Απόψεις

Sheridan Few (Leeds University): Αναβάθμιση δικτύων ή κίνητρα ευελιξίας ;

Sheridan Few (Leeds University):  Αναβάθμιση δικτύων ή κίνητρα ευελιξίας ;

Ο ρόλος που μπορούν να παίξουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις - Εντυπωσιακά στοιχεία περιλαμβάνει η μελέτη του Sheridan Few από το Πανεπιστήμιο του Leeds σε δημοσίευμα που περιέχεται στην Energypost

Τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας σε όλο τον κόσμο χρειάζονται αναβάθμιση για να εξυπηρετήσουν την ταχέως αυξανόμενη ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται.

Χωρίς αυτήν, αποτελεί σοβαρό εμπόδιο στη μετάβαση σε καθαρά καύσιμα.

Τα νοικοκυριά και οι μικρές επιχειρήσεις μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο στην απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας του Ηνωμένου Βασιλείου.

Παρακάτω θα διαπιστώσετε ότι πιο δαπανηρές είναι οι αναβαθμίσεις του δικτύου στις πόλεις.

Ο Sheridan Few στο Πανεπιστήμιο του Leeds συνοψίζει τη μελέτη που συνέταξε από κοινού η οποία δημιουργεί έναν χάρτη για το πού χρειάζονται αναβαθμίσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο.

 

Σκοπός του χάρτη του Few

Ο σκοπός του χάρτη είναι διπλός.

Πρώτον, προβλέπει πού θα αυξηθεί περισσότερο η κατανάλωση ενέργειας και οι αναβαθμίσεις είναι αναπόφευκτες.

Δεύτερον και ίσως πιο ενδιαφέρον, αποκαλύπτει πού μπορεί να αξιοποιηθεί η συμπεριφορά των καταναλωτών (δηλαδή η ευελιξία στο χρόνο χρήσης, οι νέες αποδόσεις, οι μπαταρίες στο σπίτι, κ.λπ.) στο βαθμό που μπορούν να αποφευχθούν οι αναβαθμίσεις, μειώνοντας έτσι το κόστος αναβάθμισης του δικτύου.

«Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής σε εθνικό και τοπικό επίπεδο μπορούν να χρησιμοποιήσουν μια τέτοια λεπτομερή χαρτογράφηση για να αποφασίσουν πώς θα πρέπει να επικεντρώσουν τις προσπάθειές τους», λέει ο Few.

ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ_1_20.png

Πρόταση για μείωση των εκπομπών

Για να μειώσει τις εκπομπές του (σύμφωνα με τους εθνικούς και παγκόσμιους στόχους), το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να αναθεωρήσει τον τρόπο παραγωγής, χρήσης και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας.

Εκατομμύρια αντλίες θερμότητας, ηλεκτρικά οχήματα (EV) και ηλιακοί συλλέκτες σχεδιάζονται στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Αυτά μπορούν να μειώσουν τις εκπομπές και τους οικιακούς λογαριασμούς.

Ωστόσο, θα αυξήσουν επίσης σημαντικά την ποσότητα ενέργειας που χρειάζονται οι γειτονιές τις επόμενες δεκαετίες, ιδιαίτερα κατά τις περιόδους αιχμής της ζήτησης, όπως νωρίς το βράδυ.

Σε άλλες στιγμές, όταν ο Ήλιος λάμπει και η χρήση ηλεκτρικής ενέργειας είναι χαμηλή, τα ηλιακά πάνελ σε σπίτια και επιχειρήσεις θα μπορούσαν να επιτρέψουν στις γειτονιές να εξάγουν ηλεκτρική ενέργεια στο δίκτυο.

Μεγάλο μέρος του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας του Ηνωμένου Βασιλείου κατασκευάστηκε τη δεκαετία του 1950 και χρειάζεται αναβάθμιση για να εξυπηρετήσει αυτό το επίπεδο χρήσης ηλεκτρικής ενέργειας.

Περίπου το 15% των καλωδίων και σχεδόν οι μισοί υποσταθμοί μπορεί να χρειαστούν αντικατάσταση για να επιτευχθεί ο καθαρός μηδενικός στόχος του Ηνωμένου Βασιλείου.

 

Πιο δαπανηρές οι αναβαθμίσεις του δικτύου στις πόλεις

Ορισμένες περιοχές έχουν περισσότερη χρήση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς και λιγότερα αυτοκίνητα. Αυτό σημαίνει λιγότερα EV.

Στις περιοχές όπου σχεδιάζονται δίκτυα θερμότητας (σωλήνες που φέρνουν ζεστό νερό απευθείας στα σπίτια από μια κεντρική πηγή όπως μια μονάδα παραγωγής ενέργειας) είναι πιθανό να εγκατασταθούν λιγότερες αντλίες θερμότητας, ενώ οι αγροτικές περιοχές έχουν περισσότερο χώρο για ηλιακούς συλλέκτες.

Ορισμένες από αυτές τις πληροφορίες αντλήθηκαν από το National Grid και άλλους φορείς.


Οι απαραίτητες αναβαθμίσεις σε τοπικά δίκτυα θα είναι πιο διαδεδομένες και δαπανηρές στις αστικές περιοχές.

Τα καλώδια είναι μακρύτερα και φτάνουν σε περισσότερα νοικοκυριά και επιχειρήσεις στις πόλεις, ενώ υπάρχουν λιγότεροι υποσταθμοί ανά νοικοκυριό. Αυτά τα δίκτυα μεταφέρουν ήδη μεγάλες ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας και είναι πιο πιθανό να υπερφορτωθούν καθώς αυξάνεται η ζήτηση για καθαρή ηλεκτρική ενέργεια.

Επιπλέον, τα καλώδια σε αγροτικές περιοχές συνήθως περνούν από πάνω με υποσταθμούς τοποθετημένους σε στύλους, καθιστώντας ευκολότερη την αντικατάστασή τους.

Στις πόλεις, το έργο είναι πιο δύσκολο (και ακριβό) καθώς τα καλώδια συνήθως περνούν υπόγεια.

 

Η βοήθεια που μπορεί να προσφέρει το κοινό

Οι αναβαθμίσεις δικτύου απαιτούν εργασία και κοστίζουν χρήματα.

Εάν υπάρχει τρόπος να αποφευχθεί αυτό χωρίς να παρεμποδιστεί η μετάβαση σε ένα ενεργειακό σύστημα χαμηλών εκπομπών άνθρακα, θα μπορούσε να εξοικονομήσει χρήματα και να βοηθήσει στην ταχύτερη μείωση των εκπομπών.

Σε ορισμένα μέρη, η αυξανόμενη ζήτηση για καθαρή ηλεκτρική ενέργεια θα ωθήσει τα τοπικά δίκτυα πολύ πέρα ​​από τις σημερινές δυνατότητές τους. Επομένως οι αναβαθμίσεις θα είναι η μόνη επιλογή.

Όμως, όπου τα δίκτυα δεν επιβαρύνονται υπερβολικά, οι αναβαθμίσεις θα μπορούσαν να αποφευχθούν από τους ανθρώπους που μειώνουν την ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνουν κατά τις ώρες αιχμής. Τα νοικοκυριά θα μπορούσαν να μετακινηθούν όταν φορτίζουν ένα EV, πλένουν ρούχα, σκουπίζουν με ηλεκτρική σκούπα ή ψήνουν.

Ένας άλλος τρόπος για να μειωθεί η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας είναι η αύξηση της ενεργειακής απόδοσης.

Αυτό μπορεί να γίνει με μετάβαση σε πιο αποδοτικό φωτισμό και συσκευές ή η μόνωση των σπιτιών για να επιτραπούν μικρότερες αντλίες θερμότητας.

 

Τι μπορούν να κάνουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Τα σπίτια ή οι μικρές επιχειρήσεις με εγκατεστημένες μπαταρίες ή συνδεδεμένα ηλεκτρικά ηλεκτρικά οχήματα μπορούν να τα ρυθμίσουν ώστε να εκφορτίζουν αυτόματα την αποθηκευμένη ισχύ στο δίκτυο σε ώρες αιχμής.

ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ_2_12.png

Τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις μπορούν ήδη να λάβουν εκπτώσεις στους λογαριασμούς ενέργειας τους για να το κάνουν αυτό. Αυτό δοκιμάστηκε επιτυχώς για τη μείωση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές σε περιόδους που είναι δύσκολο να παραχθεί αρκετή ενέργεια σε ολόκληρη τη χώρα, όπως τα βράδια του χειμώνα όταν έχει λίγο άνεμο.

Παρόμοια προγράμματα θα μπορούσαν να παρέχουν πρόσθετες εκπτώσεις ή να πληρώσουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις για να μειώσουν τη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας όπου τα δίκτυα είναι περιορισμένα.

Η μείωση της χρήσης ηλεκτρικής ενέργειας θα ήταν ιδιαίτερα αποτελεσματική στις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές του κεντρικού Λονδίνου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης