Κυβερνητικά στελέχη αμφισβητούν το υψηλό κόστος
Σε ανοιχτή αντιπαράθεση με την κυβέρνηση οδηγείται η βιομηχανία καθώς κυβερνητικά στελέχη αμφισβητούν το υψηλό κόστος της ενέργειας για τις επιχειρήσεις αλλά και τη σημασία του για την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής παραγωγής.
Είναι χαρακτηριστική η τοποθέτηση του συμβούλου του πρωθυπουργού σε θέματα ενέργειας Νίκου Τσάφου ο οποίος με άρθρο του στην Καθημερινή απάντησε στους «μύθους που κυριαρχούν στο δημόσιο διάλογο». Σύμφωνα λοιπόν με το κ. Τσάφο είναι μύθος ότι η ελληνική βιομηχανία χωλαίνει λόγω του υψηλού κόστους ενέργειας – ενώ ο δείκτης μεταποίησης αυξάνεται ραγδαία, ειδικά μετά το 2021, και έχει ανακτήσει σχεδόν όλο το χαμένο έδαφος από το 2007.
Τροχοπέδη για τις βιομηχανίες έντασης ενέργειας
Η τοποθέτηση αυτή του κ. Τσάφου προκάλεσε την άμεση αντίδραση της Ένωσης Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας και του προέδρου της Αντώνη Κοντολέοντα ο οποίος δηλώνει με έμφαση, πως «είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι το υψηλό κόστος ενέργειας αποτελεί τροχοπέδη για τις βιομηχανίες έντασης ενέργειας στη χώρα μας» και ότι δεν είναι τιμητικό για την Ελλάδα να βρίσκεται στην τρίτη από τέλος θέση, μεταξύ των 27 χωρών της ΕΕ, στο δείκτη της μεταποίησης.
«Είναι αλήθεια, λέει ο κ. Κοντολέων ότι οι μη ανταγωνιστικές τιμές ενέργειας στην εγχώρια αγορά πλήττουν τη διεθνή ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων ενώ δεν είναι αλήθεια ότι οι ΑΠΕ και οι διασυνδέσεις θα ρίξουν τις τιμές στην αγορά στο κοντινό μέλλον». Μάλιστα επικαλείται γι’ αυτό την έκθεση Ντράγκι η οποία αναφέρει ότι «Η πρόκληση που έχει να αντιμετωπίσει η Ευρώπη έγκειται στο γεγονός πως τα οφέλη της πράσινης μετάβασης θα φανούν μόνον όταν οι ΑΠΕ θα καθορίζουν τις τιμές και οι επενδύσεις σε δίκτυα, αποθήκευση και ευελιξία θα έχουν ολοκληρωθεί και θα αποσβένονται».
Εξάλλου όπως σημειώνει ο κ. Κοντολέων απαντώντας στο επιχείρημα ότι διαχρονικά οι τιμές ενέργειας στην Ελλάδα ήταν σημαντικά υψηλότερες σε σύγκριση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές αγορές, υπενθυμίζει ότι οι βιομηχανίες έντασης ενέργειας στη χώρα μας ξαφνικά μετά το 2023 βρέθηκαν εκτεθειμένες στις τιμές της χονδρεμπορικής αγοράς χωρίς κανένα εργαλείο αντιστάθμισης του κινδύνου και χωρίς στήριξη.
Αδικαιολόγητες οι περικοπές
Ένα ακόμη ζήτημα που θέτει η ΕΒΙΚΕΝ είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν παρέχει στις ενεργοβόρες βιομηχανίες την ίδια στήριξη που παρέχουν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις στις δικές τους ενεργοβόρες βιομηχανίες. «Δεν ζητάμε τίποτα παραπάνω και τίποτε λιγότερο», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Κοντολέων και προσθέτει ότι δεν δικαιολογείται η σημαντική περικοπή των ποσών που δίδονται για την Αντιστάθμιση του CO2 με την επιβολή χαρτοσήμου 20 εκατ. ευρώ στα ποσά της περιόδου 2021-2023 καθώς και τη μείωση κατά 100 εκατ ευρώ των ποσών που θα δοθούν για το 2024.
Όπως τονίζει ο κ. Κοντολέων απαιτείται θωράκιση και ενίσχυση των επιχειρήσεων στην καταιγίδα που έρχεται στο πλαίσιο της πράσινης μετάβασης και προσθέτει ότι τα ΡΡΑs με ενέργεια από φωτοβολταικά δεν αποτελούν λύση για ενεργοβόρες βιομηχανίες, καθώς εμπεριέχουν ρίσκο λόγω κανιβαλισμού των τιμών το μεσημέρι, ενώ δεν προστατεύουν από την άνοδο των τιμών όταν δύει ο ήλιος. Όσο δε για την αυτοκατανάλωση υποστηρίζει ότι μπορεί να αξιοποιηθεί εφόσον δοθούν όροι σύνδεσης.
Δεν υπάρχει ανταγωνισμός
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΒΙΚΕΝ στην ελληνική αγορά ενέργειας δεν διαμορφώνονται ικανές συνθήκες για να υπάρξει στοιχειώδης ανταγωνισμός, ενώ θέτει ερωτήματα σχετικά με τον ρόλο της υδροηλεκτρικής ενέργειας στη διαμόρφωση των υψηλών τιμών με τη δύση του ηλίου. Επίσης υποστηρίζει ότι οι υψηλές τιμές στη χονδρική αγορά το τρίμηνο Ιουλίου - Σεπτεμβρίου δεν οφειλόταν σε έλλειμμα ενέργειας καθώς και ότι η διαχείριση της λειτουργίας του αλγορίθμου που ρυθμίζει τις διασυνδέσεις γίνεται από κάθε κράτος ξεχωριστά με αποτέλεσμα να είναι δύσκολος ο έλεγχος. Ως εκ τούτου θεωρεί ότι ο έλεγχος των διασυνδέσεων πρέπει να είναι κεντρικός ώστε να επιτευχθεί γρήγορα η ενοποιημένη ευρωπαϊκή αγορά.
www.worldenergynews.gr