Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

Πανεπιστήμιο Γκέτεμποργκ: Η παγκόσμια θέρμανση μπορεί να αυξήσει τα υπεράκτια

Πανεπιστήμιο Γκέτεμποργκ: Η παγκόσμια θέρμανση μπορεί να αυξήσει τα υπεράκτια

Η σχετική αιολική ενέργεια ενδέχεται να ανέβει κατά 9% (Μ.Ο.) μέχρι το τέλος του αιώνα

Η υπερθέρμανση που παρατηρείται εσχάτως στον πλανήτη και εν γένει ο πιο ζεστός κόσμος θα μπορούσαν να προσφέρουν περισσότερες δυνατότητες για υπεράκτια αιολική ενέργεια, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Με θέρμανση 4 C η υπεράκτια αιολική ενέργεια θα μπορούσε να αυξηθεί κατά 9% (Μέσος Όρος) παγκοσμίως μέχρι το τέλος αυτού του αιώνα.

Προηγούμενη έρευνα έχει δείξει ότι η παγκόσμια θέρμανση θα μειώσει το δυναμικό παραγωγής αιολικής ενέργειας.

Παρόλα αυτά υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα για το πώς θα μεταβληθούν τα πρότυπα του ανέμου και ειδικότερα πώς θα αλλάξουν οι ταχύτητες του ανέμου στην επιφάνεια με την πάροδο του χρόνου.

 

Σχετικά με την έρευνα

Στη νέα έρευνα, ο Cheng Shen από το Πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ της Σουηδίας και οι συνεργάτες του, χρησιμοποίησαν το πιο πρόσφατο κλιματικό μοντέλο για να εκτιμήσουν την ταχύτητα του ανέμου ανοικτής θάλασσας κάτω από διαφορετικά κλιματικά σενάρια και διόρθωσαν τις προηγούμενες υποεκτιμήσεις στην ταχύτητα του ανέμου στην επιφάνεια.

Τα ευρήματα που δημοσιεύθηκαν στο Geophysical Research Letters, δείχνουν ότι το παγκόσμιο μέσο δυναμικό για την υπεράκτια παραγωγή αιολικής ενέργειας θα μπορούσε να αυξηθεί από 4% έως 18% (ανάλογα με το σενάριο εκπομπών), με τοπικές αυξήσεις έως και 26% σε σχέση με τα ευρωπαϊκά ύδατα μέχρι το 2100.


Απαίτηση για περισσότερη έρευνα

Απαιτείται περισσότερη έρευνα για την κατανόηση των επιπτώσεων των ακραίων ανέμων και για τη χαρτογράφηση των αλλαγών στην αιολική ενέργεια σε υψηλότερη ανάλυση.

Τέτοια ευρήματα θα βοηθήσουν σε καλύτερο σχεδιασμό σχετικά με το πού θα πρέπει να βρίσκονται τα υπεράκτια αιολικά πάρκα και η αξιοποίηση της πρόσθετης υπεράκτιας αιολικής δυναμικότητας θα μπορούσε να συμβάλλει στην ταχύτερη απαλλαγή από τον άνθρακα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης