Η Motor Oil πρωταγωνιστεί στην πράσινη μετάβαση μέσα από έναν πολυδιάστατο ενεργειακό μετασχηματισμό

Η Motor Oil πρωταγωνιστεί στην πράσινη μετάβαση μέσα από έναν πολυδιάστατο ενεργειακό μετασχηματισμό
Το ολοκληρωμένο και πολυδύναμο πρόγραμμα ενεργειακού μετασχηματισμού της Motor Oil
Ο Όμιλος Motor Oil ηγείται της πράσινης μετάβασης στη Νοτιοανατολική Ευρώπη υλοποιώντας το μεγαλύτερο πρόγραμμα ενεργειακής μετάβασης, με χρονικό ορίζοντα το 2030 και συνολικό ύψος €4 δισεκατομμύρια. Το πρόγραμμα αυτό αντικατοπτρίζει τη δέσμευσή του ιστορικού ενεργειακού ομίλου για συστηματικές και μακρόπνοες επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και νέες βιώσιμες τεχνολογίες, οι οποίες θα μειώσουν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της δράσης του, προσφέροντας παράλληλα καινοτόμες λύσεις ενέργειας και κινητικότητας στους πελάτες του.

Οι θεμελιώδεις πυλώνες του προγράμματος ενεργειακής μετάβασης του Ομίλου
 
Το φιλόδοξο πρόγραμμα ενεργειακής μετάβασης του Ομίλου στηρίζεται σε τέσσερις βασικούς πυλώνες: Κινητικότητα και Retail, Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, Εναλλακτικά Καύσιμα και Κυκλική Οικονομία, καθώς και Διύλιση, Εφοδιασμός και Εμπορία. Από τα €4 δισεκατομμύρια του προγράμματος, τα €2,5 δισεκατομμύρια θα επενδυθούν στην ανάπτυξη και την ενεργειακή μετάβαση, περιλαμβάνοντας επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, πετροχημικά, βιοκαύσιμα, υδρογόνο και πρωτοβουλίες με κατεύθυνση την απαλλαγή από τον άνθρακα. Επιπλέον, €1,5 δισεκατομμύριο θα επενδυθεί για την υλοποίηση έργων ενίσχυσης των υποδομών και της ανθεκτικότητας του Ομίλου, όπως είναι η συντήρηση των εγκαταστάσεων, η βελτίωση της εφοδιαστικής αλυσίδας και πραγματοποίηση δράσεων ψηφιακού μετασχηματισμού, καθώς και η περαιτέρω βελτίωση της αποδοτικότητας του όλου εταιρικού οικοσυστήματος σε επίπεδο καθημερινής λειτουργίας.

Τα εναλλακτικά καύσιμα και η κυκλική οικονομία στο επίκεντρο

Ο βασικός πυλώνας της στρατηγικής του Ομίλου περιλαμβάνει την ενίσχυση των εναλλακτικών καυσίμων και της κυκλικής οικονομίας, με έμφαση στο υδρογόνο, έχοντας προχωρήσει σε σύναψη σημαντικών στρατηγικών συμμαχιών, οι οποίες ενδυναμώνουν ακόμη περισσότερο τη θέση του στην αγορά και αναδεικνύουν τα ανταγωνιστικά του πλεονεκτήματα.

Ειδικότερα, η Motor Oil προωθεί την πραγματοποίηση της πολιτικής της για το υδρογόνο, μεσώ του σχεδίου Blue Med και της συμμετοχής της στο κοινοπρακτικό σχήμα της Hellenic Hydrogen ,μαζί με τη ΔΕΗ, για την ανάπτυξη έργων πράσινου υδρογόνου μεγάλης κλίμακας στην Ελλάδα.

Ειδικότερα, το Blue Med είναι ένα ολοκληρωμένο επενδυτικό σχέδιο μεγάλης κλίμακας για την ανάπτυξη ενός βιομηχανικού οικοσυστήματος παραγωγής, μεταφοράς και διάθεσης ανανεώσιμου υδρογόνου με χαμηλό ανθρακικό αποτύπωμα. Στόχος του είναι η ανάπτυξη της αγοράς υδρογόνου και η διείσδυση σε νέες εφαρμογές, διασφαλίζοντας την ανταγωνιστικότητα του τελικού προϊόντος, μέσω καινοτομιών σ’ όλη την αλυσίδα αξίας, αλλά και συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων. Ένα από αυτά είναι το έργο EPHYRA, στο πλαίσιο του οποίου θα δημιουργηθεί μια καινοτόμος εγκατάσταση παραγωγής υδρογόνου (30 MW) από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας σε βιομηχανική κλίμακα, με τη χρήση μεγάλης κλίμακας τεχνολογίας ηλεκτρόλυσης, η οποία θα ενσωματωθεί στις βιομηχανικές λειτουργίες του διυλιστηρίου της Motor Oil στους Αγίους Θεοδώρους. Ακόμα, ξεχωρίζει το έργο TRIĒRĒS, το οποίο συνίσταται στην ανάπτυξη μιας κοιλάδας υδρογόνου μικρής κλίμακας, με επίκεντρο και πάλι το διυλιστήριο του Ομίλου.

Παράλληλα, ο Όμιλος συνεχίζει να επενδύει και να συνάπτει στρατηγικές συνεργασίες με πράσινο χαρακτήρα, όπως είναι η εξαγοράς της Thalis ES SA, μιας εταιρείας ολοκληρωμένων περιβαλλοντικών υπηρεσιών που ενισχύει την πλατφόρμα κυκλικής οικονομίας του, η εξαγορά του 75% της εταιρείας UNAGI Α.Ε. από τη θυγατρική εταιρεία του Ομίλου MORE, καθώς και η πρόσφατη συμφωνία εξαγοράς της ΗΛΕΚΤΩΡ.  Αξίζει να σημειωθεί εδώ  πως οι θυγατρικές εταιρείες του Ομίλου LPC, Thalis και Verd που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της κυκλικής οικονομίας και των βιοκαυσίμων, αθροίζουν περίπου €20εκ. ΕBITDA.

1_1_1.png

Προώθηση έργων ΑΠΕ με ορίζοντα το 2030

Ταυτόχρονα, η Motor Oil ολοκλήρωσε, με ταχύτατους ρυθμούς, έργα κομβικής και στρατηγικής σημασίας στο ενεργειακό γίγνεσθαι, τα οποία την τοποθετούν σε ηγετική θέση στην «κούρσα» του πράσινου μετασχηματισμού. Πιο αναλυτικά, ο Όμιλος έχει επιτύχει τριπλασιασμό της λειτουργικής ικανότητας ΑΠΕ από 279 MW το 2021 σε 837 MW, πλησιάζοντας τον στόχο των 2,0 GW για το 2030, ενώ επίσης έχει τριπλασιάσει το EBITDA από δραστηριότητες ΑΠΕ, φτάνοντας σχεδόν το 45% του προς επίτευξη στόχου των €250 εκατομμυρίων μέχρι το τέλος της δεκαετίας.

Επιπλέον, η πλατφόρμα ηλεκτροκίνησης του Ομίλου έχει επεκταθεί σημαντικά, όντας σήμερα μια από τις μεγαλύτερες στη χώρα μας, με τα σημεία φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων να αυξάνονται από λιγότερα από 200 το 2021 σε πάνω από 1.000 σήμερα. Μάλιστα, ο στόχος που έχει τεθεί είναι να φτάσουν τα 4.000 το 2030.

Συνολικά, ο Όμιλος έχει πραγματοποιήσει περισσότερο από €200 εκατομμύρια EBITDA από μη ορυκτές δραστηριότητες κατά τους τελευταίους δώδεκα μήνες, σε σύγκριση με €32 εκατομμύρια το 2021, ενώ ο στόχος είναι το 40% του κανονικοποιημένου επαναλαμβανόμενου EBITDA του να προέρχεται από τέτοιου είδους δραστηριότητες, έως το 2030.

Ανεμογεννήτρια_2_1.jpg

Εξάλλου, με 51 χρόνια δραστηριότητας στο ενεργειακό προσκήνιο της χώρας, ο Όμιλος της Motor Oil έχει αποδείξει στην πράξη ότι ξέρει και μπορεί να προσαρμόζεται στις νέες συνθήκες, επιδεικνύοντας ανθεκτικότητα και ευελιξία, μέσα από τον εκσυγχρονισμό του επιχειρησιακού και λειτουργικού του μοντέλου. Λαμβάνοντας ώθηση από το άριστα καταρτισμένο και εκπαιδευμένο προσωπικό του, ο Όμιλος θα συνεχίσει να εστιάζει στη δημιουργία ενός πολυενεργειακού χαρτοφυλακίου, καθώς και στον σχεδιασμό και στην υλοποίηση καινοτόμων πρωτοβουλιών, με γνώμονα την προαγωγή της βιωσιμότητας και της πράσινης μετάβασης. Στο δρόμο για το νέο, κλιματικά ουδέτερο, περιβάλλον προς το 2050.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης