Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Α.Σδούκου: Απάντηση στα fake news - Tα 2 από τα 4 δισ του Ταμείου Ανάκαμψης έχουν πάει σε δράσεις για τους πολίτες και τους μικρομεσαίους

Α.Σδούκου: Απάντηση στα fake news - Tα 2 από τα 4 δισ του Ταμείου Ανάκαμψης έχουν πάει σε δράσεις για τους πολίτες και τους μικρομεσαίους
Ποιά είναι τα νέα προγράμματα που θα τρέξουν σύμφωνα με την υφυπουργό Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου
Βλέπετε λοιπόν ότι έχουμε ρίξει συνολικά πάνω από 2 δις του Ταμείου Ανάκαμψης για δράσεις εξοικονόμησης όταν όλο το «πράσινο» Ταμείο Ανάκαμψης που διαχειριστήκαμε,
τα λεφτά δηλαδή που αναλογούσαν στο ΥΠΕΝ, ήταν περίπου 4 δις.
· Αυτό αποτελεί την καλύτερη νομίζω απάντηση σε όσους λένε ότι το Ταμείο Ανάκαμψης αφορά λίγους και ισχυρούς οικονομικούς «παίκτες».
· Αυτό είναι μεγάλο λάθος και μεγάλη αδικία να λέγεται. Το Ταμείο Ανάκαμψης αφορά και κατευθύνεται κυρίως στον πολίτη.

Τα νούμερα μιλάνε και «σβήνουν» τα fake news: 2 δις από τα 4 περίπου δις από τα έργα του ΥΠΕΝ για το Ταμείο Ανάκαμψης πήγαν σε δράσεις εξοικονόμησης και ενεργειακής αποδοτικότητας με απευθείας ωφελούμενους τους πολίτες και τις (μικρότερες κυρίως) επιχειρήσεις, μαγαζιά και γραφεία.

Παρουσιάζοντας τα στοιχεία αξιοποίησης των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης η κυρία Σδούκου έκανε τον απολογισμό, δίνοντας απάντηση για το που πάνε τα κονδύλια.

Παράλληλα για το 2024 ανέφερε: Αντίστοιχα και για το REPOWER EU περίπου 500 εκατ. € από τα συνολικά περίπου 800 θα δοθούν για τα προγράμματα που αναμένονται εντός του 2024 

Σύμφωνα με την Υφυπουργό Ενέργειας κ. Αλεξάνδρα Σδούκου, η ενεργειακή αποδοτικότητα είναι στο επίκεντρο της ενεργειακής μετάβασης καθώς θέτει την πρόκληση για βελτίωση βιοτικού επιπέδου και ανάπτυξη χωρίς αύξηση της χρήσης ενέργειας.

Σχετικά με τα νέα προγράμματα που προετοιμάζονται, σημείωσε ότι προετοιμάζονται τα εξής:

Ένα πρόγραμμα Εξοικονομώ για ευάλωτα νοικοκυριά με ατομικό εισόδημα έως 5.000€ ή οικογενειακό εισόδημα έως 10.000 €, το οποίο θα είναι προϋπολογισμού 125 εκ. από τα οποία τα 80 εκ.θα είναι για τα νοικοκυριά της Θεσσαλία με μέγιστο προϋπολογισμό 25.000 ευρώ.

Το Πρόγραμμα αυτό απαντά σε μια πραγματική ανάγκη : τα προγράμματα εξοικονόμησης ωφελούν περισσότερο τους ευάλωτους, αυτούς δηλαδή που είναι και πιο εκτεθειμένοι στο ενεργειακό κόστος, που δεν ανοίγουν το καλοριφέρ ή το κλιματιστικό γιατί τρέμουν το λογαριασμό και ζουν σε σπίτια παλιά, με μηδαμινή μόνωση, με παλιά κουφώματα. Το ποσοστό επιδότησης θα ανέρχεται στο 95% και ειδικά για τα ευάλωτα νοικοκυριά της Θεσσαλίας στο 100%, με μέγιστο προϋπολογισμό των παρεμβάσεων θα είναι έως 25.000€. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα – σταθμό, που συνδυάζει με τον καλύτερο τρόπο την ενεργειακή και την κοινωνική πολιτική.

Ετοιμάζεται και ένα Εξοικονομώ για όλα τα νοικοκυριά, με προϋπολογισμό 110 εκ. ευρώ από τα οποία τα 30 εκ. είναι για την Θεσσαλία. Ο συνολικός προϋπολογισμός θα είναι περίπου 110 εκατ. € , εκ των οποίων τα 30 εκατ € θα αφορούν νοικοκυριά της Θεσσαλίας που επλήγησαν από τις πλημμύρες και τα σπίτια τους έχουν χαρακτηριστεί ως κίτρινα. Το ποσοστό επιδότησης θα ανέρχεται στο 50% και ειδικά για τα νοικοκυριά της Θεσσαλίας στο 80%, με μέγιστο προϋπολογισμό τις 25.000.

Νέο Πρόγραμμα Ανακυκλώνω Αλλάζω θερμοσίφωνα, ύψους 170 εκ. ευρώ και για αντικατάσταση συστημάτων θέρμανσης με αντλίες θερμότητας. Θα αφορά όλα τα νοικοκυριά της Επικράτειας και θα δοθεί προτεραιότητα στα επιλαχόντα νοικοκυριά του πρώτου κύκλου του προγράμματος, τα οποία θα ενημερωθούν μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας και θα τους δοθεί συγκεκριμένο χρονικό διάστημα για την υποβολή αίτησης. Εφόσον ολοκληρωθεί το χρονικό διάστημα υποβολής αιτήσεων από τα νοικοκυριά που έχουν προτεραιότητα, ο υπολειπόμενος προϋπολογισμός μέχρις εξάντλησης του θα είναι διαθέσιμος για υποβολή αιτήσεων από τα υπόλοιπα νοικοκυριά. Ο συνολικός προϋπολογισμός θα είναι περίπου 170εκατ. €

Το πρόγραμμα θα αφορά την ανακύκλωση παλαιών ενεργοβόρων θερμοσιφώνων και την αντικατάσταση τους με ηλιακούς θερμοσίφωνες.
Το ποσοστό επιδότησης θα είναι από 60% για τα ευάλωτα νοικοκυριά ως και 50% για ανώτερα εισοδήματα ως 30.000 ευρώ.

Νέο Πρόγραμμα για Αντικατάσταση Συστημάτων Θέρμανσης με Αντλίες Θερμότητας για Νοικοκυριά.
Εδω προϋπόθεση θα είναι η ανακύκλωση του παλαιού συστήματος θέρμανσης. Ο συνολικός προϋπολογισμός θα ανέρχεται σε 60 εκατ. € και θα επιδοτείται το 50% για την αγορά της αντλίας θερμότητας (ποσό αγοράς έως 5.000€) και 50% για την εκτέλεση των απαιτούμενων εργασιών (ποσό παρεχόμενων υπηρεσιών έως 500€).

Και ένα νέο πρόγραμμα που βγαίνει άμεσα αφορά την Ενεργειακή Αναβάθμιση Σχολικών Κτιρίων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, Νηπιαγωγείων και Παιδικών Σταθμών
Αφορά το σύνολο των δημόσιων σχολικών κτιρίων και των νηπιαγωγείων (ώς ένα πρόγραμμα ) και των παιδικών σταθμών (ως δεύτερο διακριτό πρόγραμμα) της Επικράτειας. Η σειρά επιλεξιμότητας θα καθοριστεί από τις βαθμοημέρες , άρα η έμφαση δίνεται στις περιοχές και στα σχολεία εκείνα που χρειάζονται την παρέμβαση περισσότερο.

Ο συνολικός προϋπολογισμός θα είναι 40 εκατ. € εκ των οποίων τα 30 εκατ. € αφορούν το πρόγραμμα για τα σχολεία και τα νηπιαγωγεία και τα 10 εκατ € το πρόγραμμα των παιδικών σταθμών.
Απαραίτητη προϋπόθεση είναι τα κτίρια να έχουν κατασκευαστεί προ του 2000 και να μην έχουν αναβαθμιστεί ενεργειακά έως τώρα. Οι επιλέξιμες παρεμβάσεις θα αφορούν δαπάνες θερμομόνωσης, κουφωμάτων και εγκατάστασης αντλίας θερμότητας.

Επίσης ένα Πρόγραμμα Εξοικονομώ για επιχειρήσεις στον τουριστικό κλάδο ορεινών περιοχών.
την βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των ορεινών τουριστικών καταλυμάτων. Αφορά επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των τουριστικών καταλυμάτων σε ορεινές περιοχές ,όπως αυτές ορίζονται από την Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία
Ο συνολικός προϋπολογισμός θα είναι 10εκατ. € , εκ των οποίων το 1 εκατ € αφορά κτίρια που έχουν χαρακτηριστεί ως παραδοσιακά-διατηρητέα

Οι επιλέξιμες δαπάνες είναι παρόμοιες με αυτές που ισχύουν σήμερα στο αντίστοιχο πρόγραμμα για την βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των επιχειρήσεων του τριτογενή τομέα
Το ποσοστό επιδότησης συναρτάται από το μέγεθος της επιχείρησης και είναι 60% για τις μικρές επιχειρήσεις, 45% για τις μεσαίες και 35% για τις μεγάλες.
Οι στόχοι

Όπως είπε η κυρία Σδούκου 68.000 κατοικίες το χρόνο θα πρέπει να αναβαθμίζονται μέχρι το 2030 σύμφωνα με το ΕΣΕΚ.
Ήδη όπως τόνισε, 2,1 δις. ευρώ κατευθύνθηκαν σε δράσεις αναβαθμίσεις κτηρίων κατοικιών που ξεπερνούν τις 140.000 μέχρι σήμερα. «Υπήρξαν καθυστερήσεις και δυσκολίες και καθημερινά προσπαθούμε να σκοτώσουμε τα εμποδια» τόνισε η Υφυπουργός.
Οπως εξήγησε, οι παρεμβάσεις που έχουν γίνει έχουν μειώσει το κόστος ενέργειας κατά 120 εκ. το χρόνο και έχουν αυξήσει την αξία των ακινήτων, καθώς ένα ενεργειακά αποδοτικό σπίτι έχει μεγαλύτερη αξία.

Για να ενισχυθεί η πράσινη βιομηχανία που δίνει έμφαση σε νέες τεχνολογίες υπάρχει πρόγραμμα το produce green ύψους 200 εκ, στο οποίο προσήλθαν 36 επιχειρήσεις που παράγουν φωτοβολταικά πάνελς. Πρόκειται για μικρές επιχειρήσεις που επιδιώκουν να μεγαλώσουν την παραγωγή τους με πόρους από το πρόγραμμα.

Μεγάλης σημασίας όμως είναι και το Πρόγραμμα Φωτοβολταϊκά στο Χωράφι.

Ανταποκρινόμενοι στο αίτημα των αγροτών για την μείωση του ενεργειακού κόστους, ενεργοποιήθηκε ένα ειδικό πρόγραμμα, μόνον για αυτούς προκειμένου να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά πάνελς ισχύος έως 50kW, ισχύς η οποία καλύπτει σε μεγάλο βαθμό της ανάγκες άρδευσης. Το πρόγραμμα βγήκε την Άνοιξη φέτος και απορρόφησε τον προϋπολογισμό των 30 εκατ € σε περίπου 20 ημέρες.
Υποβλήθηκαν συνολικά 5400 αιτήσεις με αντίστοιχη δημόσια δαπάνη 55 εκατ €.
Το Φωτοβολταϊκά στο Χωράφι σε συνδυασμό και με το Πρόγραμμα ΓΑΙΑ, που βγήκε την Άνοιξη, το οποίο παρέχει σταθερή χαμηλή τιμή στο αγροτικό ρεύμα με πράσινη ενέργεια, από την πρώτη μέρα της αίτησης, αποτελούν την έμπρακτη στήριξη της Κυβέρνησης και του ΥΠΕΝ για τον πρωτογενή τομέα, τη γεωργία και την κτηνοτροφία.

Η ομιλία της


· Ξεκινώντας, θέλω να μοιραστώ μια σκέψη μου μαζί σας. · Έχουμε συνηθίσει, όταν μιλάμε για την ενεργειακή μετάβαση, να αναφερόμαστε σε νούμερα και αριθμούς. · Τόσα μεγαβάτ. Τόσα εκατομμύρια ευρώ. Τόσοι τόνοι διοξειδίου του άνθρακα.
· Ομολογώ ότι κι εγώ υποπίπτω συχνά σε αυτό. Ίσως λόγω της τεχνοκρατικής μου «προέλευσης», η οποία προηγείται κατά δεκαετίες της πολιτικής μου θέσης σήμερα.
· Και αυτό δεν είναι κακό. Τα νούμερα λένε την αλήθεια. · Αλλά και, σε ένα βαθμό, δεν λένε ΟΛΗ την αλήθεια. · Γιατί πίσω από τα νούμερα είναι ΑΝΘΡΩΠΟΙ. Είναι
ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ και ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ. Είναι ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ, είναι και ΑΝΕΡΓΟΙ. Είναι ΦΟΙΤΗΤΕΣ, είναι ΑΓΡΟΤΕΣ, είναι ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ, ειναι ΕΥΑΛΩΤΟΙ ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΣ ΜΑΣ.
· Αντίστοιχα, όταν μιλάμε για αιτήσεις που υπήχθησαν και χρηματοδοτήθηκαν, μιλάμε για σπίτια, για νοικοκυριά. Σπίτια που αναβαθμίστηκαν, που «φρεσκαρίστηκαν», που
έγιναν πιο ζεστά και πιο φιλόξενα για τους ανθρώπους και τις οικογένειες που κατοικούν σε αυτά.
· Και όταν λέμε για «επιχειρήσεις» που ωφελήθηκαν, μιλάμε για μαγαζιά, για κομμωτήρια και μίνι μάρκετ και φούρνους. Μιλάμε για ατομικές επιχειρήσεις, για γραφεία των τριών, των πέντε, των δέκα υπαλλήλων.
· Σήμερα θα σας παρουσιάσω τη δουλειά που κάναμε στο ΥΠΕΝ πέντε χρόνια τώρα, και αυτά που σχεδιάζουμε για την αμέσως επόμενη περίοδο, ακριβώς για αυτούς τους ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ.
· Θα ξεκινήσω με αναφορά στα Προγράμματα που έχουμε ήδη υλοποιήσει αυτή την πενταετία στο ΥΠΕΝ, τι πέτυχαν και κυρίως πόσους και ποιούς ωφέλησαν.
· Και όταν σας μιλάω για τους αριθμούς, θα επιμείνω σε αυτό, θέλω εσείς να σκέφτεστε τους ανθρώπους. · Στη συνέχεια θα σας πω κάποια πράγματα για τα Προγράμματα που θα βγούν την αμέσως επόμενη περίοδο. · Σε τι αποσκοπούν, ποιούς θα ωφελήσουν και με ποιο τρόπο.
· Και, ναι, τα νούμερα θα είναι ένα σημαντικό κομμάτι της παρουσιάσής μου.
· Αλλά θέλω να επιμείνω σε αυτό που σας είπα μόλις: ακούστε τα νούμερα αλλά σκεφτείτε τους ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ πίσω από αυτά.
· Γιατί η ενεργειακή μετάβαση, όπως εξειδικεύεται και υλοποιείται από τις πολιτικές και τα προγράμματα του ΥΠΕΝ,
· ΑΥΤΟΥΣ ΑΦΟΡΑ,
· ΓΙΑ ΑΥΤΟΥΣ ΓΙΝΕΤΑΙ,
· ΚΑΙ ΑΥΤΟΥΣ ΩΦΕΛΕΙ!
· Οι ΑΝΘΡΩΠΟΙ είναι στον πυρήνα των πολιτικών και των δράσεών μας, από την πρώτη μέρα που αναλάβαμε, το καλοκαίρι του 2019.
· Και θα παραμείνουν, δεσμεύομαι για αυτό, για όσο καιρό παραμένουμε στην Κυβέρνηση.

· Η ενεργειακή αποδοτικότητα, το energy efficiency που λέμε, είναι στην καρδιά της ενεργειακής μετάβασης

