Τελευταία Νέα
Ενέργεια

«Βολές» από το λόμπι BFF κατά των EPH, Engie, Enel για έλλειψη σχεδίων κατάργησης του φυσικού αερίου

«Βολές» από το λόμπι BFF κατά των EPH, Engie, Enel για έλλειψη σχεδίων κατάργησης του φυσικού αερίου
Η έκθεση που εκπονήθηκε από το λόμπι Beyond Fossil Fuels, αποκάλυψε ότι η ιταλική Enel, η γαλλική Engie και η τσεχική EPH παραμένουν σημαντικοί κατασκευαστές σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με καύση φυσικού αερίου, υπονομεύοντας την πράσινη μετάβαση όχι μόνο των χωρών τους αλλά και συνολικά της Ευρώπης
Τρεις από τις μεγαλύτερες ενεργειακές εταιρείες της Ευρώπης δεν διαθέτουν σχέδια σταδιακής κατάργησης της ηλεκτροπαραγωγής με καύση φυσικού αερίου έως το 2035, όπως συνιστούν ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας και η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή, απειλώντας έτσι τους κλιματικούς στόχους της ΕΕ, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύτηκε στο Montel.

Η έκθεση που εκπονήθηκε από το λόμπι Beyond Fossil Fuels, αποκάλυψε ότι η ιταλική Enel, η γαλλική Engie και η τσεχική EPH παραμένουν σημαντικοί κατασκευαστές σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με καύση φυσικού αερίου, υπονομεύοντας την πράσινη μετάβαση όχι μόνο των χωρών τους αλλά και συνολικά της Ευρώπης.

«Τα λεγόμενα σχέδια μετάβασης της EPH, της Enel και της Engie αποτυγχάνουν να επιτύχουν τελικά τη μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα και ως εκ τούτου έχουν τόσο νόημα όσο το να οδηγείς ένα αυτοκίνητο με το χειρόφρενο ανεβασμένο», δήλωσε στην έκθεση ο Pierre-Alain Sebrecht της ΜΚΟ Reclaim Finance.

«Η δέσμευσή τους για την ανάπτυξη νέων μονάδων ηλεκτροπαραγωγής με καύση φυσικού αερίου θα κλειδώσει τις μελλοντικές εκπομπές και θα εμποδίσει την ικανότητα της Ευρώπης να επιτύχει τους κλιματικούς της στόχους» γράφει η έκθεση.

Η έκθεση αξιολόγησε τα σχέδια μείωσης των εκπομπών, τον ενεργειακό σχεδιασμό, τις κεφαλαιουχικές δαπάνες και τον κλιματικό σχεδιασμό πέντε μεγάλων ευρωπαϊκών επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας, συμπεριλαμβανομένης της ισπανικής Iberdrola και της νορβηγικής Statkraft.

Οι τελευταίες δυο παρουσίασαν καλύτερες πρακτικές εστιάζοντας στην ανανεώσιμη ενέργεια, σύμφωνα με τη μελέτη.

Εστίαση στα ορυκτά καύσιμα

Η ανάλυση ανέδειξε μια ανοδική τάση στις επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μεταξύ των περισσότερων επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας, εκτός από την EPH, η οποία παρέμεινε επικεντρωμένη στα ορυκτά καύσιμα, ενώ η Engie και η Enel εξακολουθούσαν να επικεντρώνονται σε τεχνολογίες ασύμβατες με την ταχεία μετάβαση του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας, όπως το υδρογόνο και η βιομάζα.

Η ανάπτυξη του υδρογόνου και της βιομάζας παρέμεινε βασικός παράγοντας για τις τρεις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, η οποία, σύμφωνα με την έκθεση, θα τις εγκλωβίσει στο φυσικό αέριο, καθώς οι τεχνολογίες υδρογόνου και βιομεθανίου είναι ανώριμες ή ανύπαρκτες σε εμπορική κλίμακα και βασίζονται στα ορυκτά καύσιμα.

«Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα πρέπει να πιέσουν τις εταιρείες ενέργειας να υιοθετήσουν πραγματικά σχέδια μετάβασης και να υποστηρίξουν την απαλλαγή του τομέα της ενέργειας από τις ανθρακούχες εκπομπές», αναφέρεται στην έκθεση.

Επί του παρόντος ωστόσο, οι τράπεζες, οι επενδυτές και οι οίκοι αξιολόγησης δεν διαθέτουν συνεπείς μεθόδους για την αξιολόγηση των σχεδίων ενεργειακής μετάβασης των επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας, γεγονός που τους δυσκολεύει να στηρίξουν μόνο τις εταιρείες που είναι προσηλωμένες στο κλίμα, καταλήγει η έκθεση.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης