Δέσμευση, χρήση και αποθήκευση άνθρακα (CCUS): Τεχνολογία κλειδί για ένα βιώσιμο μέλλον για την HelleniQ Energy

Δέσμευση, χρήση και αποθήκευση άνθρακα (CCUS): Τεχνολογία κλειδί για ένα βιώσιμο μέλλον για την HelleniQ Energy
Στο πλαίσιο της συνολικής προσπάθειας για την ενεργειακή μετάβαση, ο κορυφαίος όμιλος ενέργειας στην ΝΑ Ευρώπη σχεδιάζει, μεταξύ άλλων,  τη δυνατότητα ανάπτυξης του έργου PERSEPHONE
Η αναχαίτιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη απαιτεί να μειωθούν στο μηδέν οι καθαρές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και να παραμείνουν σε αυτό το επίπεδο στη συνέχεια. Με απλά λόγια, όλες οι εκπομπές πρέπει είτε να σταματήσουν, είτε να αντισταθμιστούν πλήρως με τη μόνιμη απομάκρυνση των αερίων του θερμοκηπίου, ιδιαίτερα του διοξειδίου του άνθρακα - CO2,  από την ατμόσφαιρα.

Υπάρχουν πολλά πιθανά σενάρια σχετικά με το πώς αυτό θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα, όπως η ανάπτυξη λύσεων ενεργειακής απόδοσης, η περαιτέρω διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, καθώς και, ίσως, μια νέα προσέγγιση στην πυρηνική ενέργεια σε ορισμένες χώρες, οι οποίες έχουν παράδοση στον τομέα αυτό. Όμως, σε πολύ σημαντικές οικονομίες όπως είναι για παράδειγμα οι  Ηνωμένες Πολιτείες, η  Κίνα, η  Ρωσία και η  Νότια Αφρική δεν αναμένεται σημαντική πτώση στη χρήση άνθρακα άμεσα ή στο μεσοπρόθεσμο διάστημα.  

Δεδομένου ότι προβλέπεται στο μέλλον τα ορυκτά καύσιμα να παραμείνουν σημαντική πηγή ενέργειας και για τις αναπτυσσόμενες οικονομίες, η δέσμευση, αποθήκευση και χρήση άνθρακα (CCUS) είναι πράγματι ζωτικής σημασίας. Η τεχνολογία CCUS είναι επίσης το πιο αποτελεσματικό μέσο  -και ίσως το μόνο με ρεαλιστικές πιθανότητες εφαρμογής - για την επίτευξη “net zero” στόχων  στους βιομηχανικούς τομείς που είναι πρακτικά πολύ δύσκολο να μειώσουν  ή να μηδενίσουν τις εκπομπές  (hard-to-abate), όπως τα εργοστάσια τσιμέντου, μεταλλουργικές και χημικές βιομηχανίες, διυλιστήρια κ.λπ.

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια ραγδαία ανάπτυξη του κλάδου με περισσότερα από 390 έργα να βρίσκονται σε φάση λειτουργίας, κατασκευής ή σχεδιασμού παγκοσμίως κατά τα τέλη του 2023, ανεβάζοντας τη μελλοντική ικανότητα αποθήκευσης CO2 σε περισσότερα από 360 εκατομμύρια τόνους ετησίως (Mtpa), από περίπου 100 Mtpa στις αρχές του 2021.

Κρίσιμο παράγοντα για την περαιτέρω διείσδυση της βιομηχανίας CCS, αναμένεται να αποτελέσει η υιοθέτηση ειδικών ρυθμιστικών και νομικών πλαισίων για τη συγκεκριμένη τεχνολογία σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, καθώς και η ανάπτυξη στοχευμένων εργαλείων χρηματοδότησης.

PERSEPHONE: Kομβικής σημασίας έργο από την HELLENiQ ENERGY για την ενεργειακή μετάβαση της χώρας και της ευρύτερης περιοχής

Η HELLENiQ ENERGY στο πλαίσιο του σχεδίου μετασχηματισμού της, με πυξίδα το στρατηγικό πρόγραμμα βιώσιμης ανάπτυξης «Vision 2025”και των σχετικών πρωτοβουλιών για την ελαχιστοποίηση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των εργασιών της, στοχεύει στη μείωση αυτών των εκπομπών, τόσο μέσω λειτουργικής βελτιστοποίησης όσο και  διερεύνησης επιλογών CCUS.

Στο πλαίσιο της συνολικής προσπάθειας για την ενεργειακή μετάβαση, ο κορυφαίος όμιλος ενέργειας στην ΝΑ Ευρώπη σχεδιάζει, μεταξύ άλλων,  τη δυνατότητα ανάπτυξης του έργου PERSEPHONE. Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό έργο, το οποίο θα περιλαμβάνει τη δημιουργία υποδομών δέσμευσης CO2 στη μονάδα υδρογόνου του διυλιστηρίου της Ελευσίνας (~870 ktpa), τη χρήση μέρους αυτού, καθώς και πράσινου υδρογόνου, για την παραγωγή συνθετικών καυσίμων και τη μεταφορά της υπόλοιπης ποσότητας μέσω πλοίων προς πιθανές εγκαταστάσεις μόνιμης αποθήκευσης στην Μεσόγειο Θάλασσα.

Πρόκειται για το πρώτο του είδους του έργο στη Νότια Ευρώπη, το οποίο θα μπορούσε να μετασχηματίσει τη λειτουργία του διυλιστηρίου της Ελευσίνας και να δράσει ως παράδειγμα συνολικά για τον κλάδο διύλισης σε Ελλάδα και Ευρώπη, μειώνοντας δραματικά το ανθρακικό αποτύπωμα της ΕΛΠΕ, με ταυτόχρονη παραγωγή προϊόντων χαμηλών ρύπων και υψηλής προστιθέμενης αξίας. Αυτό το πρωτοποριακό και καινοτόμο έργο αναμένεται να αποτελέσει καταλύτη για την ανάπτυξη του κλάδου CCUS, καθώς και της αγοράς των συνθετικών καυσίμων τόσο σε εγχώριο όσο και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, με έμφαση στην περιοχή της Μεσογείου.

Επιπρόσθετα, η συμβολή του έργου PERSEPHONE στους εθνικούς και Ευρωπαϊκούς στόχους μείωσης εκπομπών CO2, καθώς και στην τόνωση της ανταγωνιστικότητας της εθνικής οικονομίας αναμένεται να είναι εξίσου καθοριστική, λαμβάνοντας υπόψη ότι η Ελληνικά Πετρέλαια αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους εργοδότες στην Ελλάδα, με ιδιαίτερη εξαγωγική δραστηριότητα (ευθύνεται για πάνω από το 10% των εξαγωγών της χώρας).

Σημειώνεται ότι η HELLENiQ ENERGY, μέσω της θυγατρικής της, Ελληνικά Πετρέλαια ΔΕΠΠΠ Α.Ε. (ΕΛΠΕ), διαθέτει τρία διυλιστήρια στην Ελλάδα (Ασπρόπυργος, Ελευσίνα, Θεσσαλονίκη), με συνολικές εκπομπές CO2 περίπου 4-4,5 Mtpa.

Από την άλλη πλευρά, τόσο το έργο PERSEPHONE όσο και συνολικά οι κλάδοι του CCUS και των συνθετικών καυσίμων, αντιμετωπίζουν μια σειρά από αβεβαιότητες και προκλήσεις, οι οποίες δυσχεραίνουν τον σχεδιασμό και τη λήψη άμεσων επενδυτικών αποφάσεων, παρά τη σαφή αναγκαιότητα ανάπτυξης των κλάδων αυτών. Ενδεικτικά αναφέρονται οι παρακάτω:
•    Ιδιαιτέρως υψηλό αρχικό κόστος επένδυσης χωρίς την ύπαρξη επαρκούς πλαισίου χρηματοδοτικής ενίσχυσης,
•    Ανάπτυξη αλυσίδων αξίας σε εμβρυακό στάδιο παγκοσμίως,
•    Έλλειψη επαρκών κρίσιμων υποδομών μεταφοράς και αποθήκευσης CO2 κυρίως στη Νότια Ευρώπη και αβεβαιότητα ως προς τον χρονισμό ανάπτυξης τους σε σχέση με τη συνολική ανάπτυξη των έργων δέσμευσης CO2,
•    Τεχνολογικά ρίσκα που σχετίζονται με την αρχική φάση ανάπτυξης των κλάδων,
•    Έλλειψη ξεκάθαρου και σταθερού ρυθμιστικού/νομικού πλαισίου σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας,
•    Αβεβαιότητα ως προς τις μελλοντικές τιμές βασικών παραγόντων, όπως τα δικαιώματα ρύπων, το πράσινο υδρογόνο, τα συνθετικά καύσιμα, ο πληθωρισμός κλπ, που καθιστούν την εκτίμηση της οικονομικής βιωσιμότητας των έργων έναν πολύ δύσκολο γρίφο προς επίλυση.

Tassos_Vlassopoulos_4.jpg
Τάσος Βλασσόπουλος, CEO HELLENiQ UPSTREAM


Όπως επισημαίνει ο κ. Τάσος Βλασσόπουλος, CEO της HELLENiQ UPSTREAM, οι προκλήσεις αυτές θα πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα:
«Η ενεργή και συντονισμένη συνεργασία μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και, κρατικού αλλά και ιδιωτικού τομέα για την εξεύρεση λύσεων στη μείωση του ρυθμιστικού, εμπορικού, χρηματοοικονομικού και τεχνολογικού ρίσκου των κλάδων CCUS και συνθετικών καυσίμων είναι κρίσιμη, και θα πρέπει να λάβει χώρα το συντομότερο δυνατό.
Ο χρόνος δεν είναι με το μέρος κανενός. Απαιτούνται δυναμικές και φιλόδοξες πρωτοβουλίες ώστε οι τόσο απαραίτητες hard-to-abate βιομηχανίες να μπορέσουν να επιβιώσουν μελλοντικά και να κινηθούν αποφασιστικά προς ένα «πράσινο» μέλλον».


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης