Άνοδος 3,1% στην τιμή των PPAs τον Ιούλιο, στα 51,60 ευρώ/MWh - Aύξηση 27% στα εν ισχύ συμβόλαια (Pexapark)

Άνοδος 3,1% στην τιμή των PPAs τον Ιούλιο, στα 51,60 ευρώ/MWh - Aύξηση 27% στα εν ισχύ συμβόλαια (Pexapark)

27% πάνω η ισχύς των συμβολαίων που υπεγράφησαν

 

Ελαφρά αύξηση κατά 3,1% σε μηνιαία βάση σημείωσε τον Ιούλιο η μέση τιμή των μακροχρόνιων συμβολαίων προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας (PPAs) που υπεγράφησαν στην Ευρώπη και διαμορφώθηκε στα 51,60 ευρώ/MWh. Παράλληλα αύξηση κατά 27% καταγράφηκε και στην ισχύ των συμβολαίων που υπεγράφησαν σε σχέση με τον Ιούνιο με αποτέλεσμα ο Ιούλιος να είναι τέταρτος ισχυρότερος μήνας για τα ΡΡΑs, μέχρι στιγμής το 2024.

Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από την μηνιαία έρευνα της εξειδικευμένης εταιρίας συμβούλων Pexapark η οποία αναφέρει ότι τον Ιούλιο στην Ευρώπη υπογράφηκαν 24 συμφωνίες προμήθειας ενέργειας (PPAs) συνολικής ισχύος 1.196 MW, με τη μεγαλύτερη εξ αυτών να αφορά ένα ΡΡΑ για φωτοβολταϊκή ενέργεια στη Γαλλία που υπεγράφη μεταξύ της Carrefour και της GreenYellow.
Αξίζει να αναφερθεί ότι τα στοιχεία της Pexapark αφορούν σε ΡΡΑs που ανακοινώνονται, κάτι που σημαίνει ότι προφανώς υπάρχουν και άλλα που έχουν υπογραφεί αλλά δεν έχουν γίνει γνωστά.

Σε ότι αφορά την τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας όπως διαμορφώνεται στις συγκεκριμένες συμφωνίες και σύμφωνα με τα στοιχεία της Pexaprk, σε μέσο επίπεδο για τον Ιούλιο διαμορφώθηκε στα 51,60 ευρώ/MWh, σημειώνοντας αύξηση 3,1% σε μηνιαία βάση.

Οι τιμές στην Ευρώπη

Οι τιμές των ΡΡΑ στη Γαλλία και στη Σκανδιναβία κατέγραψαν τη μεγαλύτερη άνοδο, 5,2% και 5,1%, αντίστοιχα, ενώ αυξήσεις καταγράφηκαν επίσης στις αγορές της Ολλανδίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Πορτογαλίας και της Ισπανίας. Στη Μεγάλη Βρετανία και τη Πολωνία οι τιμές των ΡΡΑ υποχώρησαν ελαφρά, κατά 0,2% και 0,3%, αντίστοιχα.

Το μεγαλύτερο ΡΡΑ του μήνα υπεγράφη στη Γαλλία, όπου η εταιρεία λιανικής και χονδρικής Carrefour έκλεισε συμφωνία προμήθειας ηλιακής ενέργειας 350 MW με τη γαλλική εταιρεία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας GreenYellow. Πρόκειται, όπως ανέφερε η Pexapark για το μεγαλύτερο ηλιακό ΡΡΑ από αποκεντρωμένες μονάδες παραγωγής, που έχει καταγραφεί στην Ευρώπη μέχρι σήμερα και το μεγαλύτερο στη Γαλλία. Η συμφωνία έχε διάρκεια 20 ετών και πρόκειται να τροφοδοτήσει με ενέργεια από φωτοβολταϊκά 350 εγκαταστάσεις Carrefour σε όλη τη χώρα. Σύμφωνα με τους όρους του ΡΡΑ, περίπου το 50% των εγκαταστάσεων έχει προγραμματιστεί να τεθεί σε λειτουργία μέχρι το τέλος του 2026. Η έκθεση της Pexapark αναφέρει ότι οι εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών που δεσμεύτηκαν για την Carrefour θα παράγουν συνολικά 450 GWh ετησίως, όταν ολοκληρωθούν.

Τα deals

Στην Ιταλία, η συμφωνία πώλησης ηλιακής ενέργειας 134 MW μεταξύ του A2A Group και της Enfinity Global ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη σύμβαση ΡΡΑ τον Ιούλιο.
Στο Λουξεμβούργο υπέγραψε τον πρώτο PPA στην ιστορία του. Η Enerdeal, αδελφή εταιρεία της EDP, και η κατασκευάστρια ελαστικών GoodYear Luxembourg ολοκλήρωσαν μία σύμβαση για ένα 20ετές PPA, βάσει τους οποίου θα εγκατασταθούν φωτοβολταϊκά 5 MW στην οροφή του κτιρίου κτιρίου και ένα σύστημα στεγάστρων με Φ/Β 2 MW στις εγκαταστάσεις της εταιρείας στο Colmar-Berg του Λουξεμβούργου. Το έργο αναμένεται να παράγει 6,5 GWh όταν ολοκληρωθεί, το πρώτο εξάμηνο του 2025.

Στην ελληνική αγορά η αύξηση της χονδρικής τιμής ηλεκτρισμού το τελευταίο χρονικό διάστημα εκτιμάται ότι θα ενισχύσει τη ζήτηση για ΡΡΑs. Πάντως το πρώτο εξάμηνο του έτους οι υποψήφιοι αγοραστές εξέφραζαν αρκετές επιφυλάξεις, λόγω της γενικότερης πτώσης των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας. Κάτι που όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς δεν είναι αποκλειστικά ελληνικό φαινόμενο σημειώνοντας παράλληλα ότι είναι προς το συμφέρον των αγοραστών να εξασφαλίζουν σταθερό κόστος σε μακροπρόθεσμη βάση.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης