Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Η Σ. Αραβία ίσως μειώσει τις τιμές του πετρελαίου για την Ασία τον Αύγουστο

Η Σ. Αραβία ίσως μειώσει τις τιμές του πετρελαίου για την Ασία τον Αύγουστο

Πιέζονται οι παραγωγοί του ΟΠΕΚ (Reuters)

Η Σαουδική Αραβία η οποία είναι η κορυφαία εξαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο, ενδέχεται να μειώσει τις τιμές για τις ποιότητες αργού που πουλά στην Ασία για δεύτερο μήνα τον Αύγουστο, παρακολουθώντας την αδυναμία στο σημείο αναφοράς στη Μέση Ανατολή του Ντουμπάι.

Πρόκειται για εκτίμηση που έκαναν εμπορικές πηγές την Παρασκευή 28/6 την οποία αποκαλύπτει το Reuters.

Η πιθανή μείωση της τιμής για την Ασία η οποία αντιπροσωπεύει περίπου το 80% των εξαγωγών πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας, υπογραμμίζει την πίεση που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί του ΟΠΕΚ καθώς η προσφορά εκτός του Οργανισμού Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών, συνεχίζει να αυξάνεται ενώ η παγκόσμια οικονομία αντιμετωπίζει αντίθετους ανέμους.

Η επίσημη τιμή πώλησης (OSP) για το εμβληματικό αργό Arab Light που πωλήθηκε στην Ασία τον Αύγουστο ενδέχεται να μειωθεί κατά 60 σεντς στα 80 σεντς το βαρέλι από τον Ιούλιο, πιθανώς στο χαμηλότερο από τον Απρίλιο, ανέφεραν 4 πηγές σε ασιατικά διυλιστήρια σε έρευνα του Reuters.

Οι ερωτηθέντες αναμένουν ελαφρώς βαθύτερες μειώσεις τιμών για βαρύτερες ποιότητες (Arab Medium και Arab Heavy) από το Arab Light για τη βελτίωση της προσφοράς από το Μεξικό και τον Καναδά.

Οι συγκριτικά υψηλότερες τιμές του πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας ώθησαν τα διυλιστήρια στην Κίνα να μειώσουν τις εισαγωγές από τη Σαουδική Αραβία για 3ο συνεχόμενο μήνα τον Ιούλιο.

Ενδεχόμενες συνέπειες

Οι πιθανές μειώσεις τιμών για τον Αύγουστο αναμένεται να παρακολουθήσουν μια συρρίκνωση της οπισθοδρόμησης για τα μηνιαία spreads των τιμών του Ντουμπάι κατά 85 σεντς αυτόν τον μήνα από τον Μάιο, ως ένδειξη στενής χαλάρωσης της προσφοράς. Η αναδρομή αναφέρεται σε υψηλότερες τιμές άμεσης εξυπηρέτησης από εκείνες στους επόμενους μήνες.

Τα παγκόσμια συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού έχουν υποστηριχθεί από τις περικοπές του ΟΠΕΚ+ και τη θερινή ζήτηση στο βόρειο ημισφαίριο η οποία αναμένεται να οδηγήσει σε έλλειμμα προσφοράς αυτό το τρίμηνο, παρότι οι αναλυτές αναμένουν περισσότερη προσφορά από παραγωγούς εκτός ΟΠΕΚ στην Αμερική.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του LSEG (Όμιλος Χρηματιστηρίου του Λονδίνου), το μέσο περιθώριο κέρδους σε ένα σύνθετο διυλιστήριο στη Σιγκαπούρη (σημείο αναφοράς για τα ασιατικά διυλιστήρια), σταθεροποιήθηκε στα 3,62 δολάρια το βαρέλι τις τελευταίες 15 ημέρες μετά την πτώση για δύο συνεχόμενους μήνες.


Παράγοντες καθορισμού τιμών

Τα OSP αργού της Σαουδικής Αραβίας συνήθως κυκλοφορούν κάθε μήνα.

Για τις τιμές του Ιράν, του Κουβέιτ και του Ιράκ, καθόρισαν την τάση επηρεάζοντας περίπου 9 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως (bpd) αργού με προορισμό την Ασία.

Ο κρατικός πετρελαϊκός κολοσσός Saudi Aramco καθορίζει τις τιμές του αργού με βάση τις συστάσεις των πελατών και αφού υπολογίσει τη μεταβολή στην αξία του πετρελαίου του τον περασμένο μήνα, με βάση τις αποδόσεις και τις τιμές των προϊόντων.

Οι αξιωματούχοι της Saudi Aramco ως θέμα πολιτικής δεν σχολιάζουν τα μηνιαία OSP του βασιλείου.


Οι τιμές ανά κατηγορία

Παρακάτω παρουσιάζονται οι αναμενόμενες τιμές της Σαουδικής Αραβίας για τον Αύγουστο (σε $/βαρέλι έναντι του μέσου όρου του Ομάν/Ντουμπάι):

ΙΟΥΛΙΟΣ Αλλαγή est. AUG OSP

Arab Extra Light +2,20 -0,65 +1,55

Arab Light +2,40 -0,80/-0,60 +1,60/+1,80

Arab Medium +1,95 -0,80/-0,70 +1,15/+1,25

Arab Heavy +1,20 -0,80/-0,65 +0,40/+0,55

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης