέψεις για μείωση 50% στις τιμές χονδρικής το 2030 στην Ισπανία (Montel)
«Οι δημοπρασίες μπορούν να συνυπάρξουν με έργα που υποβάλλουν προσφορές στην spot αγορά και με PPA» εκτιμούν οι Ισπανοί
Οι δημοπρασίες για τη χρηματοδότηση έργων ΑΠΕ στην Ισπανία εξακολουθούν να έχουν «νόημα» και μπορούν να συνυπάρξουν παράλληλα με άλλους μηχανισμούς, όπως οι συμφωνίες αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας (PPA), δήλωσαν ειδικοί την Πέμπτη (05/9) στο Montel.

«Οι δημοπρασίες μπορούν να συνυπάρξουν με έργα που υποβάλλουν προσφορές στην spot αγορά και με PPA», δήλωσε η Maria Moreno, διευθύνουσα σύμβουλος της Greenalia, σε συνέδριο που διοργάνωσε η ισπανική εφημερίδα El Economista.

Ωστόσο, ενώ οι δημοπρασίες προσφέρουν κάποια πλεονεκτήματα, όπως οι μακροπρόθεσμα σταθερές τιμές, έχουν επίσης και περιορισμούς, συμπεριλαμβανομένων των προθεσμιών κατασκευής, πρόσθεσε η ίδια, με τα σχόλιά της να έρχονται στον απόηχο των σχεδίων της χώρας να επαναλάβει τους εν λόγω πράσινους διαγωνισμούς.

Στο μεταξύ, οι εργολάβοι έχουν επικρίνει τις χαμηλές τιμές και τις στενές προθεσμίες για την ολοκλήρωση των έργων.

Οι δημοπρασίες «εξακολουθούν να έχουν αξία», συμφώνησε ο Guillermo Negro, διευθύνων σύμβουλος της ισπανικής εταιρείας Magnon που δραστηριοποιείται στη χρήση βιομάζας.

«Δεν ξέρω αν μπορώ να σκεφτώ έναν καλύτερο μηχανισμό από τις δημοπρασίες», πρόσθεσε, παρά το γεγονός ότι προέτρεψε για περισσότερη σαφήνεια σχετικά με τα σχέδια για νέες δημοπρασίες στην Ισπανία.

Μετριασμός της μεταβλητότητας

«Πρέπει να υπάρξουν και άλλοι μηχανισμοί τιμολόγησης εκτός από την αγορά, για να μετριαστεί η μεταβλητότητα. Πρέπει να υπάρχουν PPA, πρέπει να υπάρχουν δημοπρασίες, πρέπει να υπάρχουν προθεσμιακές αγορές», δήλωσε η Mercedes Casado de Amezua, επικεφαλής ανάπτυξης αιολικών και ηλιακών συστημάτων στην RWE Renewables Iberia.

Ωστόσο, οι διαγωνισμοί δεν πρέπει να στρεβλώνουν τα σήματα τιμών από τις αγορές χονδρικής ενέργειας, πρόσθεσε η ίδια.

«Δεν μπορούν να αποτελούν τρόπο για να επιβιώσουν τα κακά έργα που κανείς δεν θέλει με PPA», δήλωσε στο συνέδριο ο Mirko Molinari, εμπορικός διευθυντής της εταιρείας ηλιακής ενέργειας X-Elio.

Οι δημοπρασίες μετατρέπουν την κυβέρνηση σε αγοραστή ενέργειας, δήλωσε ο Jose Miguel Ferrer, γενικός διευθυντής της Statkraft.

«Και αν το κάνει λάθος; Τι γίνεται αν η τιμή που ορίζεται σε αυτή τη σύμβαση για τις διαφορές είναι πολύ υψηλότερη από την τιμή της αγοράς;» συμπλήρωσε.

Οι πράσινοι διαγωνισμοί θα μπορούσαν να είναι «αποτελεσματικοί, ωστόσο με όρια» τόνισε ο Ferrer.

Μείωση των τιμών ενέργειας αν επιτευχθούν οι πράσινοι στόχοι της χώρας

Οι τιμές χονδρικής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ισπανία θα μπορούσαν να υποχωρήσουν κατά 50% - σε σύγκριση με τα 87,10 ευρώ/MWh που ήταν ο μέσος όρος πέρυσι - μέχρι το 2030, εάν η χώρα επιτύχει τους στόχους της για την πράσινη ενέργεια, δήλωσε την Τετάρτη (04/9) η Τράπεζα της Ισπανίας.

«Εκτός από τη συμβολή τους στη μετάβαση προς το κλίμα, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έχουν πολύ σημαντικό ρόλο στη μείωση των τιμών χονδρικής πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας και η σημασία αυτή θα αυξηθεί στο μέλλον», πρόσθεσε σε έκθεσή της.

Ο αντίκτυπος της αιολικής και της ηλιακής ενέργειας στις τιμές χονδρικής πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας «αυξάνεται περισσότερο», έγραφε επίσης η έκθεση.

Για παράδειγμα, μια αύξηση του μεριδίου της πράσινης ενέργειας στο μείγμα της χώρας από 50% σε 60% θα οδηγούσε σε πτώση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας κατά 25% περίπου.

Ο αντίκτυπος είναι ήδη αισθητός

Οι επιπτώσεις της ανάπτυξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της Ισπανίας τα τελευταία χρόνια έχουν ήδη γίνει αισθητές στην αγορά, δήλωσε η τράπεζα.

Ανέφερε πώς οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας ήταν κατά μέσο όρο 39,12 ευρώ/MWh κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, 40% κάτω από το επίπεδο στο οποίο θα είχαν φθάσει σε ένα υποθετικό σενάριο χωρίς προσθήκες ηλιακής και αιολικής ισχύος από το 2019.

Ωστόσο, η διακύμανση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας στο μέλλον είναι ακόμα «πολύ αβέβαιη» λόγω διαφόρων παραγόντων, όπως ο ρυθμός κατασκευής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η πρόοδος όσον αφορά την ηλεκτροδότηση που σχετίζεται με τη ζήτηση και η ανάπτυξη μονάδων αποθήκευσης, πρόσθεσε.

Τέλος, να σημειωθεί ότι η Ισπανία σχεδιάζει να διπλασιάσει την αιολική της ισχύ σε 62 GW και να τριπλασιάσει σχεδόν τον ηλιακό της στόλο σε 76 GW μέχρι το τέλος της δεκαετίας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης