Η ασιατική χώρα βαδίζει… στο άγνωστο
Η πορεία της Συρίας εφεξής είναι άγνωστη, αβέβαιη, μυστηριώδης… και εγείρει ερωτήματα.
Θα έχει την τύχη της Λιβύης, της Αιγύπτου ή του Ιράκ;
Θα επαναπατριστούν όσοι Σύροι πρόσφυγες κατέφυγαν τα τελευταία χρόνια στην Τουρκία και την Ευρώπη;
Θα επηρεάσει την ήδη τεταμένη κατάσταση στη Μέση Ανατολή;
Πώς θα πράξει η Ρωσία στην οποία φυγαδεύτηκε ο έκπτωτος (πλέον) πρέοδρος Αλ Άσαντ;
Το Bloomberg προσπαθεί να σκιαγραφήσει τι μέλλει γενέσθαι με την ασιατική χώρα.
Μόλις πέρυσι, ο Μπασάρ Αλ Άσαντ απέρριψε την ιδέα μιας Συρίας χωρίς αυτόν, λέγοντας ότι ο Πρόεδρος πρέπει να φύγει μόνο όταν το ζητήσει το έθνος του.
Τώρα βρίσκεται στη Μόσχα, έχοντας διαφύγει από μια αστραπιαία προέλαση ανταρτών που ανέτρεψε δεκαετίες αυταρχικής διακυβέρνησης μέσα σε λίγες μέρες.
Η ευκολία της νίκης της αντιπολίτευσης δεν μπορεί να κρύψει τη δυσκολία πρόβλεψης του τι θα ακολουθήσει.
Η κάθοδος της Συρίας στο άγνωστο λαμβάνει χώρα σε μια Μέση Ανατολή που ήδη αντιμετωπίζει τις επιπτώσεις από τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς και πολεμά με τη Χεζμπολάχ στον Λίβανο.
Η επίθεση - σοκ υπό την ηγεσία της ισλαμιστικής ομάδας Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ αντηχεί στην περιοχή και πέρα από αυτήν, με τους υποστηρικτές του Άσαντ να αποκαλύπτονται ως αποσπασμένοι ή απρόθυμοι να επέμβουν.
Ενώ η Ρωσία έχει στρατιωτικές βάσεις στη δυτική Συρία, η Μόσχα είναι τελικά επικεντρωμένη στον σκληρό πόλεμο της στην Ουκρανία.
Το Ιράν, αποδυναμωμένο από τη σύγκρουσή του με το Ισραήλ, θα προσπαθήσει να διατηρήσει την επιρροή του στη Συρία, αλλά δεν κατάφερε να αποτρέψει την αποχώρηση του Άσαντ.
Ίσως ο μεγαλύτερος κίνδυνος έρχεται με τη διακυβέρνηση σε μια χώρα που δεν γνωρίζει τίποτα άλλο παρά τη βαρβαρότητα της διακυβέρνησης της οικογένειας Άσαντ για περισσότερα από 50 χρόνια, συμπεριλαμβανομένου ενός πολέμου που διαρκεί περισσότερο από μια δεκαετία με τον λαό του. Οι Άραβες αξιωματούχοι προειδοποιούν για εξτρεμισμό και πιθανό χάος.
Ο ηγέτης της Hayat Tahrir al-Sham (γνωστός ως Mohammed al-Jolani), προσπάθησε να χαρακτηριστεί ως μεσολαβητική δύναμη, αλλά η ομάδα του χαρακτηρίζεται τρομοκρατική οργάνωση από τις ΗΠΑ και άλλους, περιπλέκοντας τις προοπτικές εξωτερικής υποστήριξης.
Ήδη τίθενται ερωτήματα εάν κάποιο από τα εκατομμύρια των Σύρων προσφύγων που κατέφυγαν στην Τουρκία και την Ευρώπη θα επιστρέψει στην πατρίδα του.
Αυτή τη στιγμή δεν είναι σαφές ποιος θα διοικήσει τη Συρία ή τι επιφυλάσσει αυτοί που παρέμειναν.
Με μεγάλο μέρος της χώρας να μαραζώνει στη φτώχεια και τις πόλεις της ισοπεδωμένες, η νέα «αυγή» της Συρίας μπορεί να είναι σκοτεινή για αρκετό καιρό ακόμη.
www.worldenergynews.gr