· Ξέρετε, η ενέργεια είναι άμεσα συνδεδεμένη με το βιοτικό επίπεδο, με την οικονομική ανάπτυξη, με την εξέλιξη, την πρόοδο και την βελτίωση των συνθηκών και όρων ζωής.
· Το σπίτι για να ζεσταθεί το χειμώνα ή να ψυχθεί το καλοκαίρι θέλει ενέργεια. Ο καθένας από εμάς για να
τραφεί, να μετακινηθεί, να ψυχαγωγηθεί, χρειάζεται ενέργεια.
· Και όσο υψηλότερο το επίπεδο ζωής, τόσο περισσότερη ενέργεια καταναλώνουμε. Κάποιες φορές και σε βαθμό υπερβολής.
·
Ένα παράδειγμα που κυκλοφορεί τελευταία στα σόσιαλ είναι αυτό μιας γνωστής και πάμπλουτης αμερικανίδας influencer που έστειλε το ιδιωτικό της τζετ στο Παρίσι να της φέρει το αγαπημένο της γλυκό.
· Πέρα από το κόστος σε χρήμα, σκεφτείτε και την ενέργεια που δαπανήθηκε για αυτή την ανοησία!
· Αντίστοιχα, και η επιχείρηση για να αυξήσει την παραγωγή της θέλει περισσότερη ενέργεια.
· Για να ανοίξει νέες αγορές, να στείλει τα εμπορεύματά της στο εξωτερικό, να μεγαλώσει και να αναπτυχθεί, χρειάζεται ενέργεια.
· Εδώ λοιπόν έρχεται η ενεργειακή αποδοτικότητα και βάζει μια πάρα πολύ σημαντική παράμετρο στο όλο εγχείρημα: πως μπορούμε να διατηρήσουμε το ίδιο βιοτικό επίπεδο, τον ίδιο ρυθμό ανάπτυξης, χρησιμοποιώντας μικρότερη ποσότητα ενέργειας. Ή, στην άλλη όψη του ίδιου νομίσματος, πως μπορούμε να βελτιώσουμε το βιοτικό επίπεδο και να αυξήσουμε την ανάπτυξη χωρίς να αυξήσουμε αντίστοιχα τη χρήση ενέργειας.
·
Τα Προγράμματά μας στοχεύουν σε αυτή ακριβώς την ισορροπία.
· Ως βασικό τους αποτέλεσμα, τα Προγράμματα αυτά έχουν τη μείωση του ενεργειακού κόστους και την πιο αποδοτική διαχείριση των ενεργειακών αναγκών.
· Καλύπτουμε δηλαδή τις ίδιες ανάγκες με λιγότερη ενέργεια και, συνακόλουθα, μικρότερο κόστος.
· Το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα, το ΕΣΕΚ, είναι η Εθνική μας Στρατηγική που, μεταξύ άλλων, θέτει και υψηλούς στόχους για ενεργειακή αποδοτικότητα των κτιρίων.
·
Το αναθεωρημένο ΕΣΕΚ είναι σε δημόσια διαβούλευση για 10 ακόμα μέρες περίπου και καλώ όλους να το δούν και να κάνουν τα σχόλιά τους.
·
Στο ΕΣΕΚ τίθεται ποσοτικός στόχος για την ενεργειακή αναβάθμιση της τάξεως των 68 χιλιάδων κτιρίων ή κτιριακών μονάδων ετησίως έως το 2030.
·
Ξέρετε, οι κτιριακές αναβαθμίσεις είναι από τις πιο «ακριβές» παρεμβάσεις στο πλαίσιο της ενεργειακής μετάβασης.
· Γι’αυτό και οι μηχανισμοί χρηματοδότησης αποτελούν κομβικό παράγοντα για την υλοποίηση παρεμβάσεων εξοικονόμησης ενέργειας στο κτιριακό τομέα
· Πυλώνας για τη δική μας στρατηγική είναι η αποτελεσματική αξιοποίηση των διαθέσιμων κεφαλαίων, κυρίως από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας μέσω του άξονα της ενεργειακής αναβάθμισης του κτιριακού αποθέματος της χώρας
·
Γι’αυτό και είμαστε περήφανοι που κατευθύναμε το τεράστιο ποσό των 2,1 δισεκατομμυρίων σε δράσεις αναβάθμισης κτιρίων κατοικιών, που ξεπερνούν συνολικά τις 140.000.
·
Από το 2019 μέσω των προγραμμάτων Εξοικονομώ έχουν ενταχθεί αναλυτικά :
o ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ ΑΥΤΟΝΟΜΩ : 34.716 κατοικίες με δική μας συνολική επιδότηση 829 εκατ. €
o ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ 2021: 71.875 κατοικίες με δική μας συνολική επιδότηση 808 εκατ. €
o ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ 2023 : 32.371 κατοικίες με δική μας συνολική επιδότηση 365 εκατ. €
o ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ ΑΝΑΚΑΙΝΙΖΩ ΓΙΑ ΝΕΟΥΣ : 6.670 εκ των οποίων οι 3.834 επέλεξαν και το εργαλείο του σκέλους
της ανακαίνισης, με δική μας συνολική επιδότηση συνολικά 85 εκατ. €
· Θα κάνω μια παρατήρηση εδώ.

· Βλέπετε ότι μιλάμε για 146.000 κατοικίες. Στις κατοικίες αυτές όμως μένουν άνθρωποι, ζευγάρια, νέοι γονείς, συνταξιούχοι. Αν πούμε ότι, κατά μέσο όρο, αφορούν μια τριμελή οικογένεια έχουμε το νούμερο των 450.000 περίπου ανθρώπων που ζουν πια σε σπίτια αναβαθμισμένα ενεργειακά.
·
Άνθρωποι που βελτίωσαν την ποιότητα ζωής τους και μείωσαν το ενεργειακό τους κόστος.
· Συνολικά οι παρεμβάσεις μας πετυχαίνουν σε εξοικονόμηση περίπου 120 εκατ ευρώ στο κόστος ηλεκτρικής ενέργειας ετησίως (0,2€/kWh)
· Αλλά και παρεμβάσεις που επαύξησαν την αξία της περιουσίας τους με τις επιδοτήσεις μας, αφού τα ενεργειακά αναβαθμισμένα σπίτια είναι σαφώς προτιμότερα στην αγορά ακινήτων.
· Σχεδόν μισό εκατομμύριο άνθρωποι. Όχι κι άσχημα, έτσι; · Τέλος, οι δράσεις μας αυτές δημιούργησαν δουλειές για δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους.
·
Ενδεικτικά, για το ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ 2021 έχουν εκταμιευθεί σε προκαταβολές περίπου 460 εκατ. €
· Και το ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ 2023 δημιουργεί έναν κύκλο εργασιών στην αγορά περίπου 600 εκατ € , ενώ οι αμοιβές μόνο των μηχανικών υπολογίζονται σε 70 εκατ. €
· Μια ολόκληρη αγορά, δεκάδες κλάδοι και επαγγέλματα, «αναπνέουν» και αναπτύσσονται μέσα από τα προγράμματά μας αυτά.
SLIDE 3
· Πάμε τώρα σε δύο άλλες, πιο μαζικές μας παρεμβάσεις · Το πρόγραμμα Ανακυκλώνω Αλλάζω Συσκευή αποδείχτηκε ένα από τα πλέον επιτυχημένα προγραμμάτων του ΥΠΕΝ · Εξυπηρετήσαμε συνολικά 653.772 αιτήσεις
·
Ανακυκλώθηκαν συνολικά 932.000 συσκευές, με αιχμή τα κλιματιστικά που αντιστοιχούσαν στο 51% περίπου. · Το συγκλονιστικό εδώ, και αυτό που με κάνει ιδιαίτερα χαρούμενη προσωπικά, είναι ότι το 95% των εξαργυρωμένων επιταγών αφορούσαν ευάλωτα νοικοκυριά!!!

· Θυμηθείτε, μιλάμε για ανθρώπους, που έπρεπε να αντικαταστήσουν το παλιό, ενεργοβόρο και ίσως και μη απόλυτα λειτουργικό, κλιματιστικό τους και δεν μπορούσαν.
· Το κατάφεραν μέσα από το Πρόγραμμα μας. Είμαι, ξαναλέω, πολύ χαρούμενη γι’αυτό.
· Αλλά και στην αγορά, τα μαγαζιά και τους εγκαταστάτες, το πρόγραμμα έκανε διαφορά. Διατέθηκε συνολικά δημόσια δαπάνη 223,5 εκατ. και δημιούργησε κύκλο εργασιών στην αγορά αξίας 505 εκατ. €.

· Τέλος η ανακύκλωση των συσκευών εξοικονόμησε ετησίως την ενέργεια που καταναλώνουν σε έναν χρόνο 68.400 άτομα.
· Αντίστοιχα και το πρόγραμμα Ανακυκλώνω Αλλάζω Θερμοσίφωνα είχε επίσης σημαντική ζήτηση και αυτός είναι ο βασικός λόγος για τον οποίον θα επανέλθει άμεσα .
· Ανακυκλώσαμε συνολικά 68.000 παλαιούς ενεργοβόρους θερμοσίφωνες και τοποθετήσαμε ηλιακούς.
· Ξέρετε, ο ηλιακός είναι από τα μικρά αυτά πράγματα που όταν τα έχεις δεν τα εκτιμάς αλλά όταν τα χάνεις, καταλαβαίνεις πόσο τεράστια διαφορά κάνουν στη ζωή σου.
· Όποιος έχει ζήσει σε σπίτι με ηλιακό και μετά σε σπίτι χωρίς ηλιακό, καταλαβαίνει τι εννοω. Ο ηλιακός είναι τεράστια αναβάθμιση της καθημερινότητας, της ποιότητας ζωής! Για να μην μιλήσω για οικονομία!
·
Εδώ λοιπόν, 68.000 σπίτια απέκτησαν συνέχεια ζεστό νερό 8-9 μήνες το χρόνο, χωρίς να ανάβουν θερμοσίφωνα και χωρίς να πληρώνουν ρεύμα, δωρεάν από τον ήλιο. Μια πόλη πιο μεγάλη από την Πάτρα.
· Κι εδώ οι ευάλωτοι ωφελήθηκαν περισσότερο: διατέθηκε συνολικά δημόσια δαπάνη 51,08 εκατ. € εκ των οποίων το 88,65% δαπανήθηκε για την κάλυψη των αιτήσεων των ευάλωτων νοικοκυριών (περίπου 46 εκατ.€)
· Και τέλος, η ανακύκλωση των συσκευών εξοικονόμησε ετησίως την ενέργεια που καταναλώνουν σε έναν χρόνο 27.949 άτομα
SLIDE 4
·

Και έρχομαι σε δύο ακόμα Προγράμματα – Σταθμούς. · Το πρόγραμμα PV STEGI, το γνωστό Φωτοβολταϊκά στη Στέγη, αξιοποίησαν χιλιάδες νοικοκυριά και αγρότες προκειμένου να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά πάνελς ισχύος έως 10,8 kW και να μειώσουν σημαντικά το κόστος της ενέργειας που καταναλώνουν.
·
Στον περίπου έναν χρόνο που διήρκησε το πρόγραμμα , υποβλήθηκαν 14.585 αιτήσεις από νοικοκυριά εκ των οποίων οι 2.539 αφορούν ευάλωτα νοικοκυριά, και 847 αιτήσεις από αγρότες.
· Οι μισές αιτήσεις αφορούν εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων ισχύος 5kW ,ενώ το 1/3 των αιτήσεων ισχύ 10,8kW.
· To πρόγραμμα απορρόφησε συνολικά 162,3 εκατ € και έχει ήδη εκταμιευθεί το 30% των χρημάτων προς τους δικαιούχους.
· Με το πρόγραμμα αυτό 14 χιλιάδες περίπου νοικοκυριά δίνουν άμεση και οριστική λύση στο ενεργειακό τους κόστος.
·
Μιλάμε για 50 με 60 χιλιάδες κόσμο! Ξανά, μια ολόκληρη μεγάλη πόλη!
· Μεγάλης σημασίας όμως είναι και το Πρόγραμμα Φωτοβολταϊκά στο Χωράφι.
· Ανταποκρινόμενοι στο αίτημα των αγροτών για την μείωση του ενεργειακού κόστους, ενεργοποιήσαμε ένα ειδικό πρόγραμμα, μόνον για αυτούς προκειμένου να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά πάνελς ισχύος έως 50kW,
ισχύς η οποία καλύπτει σε μεγάλο βαθμό της ανάγκες άρδευσης.
·
Το πρόγραμμα βγήκε την Άνοιξη φέτος και απορρόφησε τον προϋπολογισμό των 30 εκατ € σε περίπου 20 ημέρες. · Υποβλήθηκαν συνολικά 5400 αιτήσεις με αντίστοιχη δημόσια δαπάνη 55 εκατ €
· Το Φωτοβολταϊκά στο Χωράφι σε συνδυασμό και με το Πρόγραμμα ΓΑΙΑ, που βγάλαμε πάλι την Άνοιξη, το οποίο παρέχει σταθερή χαμηλή τιμή στο αγροτικό ρεύμα με πράσινη ενέργεια, από την πρώτη μέρα της αίτησης, αποτελούν την έμπρακτη στήριξη της Κυβέρνησης και του ΥΠΕΝ για τον πρωτογενή τομέα, τη γεωργία και την κτηνοτροφία,
· Ενός τομέα που κάποιοι στηρίζουν με λόγια και φανφάρες, τρέχοντας δίπλα στα τρακτέρ όποτε δοθεί ευκαιρία. · Αλλά που εμείς στηρίζουμε έμπρακτα και μετρήσιμα, με καινοτόμες και γενναίες παρεμβάσεις που δίνουν μόνιμη λύση στα προβλήματα των κλάδων αυτών.

· Θεωρώ ότι αυτά που σας ανέφερα δεν είναι λίγα. · Δεν είναι όμως τα μόνα. Η δουλειά συνεχίζεται ασταμάτητα.
·
Σήμερα είναι ενεργά δυο προγράμματα εξοικονόμησης που αφορούν επιχειρήσεις, κυρίως τις πιο μικρές :
· Ξεκινώ με το Αλλάζω Συσκευή στις επιχειρήσεις, που βγάλαμε την άνοιξη, με συνολική δημόσια δαπάνη 105,6 εκατ. €. Και αυτό το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
· Στο πρόγραμμα έως σήμερα έχουν συνολικά υποβληθεί 2.264 πλήρεις αιτήσεις ενώ υπό επεξεργασία υποβολής βρίσκονται επιπλέον 4.297. Οι πλήρεις αιτήσεις καλύπτουν το 21,5% του συνολικού προϋπολογισμού.
· Μπορούν να χρηματοδοτηθούν ως επιλέξιμες μια σειρά από δαπάνες που βελτιώνουν το ενεργειακό κόστος, άρα και την ανταγωνιστικότητα, των επιχειρήσεων
· Χρηματοδοτείται εξοπλισμός, όπως αντλίες θερμότητας ή έξυπνα συστήματα διαχείρισης ενέργειας, αλλά και γενικά δαπάνες παρεμβάσεων εξοικονόμησης ενέργειας που είναι απαραίτητες για την επίτευξη του ενεργειακού στόχου του προγράμματος (πχ αντικατάσταση λοιπού εξοπλισμού παραγωγής)
· Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν ακόμα πολλά χρήματα διαθέσιμα. Γι’αυτό και αν έχετε μια επιχείρηση και θέλετε να αναβαθμίσετε τις συσκευές σας, δείτε το και υποβάλλετε αίτηση άμεσα!
·
Το δεύτερο πρόγραμμα που πάλι βγήκε την Άνοιξη αφορά στη Βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των επιχειρήσεων του τριτογενή τομέα, με συνολική δημόσια δαπάνη 176,75 εκατ. € . Και αυτό χρηματοδοτείται από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

 Απευθύνεται σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους κλάδους του εμπορίου, των υπηρεσιών, της εστίασης, της παραγωγής αρτοσκευασμάτων και γλυκισμάτων, καθώς και του τουρισμού.
· Το ποσοστό ενίσχυσης για το σύνολο των επιλέξιμων δαπανών των επενδυτικών σχεδίων, φτάνει έως και 65%, αναλόγως του είδους της παρέμβασης και του μεγέθους της επιχείρησης.
· Καλύπτονται μια σειρά από δράσεις όπως κτιριακές παρεμβάσεις, αντικατάσταση φωτισμού, συστήματα θέρμανση και ψύξης, αλλά και επαγγελματικός εξοπλισμός όπως φούρνοι και ψυγεία.
· Στο πρόγραμμα έως σήμερα έχουν συνολικά υποβληθεί 1.340 πλήρεις αιτήσεις οι οποίες καλύπτουν περίπου το 60% του συνολικού προϋπολογισμού.
·
Σας καλώ όλους να δείτε τα προγράμματα αυτά και να ενταχθείτε. Θα δείτε άμεση, απτή και μετρήσιμη
εξοικονόμηση ενέργειας και θα αυξήσετε την ανθεκτικότητα και ανταγωνιστικότητα της επιχείρησής σας.
· Και ειδικά απευθύνομαι στις εποχικές τουριστικές μονάδες. Όταν βγήκε το πρόγραμμα την Άνοιξη, ξέρω ότι το μυαλό σας ήταν στη σεζόν που έρχεται.
· Τα πρώτα νούμερα που έχουμε δείχνουν ότι η σεζόν πήγε πολύ καλά και πάμε πάλι για ρεκόρ.
· Τώρα που η σεζόν φτάνει στο τέλος της, ήρθε η ώρα να σκεφτείτε το πως θα πάτε καλύτερα στην επόμενη. · Μπείτε στα Προγράμματά μας. Υλοποιήστε τα μέσα στους επόμενους 4-5 μήνες. Και καλωσορίστε την επόμενη σεζόν με καινούριο, ενεργειακά και τεχνικά αποδοτικότερο εξοπλισμό για εσάς, τους εργαζόμενούς σας, τους τουρίστες που θα σας εμπιστευτούν και πάλι για να απολαύσουν την παγκοσμίως γνωστή ελληνική φιλοξενία.
·
Είμαστε στο πλευρό σας και στηρίζουμε τη «βαριά βιομηχανία» της Ελλάδας. Εκμεταλλευτείτε την ευκαιρία αυτή και πάμε για μια ακόμα χρονιά των ρεκόρ το 2025!

· Αφού είδαμε τι έγινε ως τώρα και τι γίνεται σήμερα, ας ρίξουμε μια ματιά και στο τι θα γίνει το αμέσως επόμενο διάστημα.
· Πρώτον, θα βγει Πρόγραμμα ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ για ευάλωτα νοικοκυριά, δηλαδή νοικοκυριά με ατομικό εισόδημα έως 5.000€ ή οικογενειακό εισόδημα έως 10.000 €
· Το Πρόγραμμα αυτό απαντά σε μια πραγματική ανάγκη που διαγνώσαμε: τα προγράμματα εξοικονόμησης ωφελούν περισσότερο τους ευάλωτους, αυτούς δηλαδή που είναι και πιο εκτεθιμένοι στο ενεργειακό κόστος.
· Που δεν ανοίγουν το καλοριφέρ ή το κλιματιστικό γιατί τρέμουν το λογαριασμό.
· Που ζουν σε σπίτια παλιά, με μηδαμινή μόνωση, με παλιά κουφώματα.
· Ενώ λοιπόν αυτοί οι άνθρωποι χρειάζονται περισσότερο την ενεργειακή αναβάθμιση, συχνά δεν μπορούν να ενταχθούν στα προγράμματά μας γιατί δεν έχουν την απαραίτητη ίδια συμμετοχή.
·
Ακόμα κι αν τους επιδοτήσουμε εμείς δηλαδή με 50 ή 60 τοις εκατό, δεν μπορούν να βρούν το υπόλοιπο για να κάνουν τις αλλαγές που θα αλλάξουν, κυριολεκτικά, τη ζωή τους.
· Ερχόμαστε λοιπόν εμείς με ένα ειδικό Πρόγραμμα, με συνολικό προϋπολογισμό περίπου 125 εκατ. € , εκ των οποίων τα 50 εκατ € αφορούν ευάλωτα νοικοκυριά της Θεσσαλίας που επλήγησαν από τις πλημμύρες και τα σπίτια τους έχουν χαρακτηριστεί ως κίτρινα
· Το ποσοστό επιδότησης θα ανέρχεται στο 95% και ειδικά για τα ευάλωτα νοικοκυριά της Θεσσαλίας στο 100%, με μέγιστο προϋπολογισμό των παρεμβάσεων θα είναι έως 25.000€
· Πρόκειται για ένα πρόγραμμα – σταθμό, που συνδυάζει με τον καλύτερο τρόπο την ενεργειακή και την κοινωνική πολιτική.
·
Και που αποδεικνύει περίτρανα αυτό που είπα στην αρχή: σχεδιάζουμε την ενεργειακή μετάβαση ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ!
· Επίσης, ετοιμάζεται και Εξοικονομό για το σύνολο των νοικοκυριών της Επικράτειας, χωρίς να λαμβάνονται υπόψιν εισοδηματικά κριτήρια
· Ο συνολικός προϋπολογισμός θα είναι περίπου 110 εκατ. € , εκ των οποίων τα 30 εκατ € θα αφορούν νοικοκυριά της Θεσσαλίας που επλήγησαν από τις πλημμύρες και τα σπίτια τους έχουν χαρακτηριστεί ως κίτρινα
· Το ποσοστό επιδότησης θα ανέρχεται στο 50% και ειδικά για τα νοικοκυριά της Θεσσαλίας στο 80%, με μέγιστο προϋπολογισμό τις 25.000.

· Η ευαισθησία μας για τον τουρισμό είναι εμφανής και στο επόμενο πρόγραμμα, για την βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των ορεινών τουριστικών καταλυμάτων. Αφορά επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των τουριστικών καταλυμάτων σε ορεινές περιοχές ,όπως αυτές ορίζονται από την Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία
· Ο συνολικός προϋπολογισμός θα είναι 10εκατ. € , εκ των οποίων το 1 εκατ € αφορά κτίρια που έχουν χαρακτηριστεί ως παραδοσιακά-διατηρητέα
·
Οι επιλέξιμες δαπάνες είναι παρόμοιες με αυτές που ισχύουν σήμερα στο αντίστοιχο πρόγραμμα για την βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των επιχειρήσεων του τριτογενή τομέα
· Το ποσοστό επιδότησης συναρτάται από το μέγεθος της επιχείρησης και είναι 60% για τις μικρές επιχειρήσεις, 45% για τις μεσαίες και 35% για τις μεγάλες.
· Επανερχόμαστε δε και πάλι με το εξαιρετικά επιτυχημένο, όπως προανέφερα, πρόγραμμα ΑΝΑΚΥΚΛΩΝΩ ΑΛΛΑΖΩ ΘΕΡΜΟΣΙΦΩΝΑ
· Θα αφορά όλα τα νοικοκυριά της Επικράτειας και θα δοθεί προτεραιότητα στα επιλαχοντα νοικοκυριά του πρώτου κύκλου του προγράμματος, τα οποία θα ενημερωθούν μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας και θα τους δοθεί συγκεκριμένο χρονικό διάστημα για την υποβολή αίτησης
·
Εφόσον ολοκληρωθεί το χρονικό διάστημα υποβολής αιτήσεων από τα νοικοκυριά που έχουν προτεραιότητα, ο υπολειπόμενος προϋπολογισμός μέχρις εξάντλησης του θα είναι διαθέσιμος για υποβολή αιτήσεων από τα υπόλοιπα νοικοκυριά
· Ο συνολικός προϋπολογισμός θα είναι περίπου 170εκατ. € · Το πρόγραμμα θα αφορά την ανακύκλωση παλαιών ενεργοβόρων θερμοσιφώνων και την αντικατάσταση τους με ηλιακούς θερμοσίφωνες
· Το ποσοστό επιδότησης θα είναι από 60% για τα ευάλωτα νοικοκυριά ως και 50% για ανώτερα εισοδήματα ως 30.000 ευρώ.

· Το 5ο νέο πρόγραμμα που βγαίνει άμεσα αφορά την Ενεργειακή Αναβάθμιση Σχολικών Κτιρίων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, Νηπιαγωγείων και Παιδικών Σταθμών
· Αφορά το σύνολο των δημόσιων σχολικών κτιρίων και των νηπιαγωγείων (ώς ένα πρόγραμμα ) και των παιδικών σταθμών (ως δεύτερο διακριτό πρόγραμμα) της Επικράτειας
· Η σειρά επιλεξιμότητας θα καθοριστεί από τις βαθμοημέρες , άρα η έμφαση δίνεται στις περιοχές και στα σχολεία εκείνα που χρειάζονται την παρέμβαση περισσότερο.
· Ο συνολικός προϋπολογισμός θα είναι 40 εκατ. € εκ των οποίων τα 30 εκατ. € αφορούν το πρόγραμμα για τα σχολεία και τα νηπιαγωγεία και τα 10 εκατ € το πρόγραμμα των παιδικών σταθμών
·
Απαραίτητη προϋπόθεση είναι τα κτίρια να έχουν κατασκευαστεί προ του 2000 και να μην έχουν αναβαθμιστεί ενεργειακά έως τώρα.
· Οι επιλέξιμες παρεμβάσεις θα αφορούν δαπάνες θερμομόνωσης, κουφωμάτων και εγκατάστασης αντλίας θερμότητας
· Έκτο και τελευταίο, το Πρόγραμμα για Αντικατάσταση Συστημάτων Θέρμανσης με Αντλίες Θερμότητας για Νοικοκυριά.
· Εδω προϋπόθεση θα είναι η ανακύκλωση του παλαιού συστήματος θέρμανσης.
· Ο συνολικός προϋπολογισμός θα ανέρχεται σε 60 εκατ. € και θα επιδοτείται το 50% για την αγορά της αντλίας θερμότητας (ποσό αγοράς έως 5.000€) και 50% για την εκτέλεση των απαιτούμενων εργασιών (ποσό παρεχόμενων υπηρεσιών έως 500€).

· Και έρχομαι στο τελευταίο πρόγραμμα που έχω να σας παρουσιάσω, που το φύλαξα για το τέλος γιατί αποτελεί μια από τις αγαπημένες μου ιδέες της προηγούμενης τετραετίας.
· Όπως προείπα, η εξοικονόμηση ενέργειας σε κτίρια και παραγωγικές διαδικασίες αποτελεί μια εθνική ευκαιρία για την ενίσχυση και την αύξηση της ανταγωνιστικότητας των Ελληνικών μεταποιητικών επιχειρήσεων
· Μια ευκαιρία για να αυξήσουμε την εγχώρια παραγωγή, την τοπική εφοδιαστική αλυσίδα, να δημιουργήσουμε δουλειές και αξία για τον τόπο μας.
· Και αυτό γιατί βιομηχανίες παραγωγής μονωτικών υλικών, ηλιακών θερμοσιφώνων, μπαταριών, φωτοβολταϊκών πάνελς κλπ είναι βασικές συνιστώσες της αλυσίδας εξοικονόμησης ενέργειας
·
Σε αυτό το πλαίσιο δημιουργήσαμε το πρόγραμμα Produce E-green με στόχο την ενίσχυση της πράσινης βιομηχανίας με έμφαση σε νέες τεχνολογίες , την έρευνα , την ανάπτυξη και την καινοτομία, με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης κι εδώ.
· Στο πρόγραμμα προσήλθαν 36 συνολικά επιχειρήσεις, εκ των οποίων ήδη οι 15 έχουν λάβει επισήμως την πράξη αποδοχής της αίτησης τους ,καλύπτοντας προϋπολογισμό 150 εκατ €
· Ανάμεσα σε αυτές τις 15 προτάσεις ήδη περιλαμβάνονται μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις παραγωγής ηλιακών θερμοσιφώνων , παραγωγής φωτοβολταϊκών πάνελς, ανακύκλωσης και ανάκτησης κρίσιμων υλών φωτοβολταϊκών πάνελς ενισχύοντας έτσι την κυκλική οικονομία, παραγωγής καλωδίων κλπ.
· Οι 5 εκ των παραπάνω βιομηχανιών εδρεύουν και δραστηριοποιούνται στην Θεσσαλονίκη και 2 στην Κατερίνη. Μάλιστα οι δυο βιομηχανίες θα είναι νέες ενώ οι υπόλοιπες πέντε είναι υφιστάμενες επιχειρήσεις,
· Πρόκειται για μικρές επιχειρήσεις στο σύνολο τους που στοχεύουν μέσω της επένδυσης τους να αυξήσουν την παραγωγή τους δεδομένης προφανώς της αύξησης της ζήτησης από την αγορά.

· Κλείνω με μια σύντομη αναφορά στα χρηματοδοτικά εργαλεία που χρησιμοποιήσαμε για να κάνουμε όλα αυτά τα Προγράμματα πραγματικότητα, και για να αλλάξουμε προς το καλύτερο τη ζωή τόσων ανθρώπων.
· Το βασικό εργαλείο φυσικά είναι το Ταμείο Ανάκαμψης. Από αυτό, ως σήμερα:
· 1,2 δις ευρώ έχουν δοθεί σε νοικοκυριά για ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών τους
· 200 εκατ ευρώ έχουν δοθεί σε νοικοκυριά και αγρότες για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων
· 274 εκατ € έχουν δοθεί σε νοικοκυριά για την αντικατάσταση ενεργοβόρων συσκευών και την εγκατάσταση ηλιακών θερμοσιφώνων
· 280 εκατ ευρώ έχουν δοθεί σε πολύ μικρές, μικρές, μεσαίες επιχειρήσεις για την ενεργειακή αναβάθμιση τους στα ενεργά προγράμματα Αλλάζω Συσκευή και Βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης Επιχειρήσεων του τριτογενούς τομέα
·
Βλέπετε λοιπόν ότι έχουμε ρίξει συνολικά πάνω από 2 δις του Ταμείου Ανάκαμψης για δράσεις εξοικονόμησης όταν όλο το «πράσινο» Ταμείο Ανάκαμψης που διαχειριστήκαμε,
τα λεφτά δηλαδή που αναλογούσαν στο ΥΠΕΝ, ήταν περίπου 4 δις.
· Αυτό αποτελεί την καλύτερη νομίζω απάντηση σε όσους λένε ότι το Ταμείο Ανάκαμψης αφορά λίγους και ισχυρούς οικονομικούς «παίκτες».
· Αυτό είναι μεγάλο λάθος και μεγάλη αδικία να λέγεται. Το Ταμείο Ανάκαμψης αφορά και κατευθύνεται κυρίως στον πολίτη.
· Είναι ένα ευρωπαϊκό χρηματοδοτικό εργαλείο με τεράστιο κοινωνικό πρόσημο, το οποίο αξιοποιήσαμε και αξιοποιούμε για να αλλάξουμε τις ζωές των ανθρώπων προς το καλύτερο.
· Τα νούμερα μιλάνε και «σβήνουν» τα fake news: 2 δις από τα 4 περίπου δις από τα έργα του ΥΠΕΝ για το Ταμείο Ανάκαμψης πήγαν σε δράσεις εξοικονόμησης και ενεργειακής αποδοτικότητας με απευθείας ωφελούμενους τους πολίτες και τις (μικρότερες κυρίως) επιχειρήσεις, μαγαζιά και γραφεία.
· Αντίστοιχα και για το REPOWER EU
· Περίπου 500 εκατ. € από τα συνολικά περίπου 800 θα δοθούν για τα προγράμματα που αναμένονται εντός του 2024
· Μια ενεργειακή μετάβαση με κοινωνικό πρόσωπο · ΑΠΟ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ!

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης