Βιομηχανία & Απανθρακοποίηση

Σε ρωσικά χέρια τα μισά κοιτάσματα λιθίου στην Ουκρανία (Oil Price)

Σε ρωσικά χέρια τα μισά κοιτάσματα λιθίου στην Ουκρανία (Oil Price)
Το λίθιο αποτελεί κλειδί για τις προσπάθειες της Ευρώπης να μειώσει την εξάρτησή της από τα ορυκτά καύσιμα και να μεταβεί στην πράσινη ενέργεια
Η Ρωσία έχει καταλάβει τα δύο από τα συνολικά τέσσερα κοιτάσματα λιθίου της Ουκρανίας από την έναρξη της ολοκληρωτικής εισβολής της το 2022, στερώντας από το Κίεβο έναν βασικό οικονομικό πόρο.

Σύμφωνα με το Oil Price, στις 11 Ιανουαρίου, η Ρωσία ισχυρίστηκε ότι κατέλαβε τον έλεγχο του Σεβτσένκο, ενός αγροτικού οικισμού στην ανατολική περιοχή Ντονέτσκ της Ουκρανίας.

Ο οικισμός αυτός βρίσκεται στην κορυφή ενός από τα μεγαλύτερα κοιτάσματα λιθίου της χώρας.

Οι ειδικοί λένε ότι η κατάληψη από τη Ρωσία των κοιτασμάτων λιθίου της Ουκρανίας θα μπορούσε να επηρεάσει όλη την Ευρώπη και τις προσπάθειες της ηπείρου να στραφεί προς την πράσινη ενέργεια.

Η σημασία του λιθίου

Το λίθιο, που χαρακτηρίζεται αλλιώς και «λευκός χρυσός», είναι ένα κρίσιμο υλικό για τις μπαταρίες που χρησιμοποιούνται σε συσκευές που κυμαίνονται από smartphones και φορητούς υπολογιστές μέχρι ηλεκτρικά οχήματα.

Σύμφωνα με γεωλογικές έρευνες, η Ουκρανία διαθέτει περίπου 500.000 τόνους ανεκμετάλλευτου λιθίου, διαθέτοντας από τα μεγαλύτερα αποθέματα στην Ευρώπη.

Ο Rod Schoonover, ειδικός σε θέματα εθνικής ασφάλειας και ιδρυτής της ομάδας Ecological Futures Group, με έδρα τις ΗΠΑ, δήλωσε ότι είναι απίθανο η κατάληψη των κοιτασμάτων λιθίου της Ουκρανίας να αποτελεί σημαντικό πολεμικό στόχο για τη Μόσχα, καθώς η ίδια η Ρωσία διαθέτει σημαντικά αποθέματα.

Παρόλα αυτά, ο ορυκτός πλούτος της Ουκρανίας είναι γενικά ένας λόγος για τον οποίο η χώρα είναι σημαντική για τη Ρωσία, λένε οι ειδικοί.

Η ουκρανική «Ασπίδα», μια αρχαία και ογκώδης βραχώδης πλάκα που καλύπτει μεγάλο μέρος της κεντρικής και νότιας Ουκρανίας, περιέχει πολύτιμα ορυκτά όπως ο σίδηρος και το λίθιο, καθώς και αρκετές σπάνιες γαίες.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση επιδιώκει να εξασφαλίσει τις ουκρανικές πρώτες ύλες όπως το λίθιο και να μειώσει την εξάρτησή της από ξένους προμηθευτές, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας.

Το λίθιο αποτελεί κλειδί για τις προσπάθειες της Ευρώπης να μειώσει την εξάρτησή της από τα ορυκτά καύσιμα και να μεταβεί στην πράσινη ενέργεια.

Με τα σημαντικά αποθέματά της και την εγγύτητά της, η Ουκρανία ξεχωρίζει ως πολλά υποσχόμενος εταίρος, δήλωσε ο Schoonover.

«Η ρωσική εισβολή διέκοψε κάθε πρόοδο προς την κατεύθυνση της αξιοποίησης των αποθεμάτων της Ουκρανίας, αλλά αν αποκατασταθεί η σταθερότητα, οι πόροι αυτοί θα μπορούσαν να αποτελέσουν, με τον καιρό, ακρογωνιαίο λίθο της στρατηγικής αυτονομίας της Ευρώπης σε κρίσιμα ορυκτά», δήλωσε.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης