Γιάννης Καρύδας: Η ταχύτερη απανθρακοποίηση είναι μονόδρομος και στον Όμιλο Κοπελούζου εργαζόμαστε μεθοδικά για την πράσινη μετάβαση

Γιάννης Καρύδας: Η ταχύτερη απανθρακοποίηση είναι μονόδρομος και στον Όμιλο Κοπελούζου εργαζόμαστε μεθοδικά για την πράσινη μετάβαση
Το συγκεκριμένο έργο που υλοποιεί ο Όμιλος Κοπελούζου δείχνει την στρατηγική κατεύθυνση προς την οποία πρέπει σήμερα να κινηθεί η Ευρώπη στα πλαίσια της ενεργειακής της απεξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα και της επίτευξης ενεργειακής ασφάλειας
Απανθρακοποίηση, αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης που δείχνει αδιάλειπτα τις διαθέσεις της, ενεργειακή αποδοτικότητα, μηδενισμός των εκπομπών του CO2 και κλιματική ουδετερότητα. Οι παραπάνω στόχοι και η αναγκαιότητα επίτευξής τους βρίσκονται καθημερινά σχεδόν στο προσκήνιο της συζήτησης στην Ευρώπη, αλλά και σε ολόκληρο τον πλανήτη, με σχέδια απόσυρσης μονάδων παραγωγής από άνθρακα και δεσμεύσεις σταδιακής κατάργησης τους να ανακοινώνονται συνεχώς.

Μία πρόσφατη όμως μελέτη του Global Energy Monitor ανέδειξε ότι o άνθρακας, το γνωστό σε όλους κάρβουνο, που αποτελεί τον μεγαλύτερο εκπομπό διοξειδίου του άνθρακα, γίνεται περισσότερο δημοφιλής, αντί να οδεύει προς πλήρη απόσυρση. Η μελέτη αναφέρει ότι 48,4 GW καθαρής ισχύος που προέρχεται από τον άνθρακα προστέθηκαν το 2023 σε παγκόσμια κλίμακα, που σημαίνει ετήσια αύξηση ισχύος από άνθρακα 2%, την μεγαλύτερη από το 2016.

Είναι κατά συνέπεια η ανάγκη για μεγαλύτερη προσπάθεια για απανθρακοποίηση και υλοποίηση βιώσιμων λύσεων περισσότερο από ποτέ προφανής. Σύμφωνα με έκθεση της ΙRENA, οι ΑΠΕ, σε συνδυασμό με τη ταχεία βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας, αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο της μόνης σήμερα βιώσιμης αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης. Η συγκράτηση της αύξησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας σε επίπεδα κάτω των 2 βαθμών Κελσίου είναι τεχνικά εφικτή με τα κατάλληλα μέτρα. Η μεταβολή του ενεργειακού μοντέλου, από το σημερινό που βασίζεται στα ορυκτά καύσιμα σε ένα διαφορετικό που βασίζεται στις ανανεώσιμες πηγές και στην ενεργειακή αποτελεσματικότητα, είναι μονόδρομος με οφέλη όχι μόνο για το κλίμα και το περιβάλλον, αλλά και για την αναζωογόνηση της οικονομίας και της απασχόλησης.

Οι εκτιμήσεις της McKinsey αναφέρουν ότι με επένδυση 10 εκατ. δολαρίων σε ΑΠΕ δημιουργούνται άμεσα και έμμεσα 75 θέσεις εργασίας και 77 θέσεις σε ενεργειακή αποδοτικότητα, ενώ οι αντίστοιχες θέσεις εργασίας για ορυκτά καύσιμα είναι μόλις 27.

Έτσι, εάν στοχεύσουμε στους δύο αυτούς πυλώνες ενεργειακής μετάβασης, οριοθετώντας τις προτεραιότητες για τα ορυκτά και τα μεταβατικά καύσιμα, έχουμε μια πραγματική ευκαιρία να επιτύχουμε την ενεργειακή μετάβαση, με περισσότερες θέσεις εργασίας, επιτυγχάνοντας έτσι τους εθνικούς και Ευρωπαϊκούς κλιματικούς στόχους. Με αυτό τον τρόπο η οικονομία της Ευρώπης θα υπερδιπλασιασθεί μέχρι το 2050 σε σύγκριση με το 1990, με τις πράσινες θέσεις εργασίας να υπολογίζονται σε πάνω από 4 εκατομμύρια.

Στο τέλος της Διάσκεψης COP28 του ΟΗΕ για το κλίμα στο Dubai τον περασμένο Δεκέμβριο, πάνω από 124 χώρες συμφώνησαν να διατηρήσουν ζωντανή τη δυνατότητα τήρησης της δέσμευσης στη Συμφωνία του Παρισιού για περιορισμό της παγκόσμιας μέσης αύξησης της θερμοκρασίας κατά 1,5 Κελσίου πάνω από την προ βιομηχανικά επίπεδα και να τριπλασιάσουν την εγκατεστημένη ισχύ σε ΑΠΕ μέχρι το 2030.

Παράλληλα, στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Πράσινη Συμφωνία (Green Deal) θα βοηθήσει την Ε.Ε. να οικοδομήσει ένα ενεργειακό σύστημα βασισμένο στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, να μειώσει τους λογαριασμούς ενέργειας και να προστατεύσει καλύτερα τους καταναλωτές από τις αυξήσεις των τιμών, δίνοντας τους τη δυνατότητα να επωφεληθούν από τη μετάβαση, εξασφαλίζοντας βιώσιμο και ανεξάρτητο ενεργειακό εφοδιασμό.

Είναι πλέον μονόδρομος να υιοθετήσουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα και διαδικασίες που θα επιτρέψουν την γρηγορότερη επίτευξη του στόχου αυτού, μέσω της διαρκούς προσπάθειας διαμόρφωσης ενός ακόμη πιο αποτελεσματικού ρυθμιστικού πλαισίου που θα μειώνει την γραφειοκρατία, θα απλουστεύει την αδειοδότηση, θα θεσμοθετήσει ειδικά και τοπικά χωροταξικά πλαίσια με σαφή και μη αντιφατικά κριτήρια για την χωροθέτηση έργων ΑΠΕ, θα αποδεσμεύει πολύτιμο ηλεκτρικό χώρο για βιώσιμες επενδύσεις και θα εξασφαλίσει μακροχρόνια σταθερότητα στο κανονιστικό πλαίσιο.

Οι ΑΠΕ αποτελούν σήμερα την φιλικότερη προς το περιβάλλον, αλλά και την φθηνότερη, μορφή  ενέργειας, με το σταθμισμένο κόστος παραγωγής από χερσαία και υπεράκτια αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα να μειώνεται συνεχώς την τελευταία δεκαετία. Αντίστοιχα, το σταθμισμένο κόστος των ορυκτών καυσίμων, με την σταδιακή εξάντληση των αποθεμάτων τους και τις συνεχώς αυξανόμενες περιβαλλοντικές και κλιματικές τους επιπτώσεις, θα συνεχίσει να αυξάνει, με μεγάλη, μάλιστα, μεταβλητότητα που επηρεάζεται από τις γεωπολιτικές αναταράξεις.

Παράλληλα δε με την υλοποίηση έργων ΑΠΕ συμβατικής τεχνολογίας, όπως χερσαία αιολικά και ΦΒ πάρκα, πρέπει να στοχεύσουμε και στην γρηγορότερη ανάπτυξη και υλοποίηση νέων τεχνολογιών ΑΠΕ, όπως η ηλεκτροκίνηση, τα ψηφιακά συστήματα ελέγχου, οι εγκαταστάσεις παραγωγής υπεράκτιων αιολικών πάρκων, οι τεχνολογίες πράσινου υδρογόνου, αλλά και οι απαραίτητες μονάδες αποθήκευσης ενέργειας.

Οι επενδύσεις σε ΑΠΕ θα βοηθήσουν και στην περιφερειακή ανάπτυξη της χώρας μας, καθώς και στην ανάπτυξη των υποδομών, των μεταφορών, της κατασκευαστικής δραστηριότητας, του τουρισμού, ιδιαίτερα στις περιοχές που θα απολιγνιτοποιηθούν, καθώς και εκσυγχρονισμό πολλών παραγωγικών υποδομών της χώρας μας με τη χρήση νέων τεχνολογιών ΑΠΕ.

Για να απολαύσουν όμως οι κοινωνίες γρηγορότερα  τα οφέλη της ενεργειακής μετάβασης χρειαζόμαστε έργα ηλεκτρικών διασυνδέσεων με τρίτες χώρες οι οποίες έχουν δυνατότητα εξαγωγών επαρκών ποσοτήτων καθαρής ενέργειας (λόγω επάρκειας παραγωγής καθαρής ενέργειας και πολύ υψηλού δυναμικού ΑΠΕ), σε ανταγωνιστικές τιμές.

Ο Όμιλος Κοπελούζου, αναγνωρίζοντας την στρατηγική αυτή ανάγκη, αναπτύσσει, μέσω της θυγατρικής του εταιρείας ELICΑ, ένα έργο ενεργειακής υποδομής κομβικής σημασίας, αυτό της ηλεκτρικής διασύνδεσης Αιγύπτου-Ελλάδος (GREGY) μέσω υποβρυχίου καλωδίου δυναμικότητας 3.000 MW το οποίο θα διασυνδέει απευθείας την Αίγυπτο με την ηπειρωτική Ελλάδα. Το έργο αυτό θα μεταφέρει 100% πράσινη ενέργεια από έργα ΑΠΕ συνολικής ισχύος 9,5 GW που σχεδιάζει να υλοποιήσει ο Όμιλος στην Αίγυπτο, η οποία διαθέτει εξαιρετικά υψηλό δυναμικό για ΑΠΕ, πολύ μεγάλες διαθέσιμες εκτάσεις γης, σαφή πολιτική υποστήριξης υλοποίησης έργων ανανεώσιμης ενέργειας και μια εξωστρεφή πολιτική για συνεργασία με την χώρα μας και την Ευρώπη.

Με την υλοποίηση του GREGY και την τροφοδότηση του Ευρωπαϊκού ηλεκτρικού Συστήματος με 100% καθαρή πράσινη ενέργεια, η  χώρα μας συμβάλλει καθοριστικά στην επίτευξη των φιλόδοξων αλλά άκρως επιτακτικών στόχων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την επιτάχυνση της πράσινης μετάβασης. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η υλοποίηση του ως άνω διασυνδετικού έργου έχει τη δυνατότητα αντικατάστασης έως 4,5 bcm φυσικού αερίου ετησίως, καθώς και την μείωση εκπομπών CO2 κατά 10 εκ. τόνους ετησίως. Το GREGY θα συμβάλει έτσι στην επίτευξη ενεργειακής διαφοροποίησης, στην πρόληψη της κλιματικής  αλλαγής και του φαινομένου του θερμοκηπίου, θα ενισχύσει την ασφάλεια ενεργειακού εφοδιασμού, και θα οδηγήσει σε μείωση του κόστους της ενέργειας για τους Έλληνες καταναλωτές και ιδιαίτερα για την Ελληνική Βιομηχανία. Με αυτό τον τρόπο θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα της και θα την βοηθήσει να αποκτήσει εξαγωγικό χαρακτήρα λόγω ανταγωνιστικότερου κόστους παραγωγής. Η ηλεκτρική διασύνδεση GREGY μπορεί να καταστήσει την Ελλάδα σημαντικό κόμβο καθαρής ενέργειας στην Ν.Α. Ευρώπη και την Α. Μεσόγειο.

Το συγκεκριμένο έργο που υλοποιεί ο Όμιλος Κοπελούζου δείχνει την στρατηγική κατεύθυνση προς την οποία πρέπει σήμερα να κινηθεί η Ευρώπη στα πλαίσια της ενεργειακής της απεξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα και της επίτευξης ενεργειακής ασφάλειας.

Η ύπαρξη της εκτεταμένης και πολύχρονης τεχνογνωσίας του Ομίλου Κοπελούζου στο τομέα των ΑΠΕ και της νέας ενεργειακής αγοράς, οι συνεχείς επενδύσεις σε έργα ΑΠΕ με το εκτεταμένο χαρτοφυλάκιο του, και συμβατικής τεχνολογίας, όπως τα χερσαίο αιολικά και φωτοβολταϊκά, αλλά και νέων τεχνολογιών, όπως οι μονάδες αποθήκευσης ενέργειας με μπαταρίες, η υλοποίηση του εμβληματικού έργου GREGY, καθώς και η επενδυτική του αποτελεσματικότητα είναι οι ουσιαστικοί παράμετροι που θα καταστήσουν τον Όμιλο Κοπελούζου έναν από τους βασικούς πυλώνες της ενεργειακής μετάβασης της χώρας μας και της ευρύτερης περιοχής, με έργα στρατ5ρηγικής σημασίας που θα έχουν θετικό αντίκτυπο σε ολόκληρη την Ευρώπη.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης