Τελευταία Νέα

ΡΑΑΕΥ: Αιτήσεις για άδειες αποθήκευσης 1,5 GW υποβλήθηκαν στον κύκλο του Ιουνίου

ΡΑΑΕΥ: Αιτήσεις για άδειες αποθήκευσης 1,5 GW υποβλήθηκαν στον κύκλο του Ιουνίου

 Παίρνουν θέση οι επενδυτές εν αναμονή της προτεραιοποίησης έργων 2 GW

 

Αιτήσεις χορήγησης Αδειών Αποθήκευσης Ηλεκτρικής Ενέργειας ισχύος 1,5 GW υποβλήθηκαν συνολικά από τους επενδυτές στη ΡΑΑΕΥ, εντός του κύκλου υποβολής Ιουνίου 2024.

Εδικότερα, την πλειοψηφία των αιτήσεων κατέθεσε η ΕΓΝΑΤΙΑ ΓΚΡΟΥΠ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ που υπέβαλε 16 αιτήσεις για 16 διαφορετικά έργα των 50 MW, με στόχο να εξασφαλίσει συνολική ισχύ αποθήκευση 750 MW. Τα έργα της βρίσκονται στις περιοχές Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκη, Θεσσαλία, Στερεά Ελλάδα και Κεντρική Μακεδονία.

Ακολουθεί σε μέγεθος, το έργο της Helleniq Energy ισχύος 500 MW στη Δυτική Μακεδονία ενώ η Principia (πρώην Enel Green Power) υπέβαλε αιτήσεις για δύο έργα αποθήκευσης από 50 MW στην Εύβοια.

Η Αμάλθεια Storage 1 IKE αιτήθηκε για 4 έργα των 25 MW στην Κρήτη, η NALA Phaethon IKE για ένα έργο 45 MW. Η NALA Phaethon ανήκει στην Nala Renewables που ανήκει κατά 50/50 στον όμιλο Trafigura, μιας από τις κορυφαίες ανεξάρτητες εταιρείες εμπορίας εμπορευμάτων στον κόσμο, και το IFM Net Zero Infrastructure Fund, ενα επενδυτικό αμοιβαίο κεφάλαι ανοιχτού τύπου που διαχειρίζεται ο παγκόσμιος διαχειριστής θεσμικών κεφαλαίων IFM Investors.
H ISGPWinpower υπέβαλε 2 αιτήσεις για 2 έργα αποθήκευσης από 50 MW έκαστο στη Θράκη και η Kozani Storage Μονοπρόσωπη 2 έργα των 80 MW έκαστο στην Κοζάνη.


Λύση στην υπερπαραγωγή ΑΠΕ

Ο χώρος της αποθήκευσης ενέργειας συνεχίζει να είναι πόλος έλξης επενδυτών, ειδικά εν αναμονή της προκήρυξης για την προτεραιοποίηση έργων αποθήκευσης 2 GW ως προς τος όρους σύνδεσης.
Κι αυτό γιατί το υπουργείο Ενέργειας βλέπει στην ανάπτυξη των έργων αποθήκευσης ενέργειας τη λύση για να περιοριστεί το πρόβλημα που δημιουργείται στην αγορά των ΑΠΕ από την αυξανόμενη διείσδυσή τους και τη συνεχή αύξηση της εγκατεστημένης ισχύος τους. Τη στιγμή που η ζήτηση στην αγορά δεν αυξάνεται και παραπάνω ενέργεια που παράγεται περικόπτεται.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε πρόσφατα η Ρυθμιστική Αρχή τον Απρίλιο, οι άδειες αποθήκευσης που είχαν δοθεί ήταν 812 για μπαταρίες ισχύος 41 GW συνολικής χωρητικότητας πάνω από 100 GWh και 29 για αντλησιοταμίευση ισχύος πάνω από 5 GW χωρητικότητας 41,4 GWh.

Ταυτόχρονα έχουν ήδη έχουν φτάσει τις 120 οι βεβαιώσεις ειδικών έργων ΑΠΕ με αποθήκευση του 11β με συνολική ισχύς έκχυσης 5,4 GW ενώ η χωρητικότητα 12,9MWH. Και 256 είναι οι βεβαιώσεις ΑΠΕ με αποθήκευση του 11α συνολικής ισχύος 12,6 GW και εγγυημένης χωρητικότητας 21,4 GWh.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης