Τελευταία Νέα

Με 9 δισ. ευρώ επενδύσεις σε ΑΠΕ - αναβάθμιση δικτύων, ο όμιλος ΔΕΗ πρωτοστατεί στην πράσινη μετάβαση

Με 9 δισ. ευρώ επενδύσεις σε ΑΠΕ - αναβάθμιση δικτύων, ο όμιλος ΔΕΗ πρωτοστατεί στην πράσινη μετάβαση
Μέχρι το 2030, η εγκατεστημένη ισχύς του Ομίλου ΔΕΗ αναμένεται να αγγίξει τα 17 GW, από τα οποία το 75% θα προέρχεται από καθαρές μορφές ενέργειας
Το όραμα του πράσινου μετασχηματισμού γίνεται πράξη από τη ΔΕΗ, η οποία επιδιώκει να μετασχηματιστεί σε μια οικονομικά και περιβαλλοντικά βιώσιμη, σύγχρονη, ψηφιακή εταιρεία, κι αυτό γίνεται πράξη, με την επιτάχυνση και της διαδικασίας αποανθρακοποίησης και με γενναίες επενδύσεις στην ανάπτυξη έργων ΑΠΕ.

Ταυτόχρονα, ο όμιλος επενδύει στη βιώσιμη κινητικότητα, προσφέροντας στους καταναλωτές πράσινα προϊόντα εξοικονόμησης ενέργειας και ενισχύοντας τις δράσεις ευαισθητοποίησης, και ενημέρωσης, υποστηρίζοντας την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.


ΔΕΗ_Παγκόσμια_Ημέρα_Περιβάλλοντος_2.jpg
Τα «πράσινα» ορόσημα

Στην προσπάθειά της να καταστεί από τους κορυφαίους παίκτες στην καθαρή ενέργεια στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, η ΔΕΗ υλοποιεί με ταχείς ρυθμούς τις δεσμεύσεις της.

Μέχρι σήμερα, έχει πετύχει σημαντικές κατακτήσεις στον αγώνα της.

Χαρακτηριστικά, μείωσε τις άμεσες εκπομπές CO2 από τις λιγνιτικές μονάδες παραγωγής κατά 74% από 16,9 εκατ. τόνους το 2019 σε 4,4 εκατ. τόνους το 2023. Αξίζει να σημειωθεί, ότι η παραγωγή από λιγνίτη μειώθηκε περαιτέρω κατά 27% στο πρώτο τρίμηνο του 2024 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα για το 2023.

Παράλληλα, αύξησε κατά 39% την παραγωγή ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές σε σχέση με το 2019, ενώ παράλληλα σημείωσε αύξηση της συνολικής εγκατεστημένης ισχύος ΑΠΕ κατά 1,3 GW, από 3,3 GW το 2019 σε 4,6 GW το 2023.

ΔΕΗ_Παγκόσμια_Ημέρα_Περιβάλλοντος_3_1.jpg

Ταυτόχρονα, ολοκλήρωσε την εξαγορά των δραστηριοτήτων της Enel Ρουμανίας, βασικού παίκτη στην αγορά ενέργειας της Ρουμανίας με συνολική εγκατεστημένη ισχύ 600 MW μόνο από ΑΠΕ και με επιπλέον 5 GW ΑΠΕ σε πορεία υλοποίησης. Η PPC Romania, όπως είναι πλέον το νέο όνομα της εταιρείας, διαθέτει αιολικά πάρκα στις περιοχές με το καλύτερο αιολικό δυναμικό στη χώρα καθώς και φωτοβολταϊκά πάρκα τελευταίας τεχνολογίας.

Επίσης, ανέλαβε τη χρηματοδότηση και υλοποίηση αντιπλημμυρικών παρεμβάσεων των καμένων εκτάσεων σε περιοχές της Πάρνηθας, μία επένδυση ύψους €2,5 εκατ.

Ακόμη, συμβάλλει στην επιτάχυνση της ηλεκτροκίνησης στη χώρα με το brand ΔΕΗ blue, ανταποκρινόμενη πλήρως στη δέσμευσή της για βιώσιμη ανάπτυξη και προστασία του περιβάλλοντος. Το δίκτυο δημόσιων φορτιστών ΔΕΗ blue μεγαλώνει συνεχώς και πλέον έχει ξεπεράσει τα 2200 σημεία φόρτισης πανελλαδικά στα οποία η ενέργεια προέρχεται από ΑΠΕ.
 
Την ίδια στιγμή, τηρεί τις περιβαλλοντικές δεσμεύσεις της και συνεργάζεται με Μη Κερδοσκοπικούς Οργανισμούς, συμμετέχοντας σε σειρά δράσεων με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος και τη μείωση της ρύπανσης. Το #projectposeidon αποτελεί την πιο πρόσφατη σύμπραξη του Ομίλου ΔΕΗ με την Εναλεία για τον καθαρισμό της επιβαρυμένης περιοχής γύρω από το Σούνιο και το Λαύριο από πλαστικά και εγκαταλειμμένα αλιευτικά δίχτυα, κατά την οποία συγκεντρώθηκαν περισσότερα από 25.000 κιλά απορριμμάτων, κυρίως από τον βυθό της θάλασσας.

Συν τοις άλλοις, έχει πρωταγωνιστικό ρόλο σε διεθνείς πρωτοβουλίες και δεσμεύσεις όπως το Science Based Targets Network (SBTN) και το Science Based Targets initiative (SBTi) λαμβάνοντας ενεργό μέρος στην παγκόσμια προσπάθεια για την προστασία της φύσης και της βιοποικιλότητας, και την αντιμετώπιση του φαινομένου του θερμοκηπίου με επιστημονικά τεκμηριωμένα κριτήρια.

Παράλληλα συμμετέχει στη διεθνή συμμαχία Business for Nature με σκοπό στην από κοινού αντιμετώπιση κλιματικών κρίσεων, ενώ πρόσφατα εντάχθηκε μαζί με μεγάλους διεθνείς ομίλους στην πρωτοβουλία Biodiversity Alliance for Sustainable Management με στόχο να ενισχύσει την προστασία της βιοποικιλότητας, εντάσσοντας προσεγγίσεις με κέντρο τη φύση στη στρατηγική και λειτουργίες της επιχείρησης.

Έχει καταφέρει να κερδίσει συνεχείς αναβαθμίσεις από πιστοποιημένους διεθνείς μη κυβερνητικούς οργανισμούς σε θέματα μετριασμού και προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή, όπως η αναβάθμιση από «D-» σε «Β-» από το CDP ως αποτέλεσμα της υλοποίησης της στρατηγικής απόσυρσης των λιγνιτικών μονάδων και ανάπτυξης των ΑΠΕ του Ομίλου και των δεσμεύσεων για μηδενικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου έως το 2040 (Net Zero).

Επιπροσθέτως, συνεχίζει να επενδύει και να προσφέρει προϊόντα και υπηρεσίες πράσινης ενέργειας στους πελάτες της, όπως η υπηρεσία GreenPass που εγγυάται πως όση ποσότητα ενέργειας καταναλώνουν στο σπίτι τους, τόση παράγεται και δεσμεύεται για αυτούς από Ανανεώσιμες Πηγές. Επιπλέον, προσφέρει τις λύσεις ΔΕΗ myenergy Solar για φωτοβολταϊκά στο σπίτι και ΔΕΗ myEnergy HeatPump, το πιο αποδοτικό και οικονομικό σύστημα θέρμανσης με αντλίες θερμότητας.

Ως προς την εξέλιξη του δυναμικού της, η ΔΕΗ επενδύει στη συνεχή εκπαίδευση και εξέλιξη των εργαζομένων της, παρέχοντας πρόσβαση σε σύγχρονα εκπαιδευτικά προγράμματα με την δημιουργία καινοτόμων πρακτικών που βρίσκονται σε πλήρη αντιστοιχία με τον πράσινο μετασχηματισμό του Ομίλου ΔΕΗ. Το πρώτο Sustainability Masterclass που
πραγματοποιήθηκε πρόσφατα, αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα των δράσεων του Ομίλου να εκπαιδεύσει το στελεχιακό προσωπικό του σε θέματα μετριασμού της κλιματικής αλλαγής και προστασίας της βιοποικιλότητας.

Τέλος, συμβάλλει με μία σειρά από δράσεις, στην επίτευξη των 17 Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ, οι οποίοι επικεντρώνονται στην προστασία της φύσης και του περιβάλλοντος.

ΔΕΗ_Παγκόσμια_Ημέρα_Περιβάλλοντος_4_1.jpg

Υψηλοί πράσινοι στόχοι

Με το βλέμμα της στραμμένο στο πως θα πετύχει τον στόχο των μηδενικών εκπομπών CO2 μέχρι το 2040 (Net Zero), η διοίκηση του Ομίλου ΔΕΗ έχει παρουσιάσει το τριετές business plan της στο Capital Markets Day 2024 στο Λονδίνο.

Στη βάση της στρατηγικής του Ομίλου για την περίοδο 2024-2026 εντοπίζεται η στροφή προς τις ΑΠΕ, με επενδύσεις ύψους €9 δισ., κυρίως σε πράσινες μορφές ενέργειας και την αναβάθμιση των δικτύων διανομής, τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Ο Όμιλος ΔΕΗ έχει θέσει ως στόχο τον διπλασιασμό της εγκατεστημένης ισχύος ΑΠΕ σε 8,9 GW έως το 2026, με τις ΑΠΕ να αποτελούν συνολικά το 68% της συνολικής ισχύος της εταιρείας.

Εκτός αυτού, η συνολική εγκατεστημένη ισχύς της ΔΕΗ θα ανέβει στα 13,1 GW, παρά την απόσυρση λιγνιτικών μονάδων, φυσικού αερίου και μονάδων πετρελαίου ισχύος 2,8 GW.

Μάλιστα, μέχρι το 2026 θα μηδενιστεί - όπως έχει ήδη ανακοινωθεί - η παραγωγή ενέργειας από λιγνίτη.

Μέχρι το 2030, η εγκατεστημένη ισχύς του Ομίλου ΔΕΗ αναμένεται να αγγίξει τα 17 GW, από τα οποία το 75% θα προέρχεται από καθαρές μορφές ενέργειας.

Με άξονα αυτές τις επενδύσεις, η ΔΕΗ σκοπεύει στη μείωση των άμεσων εκπομπών άνθρακα κατά 75% έως το 2026, σε σύγκριση με το 2019, καθιστώντας την παραγωγή ενέργειας πολύ πιο καθαρή, δίνοντας τον τόνο της πράσινης μετάβασης στην Ελλάδα.

Με τον στρατηγικό της σχεδιασμό και τις συνεργασίες της στον τομέα των ΑΠ, ο Όμιλος ΔΕΗ προωθεί με ταχύτατους ρυθμούς την ενεργειακή μετάβαση στην Ελλάδα αλλά και την ΝΑ
Ευρώπη συνολικά, με κύριο στόχο τη δημιουργία διαμοιραζόμενης αξίας (CSV) για την Εταιρεία, την Κοινωνία και το Περιβάλλον σε εναρμόνιση με την στρατηγική βιώσιμης ανάπτυξης του Ομίλου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης