Παρέμβαση του ηγέτη του CDU/CSU για τις επιδοτήσεις
Ο επικεφαλής των συντηρητικών της Γερμανίας Friedrich Merz εξέφρασε αμφιβολίες για την πράσινη μετάβαση στη βιομηχανία χάλυβα, πυροδοτώντας μια έντονη συζήτηση πριν από την διαξαγωγή των πρόωρων εκλογών τον επόμενο μήνα.
Η βιομηχανία χάλυβα βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στις ίδιες τεχνικές παραγωγής με χρήση άνθρακα οπτανθρακοποίησης για περισσότερο από έναν αιώνα και ευθύνεται για περισσότερες παγκόσμιες εκπομπές άνθρακα από τη ναυτιλία και τις αερομεταφορές μαζί. Για την αντιμετώπιση αυτής της ρύπανσης, οι χαλυβουργοί προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν υδρογόνο για την παραγωγή του λεγόμενου πράσινου χάλυβα σε ηλεκτρικούς κλιβάνους.
Αυτή η αλλαγή έχει προσφέρει μια αχτίδα ελπίδας στη μεγαλύτερη παραγωγό της Γερμανίας Thyssenkrupp AG, η οποία αναγκάζεται να μειώσει το εργατικό της δυναμικό και να κλείσει δύο υψικάμινους μέχρι το τέλος της δεκαετίας. Ενώ η εταιρεία έχει λάβει 2 δισεκατομμύρια ευρώ σε κρατικές επιδοτήσεις για να επενδύσει σε νέους κλιβάνους άμεσης μείωσης, έκτοτε σταμάτησε το εμβληματικό της έργο χάλυβα χαμηλής περιεκτικότητας σε άνθρακα εν μέσω αβεβαιοτήτων για την χρηματοδότηση.
«Προσωπικά δεν πιστεύω ότι η ταχεία μετάβαση σε υδρογονοκίνητα χαλυβουργεία θα είναι επιτυχής», δήλωσε ο Merz, επικεφαλής της συμμαχίας CDU/CSU, τη Δευτέρα το βράδυ σε εκδήλωση εκστρατείας στο Μπόχουμ, μια πόλη στη βιομηχανική ζώνη της χώρας. «Από πού θα προέλθει το υδρογόνο;» απάντησε ο Merz απαντώντας σε ερώτηση του Tekin Nasikkol, προέδρου του ομαδικού συμβουλίου εργασίας στην Thyssenkrupp.
Η εταιρεία περίμενε περαιτέρω χρηματοδότηση για να γεφυρώσει το μελλοντικό χάσμα τιμών μεταξύ του συμβατικού χάλυβα και αυτού που κατασκευάζεται με υδρογόνο. Η ώθηση της καθαρής βιομηχανίας - στην οποία ο απερχόμενος υπουργός Οικονομίας Robert Habeck είχε δεσμευτεί για 23 δισεκατομμύρια ευρώ - ήταν μια από τις πολιτικές που σταμάτησαν όταν η κυβέρνηση κατέρρευσε τον Νοέμβριο.
Κλιματικά ουδέτερη παραγωγή χάλυβα
Η Thyssenkrupp δήλωσε ότι παραμένει προσηλωμένη στην κλιματικά ουδέτερη παραγωγή χάλυβα, αλλά σημείωσε καθυστερήσεις στην ανάπτυξη υποδομής για αξιόπιστη παροχή υδρογόνου.
«Οι πολιτικοί στη Γερμανία και την Ευρώπη πρέπει να διασφαλίσουν την έγκαιρη ενίσχυση της υποδομής υδρογόνου και τις συνθήκες πλαισίου για ανταγωνιστικό εφοδιασμό υδρογόνου μακροπρόθεσμα, προκειμένου να εξασφαλίσουν μια ανταγωνιστική βιομηχανία χάλυβα στην Ευρώπη», ανέφερε η εταιρεία.
Ο Merz τόνισε το κόστος του πράσινου χάλυβα που χρησιμοποιεί υδρογόνο και ότι το CDU/CSU δεν είναι διατεθειμένο να ξοδέψει περισσότερα χρήματα σε επιδοτήσεις.
«Αν το κάνουμε με υδρογόνο, ένας τόνος χάλυβα θα εξακολουθεί να είναι τουλάχιστον 300 ευρώ πιο ακριβός από τον τρόπο που παράγεται συμβατικά μέχρι τώρα», είπε ο Merz. «Από πού υποτίθεται ότι θα έρθουν τα χρήματα;»
Η παρέμβαση του Merz έρχεται σε μια εποχή που η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης αναζητά έναν τρόπο να επιτύχει τους κλιματικούς στόχους της, παραμένοντας παράλληλα ανταγωνιστική.
Ο Habeck επέκρινε τα σχόλια του Merz σε συνεδρίαση του κοινοβουλευτικού κόμματος των Πρασίνων στο Βερολίνο. «Είναι ένα χαστούκι στο πρόσωπο των εργαζομένων, γιατί μπορούν να ερμηνευθούν μόνο ως να σημαίνουν ότι η βιομηχανία χάλυβα στη Γερμανία φτάνει στο τέλος της», είπε. «Όλες οι μεγάλες οικονομίες, οι ΗΠΑ, η Κίνα, έχουν βάλει στόχο την απανθρακοποίηση του χάλυβα».
www.worldenergynews.gr