Τελευταία Νέα
Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

Γερμανία: Συμφωνία με Μαρόκο για την ανάπτυξη ΑΠΕ και πράσινου υδρογόνου  

Γερμανία: Συμφωνία με Μαρόκο για την ανάπτυξη ΑΠΕ και πράσινου υδρογόνου   
Το Βερολίνο θα πρέπει να εισάγει έως και το 70% της ζήτησης υδρογόνου στο μέλλον

Η Γερμανία συμφώνησε να σχηματίσει μια συμμαχία για το κλίμα και την ενέργεια με το Μαρόκο για να υποστηρίξει την επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και την παραγωγή υδρογόνου στη βορειοαφρικανική χώρα, ανακοίνωσε την Παρασκευή το υπουργείο Ανάπτυξης.

 Η Γερμανία επιδιώκει να επεκτείνει την εξάρτησή της από το υδρογόνο ως μελλοντική πηγή ενέργειας για να μειώσει τις εκπομπές θερμοκηπίου για βιομηχανικούς τομείς υψηλής ρύπανσης που δεν μπορούν να ηλεκτροδοτηθούν, όπως ο χάλυβας και τα χημικά.

Το Βερολίνο θα πρέπει να εισάγει έως και το 70% της ζήτησης υδρογόνου στο μέλλον, καθώς η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης στοχεύει να γίνει κλιματικά ουδέτερη έως το 2045, αλλά δεν διαθέτει χώρο και συνθήκες για μεγάλη παραγωγή αιολικής και ηλιακής ενέργειας.

"Το Μαρόκο έχει τις καλύτερες συνθήκες για την ενεργειακή μετάβαση και την παραγωγή πράσινου υδρογόνου. Η Γερμανία θέλει να εισάγει υδρογόνο", δήλωσε η υπουργός Ανάπτυξης Svenja Schulze, η οποία υπέγραψε τη δήλωση συμμαχίας με τον Μαροκινό Υπουργό Εξωτερικών Nasser Bourita στο Βερολίνο.

 

Δίκαιη οικονομία

 
Ο Schulze είπε ότι η νέα πράσινη οικονομία υδρογόνου πρέπει να είναι δίκαιη και σε αντίθεση με την οικονομία που βασίζεται στα ορυκτά.

«Θέλουμε να το κάνουμε αυτό δίκαια και σε συνεργασία, ώστε το Μαρόκο να μπορέσει επίσης να προωθήσει την ενεργειακή του μετάβαση και να πάρει το δίκαιο μερίδιο από τις αλυσίδες αξίας του μέλλοντος», πρόσθεσε.

Δεδομένης της γεωγραφικής εγγύτητας, η Γερμανία υποστηρίζει τη συνεργασία εμπορίας ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ του Μαρόκου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τη συμμετοχή γερμανικών εταιρειών τεχνολογίας και προμηθευτών για την προώθηση της οικονομίας του υδρογόνου εκεί, δήλωσε ο Υφυπουργός του υπουργείου Οικονομίας Stefan Wenzel.

 Ο μεγαλύτερος ηλιακός θερμοηλεκτρικός σταθμός στον κόσμο στην πόλη Ouarzazate του νότιου Μαρόκου κατασκευάστηκε με την υποστήριξη της Γερμανίας, δήλωσε το υπουργείο Ανάπτυξης, προσθέτοντας ότι η Γερμανία συμμετέχει επίσης στην κατασκευή του πρώτου πράσινου πιλοτικού εργοστασίου υδρογόνου στο Μαρόκο.

Το εργοστάσιο αναμένεται να παράγει περίπου 10.000 τόνους υδρογόνου ετησίως, αρκετό για την παραγωγή 50.000 τόνων πράσινου χάλυβα, πρόσθεσε το υπουργείο.

 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης