Διεθνή

Το Ισραήλ προετοιμάζεται για νέες επιθέσεις εναντίον του Ιράν

Το Ισραήλ προετοιμάζεται για νέες επιθέσεις εναντίον του Ιράν
Στο στόχαστρο τα πυρηνικά του -Η έκβαση των Αμερικανικών εκλογών θα κρίνει την εξέλιξη των ενεργειών του

Το Ισραήλ, το τελευταίο διάστημα, έχει εξουδετερώσει όλους τους ηγέτες των Ιρανικών οργανώσεων της Χαμάς και της Χεσμπολάχ, για να προστατέψει τα εδάφη του από πιθανές απειλές. Την ίδια τακτική έχει ακολουθήσει και με τους ηγέτες της Revolutionary Guard Corps’ (IRGC), της επιχείρησης Quds που ήταν υπεύθυνη για τον Λίβανο, την Συρία και την Παλαιστίνη.

Σύμφωνα με το OilPrice σπασμωδικές ήταν οι κινήσεις που ακολούθησαν ανάμεσα στα εναπομείναντα στελέχη της πολιτοφυλακής των ιρανικών οργανώσεων και του στρατού και των υπηρεσιών πληροφοριών του Ισραήλ. Για άλλους αναλυτές, αυτά είναι σημάδια κατευνασμού της μανίας του Ισραήλ, μετά και τα μεγάλες σφαγές στις 7 Οκτωβρίου και για άλλους αυτά δείχνουν την ηρεμία πριν την μεγάλη καταιγίδα.

 Πρώτος στην λίστα εξόντωσης της Χαμάς ήταν ο αρχηγός της και ενορχηστρωτής της επίθεσης στο Ισραήλ της 7ης Οκτωβρίου 2023, Yahya Sinwar. Ακολούθησε ο πρόεδρος του καθοδηγητικού συμβουλίου της Χαμάς Ismail Haniyeh· και ο στενότερος βοηθός του Sinwar, Mohammed Deif, ανάμεσα σε άλλους στόχους.

 Από την πλευρά της η Χεζμπολάχ έχασε τον ηγέτη της Hassan Nasrallah, τον ανώτερο στρατιωτικό συμβούλο και αρχηγό του επιτελείου Fuad Shukr και το νο 2 της διαδοχής Hashem Safieddine καθώς και πολλούς άλλους. Στις αρχές Απριλίου, το Ισραήλ φαίνεται να προέβη στην «Εκκαθάριση» όλης της ηγεσίας της δύναμης Quds του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν (IRGC) – συγκεκριμένα, τον Ταξίαρχο Μοχάμεντ Ζαχέντι, τον διοικητή του για τη Συρία και τον Λίβανο , Στρατηγός Χοσεΐν Αμινουλάχ, αρχηγός του επιτελείου της για τη Συρία και τον Λίβανο, και τον υποστράτηγο Μοχάμεντ Χάντι Χατζ Ραχίμι, διοικητή για την Παλαιστίνη.

 Αυτές οι ενέργειες ακολουθούν το βιβλίο παιχνιδιών Mivtza Za'am Ha'el («Επιχείρηση Οργή του Θεού») της ισραηλινής υπηρεσίας πληροφοριών Μοσάντ, που στοχεύουν στην δολοφονία 11 Ισραηλινών με επίκεντρο τους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 1972 στο Μόναχο. Αυτοί εξυπηρετούν τρεις βασικούς στόχους. Αρχικά επιδιώκουν α εκδικηθούν τον Ισραηλινό λαό για τα φρικτά γεγονότα της 7η Οκτωβρίου. Δεύτερον, επισημαίνει στους αντιπάλους την δύναμη του Ισραήλ και τρίτον, έχει διαταράξει σοβαρά τις δομές διοίκησης και ελέγχου των αντιπάλων του.

Αυτά συμβαίνουν από την σκοπιά των Ισραηλινών. Αλλά δεν μπορεί να είναι η λογική του τέλους αυτού του είδους στρατιωτικών επιχειρήσεων αναφέρει το OilPrice. Κάτι τέτοιο δεν θα διασφάλιζε την ασφάλεια του Ισραήλ, από την στιγμή που περιβάλλεται από εχθρικά κράτη που έχουν σαν στόχο να δουν την χώρα και τον πληθυσμό της να καταστρέφονται. Ο καταστατικός χάρτης της Χαμάς βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην ρήση του Μωάμεθ σχετικά με την εξόντωση των Εβραίων. Μαζί με την επίσπευση του προγράμματος για την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων από το Ιράν και τις πολεμικές ιαχές που ακούγονται από το Ισραήλ, δείχνουν ότι αυτές οι μικρές κινήσεις, τοπικού κυρίως ενδιαφέροντος από τις Χαμάς και Χεζμπολάχ, είναι μόνο η αρχή μιας μεγαλύτερης κρίσης.

Οι επιτελικοί στόχοι του Ισραήλ

Πολλά είναι τα συμπεράσματα που βγαίνουν προς τα έξω από την στάση Ιράν και Ισραήλ. Αρχικά, το Ισραήλ προσπαθεί να εξασφαλίσει και να κρατήσει την περιοχή στο βόρειο τμήμα της χώρας του που συνορεύει με τον Λίβανο και από το οποίο απομακρύνθηκαν πέρσι 60.000 κάτοικοι, λόγω των συνεχιζόμενων πυραυλικών επιθέσεων από την Χεζμπολάχ. Σύμφωνα με το Ισραήλ αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο με εξουδετέρωσή τους, μακριά από τους κατοίκους του Ισραήλ με την χρήση στρατευμάτων, τανκς και άλλων οχημάτων υποστήριξης στο έδαφος του Λιβάνου.

Νομικά, αυτό θα συμφωνούσε με τους όρους του ψηφίσματος 1701 του ΟΗΕ που απαγορεύει στην τρομοκρατική οργάνωση να επιχειρεί νότια του νοτιότερου τμήματος του ποταμού Λιτάνι που εκτείνεται 15 έως 20 μίλια βόρεια των συνόρων Ισραήλ-Λιβάνου, ένα ψήφισμα που δεν εφαρμόστηκε ποτέ σωστά από τον ΟΗΕ και αγνοήθηκε από τη Χεζμπολάχ. Το Ισραήλ θα πιέσει της ΗΠΑ για περισσότερη βοήθεια για να παραμείνει το ψήφισμα αυτό ενεργό και να μπορεί να ασκήσει με αυτό έναν μοχλό πίεσης στα αραβικά κράτη και κυρίως στην Σαουδική Αραβία και στα Αραβικά Εμιράτα.

Στόχος, επίσης, του Ισραήλ είναι να καταστρέψει αρκετές από τις βάσεις πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν, χρησιμοποιώντας ένα συνδυασμό τεχνολογίας και της ανθρώπινης νοημοσύνης, ενώ δεν θα λείψουν και οι αεροπορικές επιδρομές. Αυτή η επιχείρηση δεν είναι καθόλου εύκολη, αλλά το Ισραήλ θα μπορούσε να την επιχειρήσει. Σύμφωνα με έκθεση της Υπηρεσίας Ερευνών του Κογκρέσου των ΗΠΑ (CRS) από το 2012, θα απαιτούσε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό μαχητικών και βομβαρδιστικών αεροσκαφών. Το χτύπημα των πυρηνικών τοποθεσιών Natanz, Esfahan και Arak του Ιράν ή παρόμοιων στόχων από υλικοτεχνική άποψη πιθανότατα θα απαιτούσε 90 με 100 τακτικά μαχητικά. Σήμερα ο αριθμός αυτός έχει αυξηθεί κατά πολύ.

 Προβλήματα θα μπορούσαν να παρουσιαστούν κατά την χάραξη της διαδρομής πτήσης προς το Ιράν, καθώς αυτά θα έπρεπε να διασχίσουν κυρίαρχο εναέριο χώρο της Σαουδικής Αραβίας, της Ιορδανίας, του Ιράκ, της Συρίας ή/και της Τουρκίας, δίνοντας ένα πάτημα για την σχέση του με τους Αζέρους.

Άλλο ένα πιθανό πρόβλημα είναι το ζήτημα των όπλων. Στην ‘έκθεση του CRS αναφερόταν τι οι ΗΠΑ είχαν ήδη πουλήσει μονάδες κατευθυνόμενων βομβών του Ισραήλ (GBU) κατηγορίας «27» 2000-lb και κατηγορίας «28» 5000-lb. Το Ισραήλ χρησιμοποίησε τις βόμβες διείσδυσης BLU (Ζωντανή Μονάδα Βομβών) -109 2.000 λιβρών για να σκοτώσει τον αρχηγό της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα στις 27 Σεπτεμβρίου. Οι ΗΠΑ, σύμφωνα με την ίδια έκθεση, έδωσαν αθόρυβα στο Ισραήλ πολύ εξελιγμένα συστήματα. Βέβαια, η Τεχεράνη λίγο μετά τον Απρίλιο έκλεισε τις πυρηνικές της εγκαταστάσεις.

Αμερικανικές εκλογές.

Το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ μπορεί να είναι καθοριστικής σημασίας για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Ανώτερες πηγές ασφαλείας αναφέρουν ότι δεν πιστεύουν ότι θα επηρεαστούν οι εξελίξει, αλλά το χρονοδιάγραμμά. Το Ισραήλ θα επιθυμούσε μια νίκη του Τράμπ, καθώς εκείνος στηρίζει αυτού του είδους την επιθετική πυραυλική πολιτική του Ισραήλ μ στόχο τα πυρηνικά του Ιράν. Επίσης, δεσμεύτηκε να επεκτείνει τις συμφωνίες εξομάλυνσης των σχέσεων Ισραήλ και αραβικών κρατών που ξεκίνησε το 2020 με τα Αραβικά Εμιράτα. Με αυτόν τον τρόπο το Ισραήλ θα μπορούσε να διατηρήσει την ασφάλεια του εδάφους του και να εξασφαλίσει και την εύνοια του εχθρού του Ιράν την Σαουδική Αραβία.

               www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης