Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Χ.Μεγάλου: Για 4η χρονιά η Πειραιώς στους Climates Leadres των FΤ - 2 δισ για ΑΠΕ, Data Centers και Υποδομές στο χαρτοφυλάκιο των 13 δισ

Χ.Μεγάλου: Για 4η χρονιά η Πειραιώς στους Climates Leadres των FΤ - 2 δισ για ΑΠΕ, Data Centers και Υποδομές  στο χαρτοφυλάκιο των 13 δισ
Για την Πειραιώς, η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα,ανέφερε ο Πρόεδρος κ. Γ.Χατζηνικολάου

Ο Όμιλος της Πειραιώς παραμένει προσηλωμένος στους στόχους για τη μείωση των εκπομπών κατά 55% μέχρι το 2030, όπως ανέφερε ο διεθύνων σύμβουλος κ. Χρήστος Μεγάλου κατά την σημερινή γενική συνέλευση της Τράπεζας. Συγκεριμένα ο CEO της τράπεζας ανέφερε:

"Εμείς στην Πειραιώς έχουμε από το 2022 υιοθετήσει τις βέλτιστες αρχές και πρακτικές εταιρικής διακυβέρνησης που διασφαλίζουν την ενεργειακή μετάβαση του Ομίλου, δεσμευόμενοι για μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα μέχρι το 2050 και στηρίζουμε την εθνική προσπάθεια για τη μείωση των εκπομπών κατά 55% μέχρι το 2030, σύμφωνα με τους εθνικούς και ευρωπαϊκούς στόχους.
Για το λόγο αυτό η Πειραιώς αποτελεί τη μοναδική ελληνική εταιρεία που συμπεριλαμβάνεται στη λίστα 2024 των Financial Times “600 Climate Leaders of Europe”, για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά, αναφορικά με τις επιδόσεις της σε θέματα διαχείρισης και κλιματικής αλλαγής.

Για την Πειραιώς, η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής δεν είναι απλά μια πρόκληση, ανέφερε ο πρόεδρος κ. Γ.Χατζηνικολάου. Αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα που έχει υιοθετηθεί από το Διοικητικό Συμβούλιο. Και για αυτόν τον λόγο, πρωτοστατεί, και θα συνεχίσει να πρωτοστατεί, στη χρηματοδότηση κάθε πρωτοβουλίας με στόχο την ενεργειακή μετάβαση και εν γένει, την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, που συμβάλλουν προς την βιώσιμη ανάπτυξη.


Παράλληλα, όπως ανέφερε ο κ. Μεγάλου, η τράπεζα κατέχει ηγετικό ρόλο τόσο στην χρηματοδότηση έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας με 2 δισ όσο και στις υποδομές:

- Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε ο κ. Μεγάλου,  έχουμε χρηματοδοτήσει με 13 δισ. ευρώ τις μεγάλες επιχειρήσεις, 8 δισ.ευρώ ευρώ τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και 1 δισ.ευρώ ευρώ τον αγροτικό τομέα.

-Ταυτόχρονα 2 δισ.ευρώ ευρώ έχουν διοχετευθεί σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και 2 δισ.ευρώ ευρώ σε ξενοδοχεία και γενικότερα στον τουρισμό.

Χρηματοδοτούμε μεγάλα έργα υποδομών που βρίσκονται σε εξέλιξη όπως:

• η νέα Περιφερειακή Οδός Θεσσαλονίκης,
• η νέα γραμμή του μετρό στην Αθήνα,
• το Ελληνικό,
• η ανάπλαση του χώρου ΦΙΞ στη Θεσσαλονίκη,
η ανάπτυξη δικτύων οπτικών ινών σε όλη την Ελλάδα
• και η κατασκευή μεγάλων data centers.

Οι στόχοι του 2024

O κ. Μεγάλου ανέφερε ότι η καθαρή πιστωτική επέκταση θα είναι της τάξης 1,6 δισ για το 2024 και τα καθαρά κέρδη μετά φόρων 1 δισ. Παράλληλα ο στόχος είναι τα προς διανομή κέρδη να ανέβουν από το 30% του 2024 στο 50% το 2025.

To 2024 είναι η πρώτη χρονιά, μετά από 16 χρόνια, κατά την οποία η Πειραιώς θα καταβάλει μέρισμα σε μετρητά στους μετόχους της, ποσού περίπου 80 εκατ. ευρώ ή 0,063 ευρώ ανά μετοχή.
Η πρόοδος αυτή των τελευταίων ετών αναδεικνύει τις προοπτικές που διανοίγονται για την Πειραιώς και την μελλοντική της πορεία.

Τα βασικά σημεία των χρηματοοικονομικών μας στόχων περιλαμβάνουν επαναλαμβανόμενη καθαρή κερδοφορία περίπου 1 δισ.ευρώ ανά έτος, περαιτέρω αύξηση του δείκτη CET1 σε περίπου 15% το 2026, άνοδο των
ενήμερων δανείων τουλάχιστον 5% ανά έτος και δείκτη μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων περίπου 2,5% το 2026. Επίσης, σηματοδοτώντας τη μετάβαση σε μία νέα εποχή για τον Όμιλο, στοχεύουμε πλέον σε ποσοστό διανομής κερδών 30% το 2024 και 50% από το 2025 και μετά, υπό την αίρεση εκπλήρωσης των απαραίτητων προϋποθέσεων και λήψη εποπτικής έγκρισης.

Η συμμετοχή μας στη διαχείριση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας είναι σημαντική, ενισχύοντας τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Με την εκταμίευση της 6 ης δόσης από το ΤΑΑ, το
σύνολο των κεφαλαίων που έχουν απορροφηθεί ανέρχεται σε 1,6 δισ.ευρώ, καθιστώντας τη την Τράπεζα με το υψηλότερο μερίδιο στην αγορά σε σχέση με συμβασιοποιημένα και εκταμιευμένα δάνεια ΤΑΑ.

Η συμμετοχή της Πειραιώς στις χρηματοδοτήσεις είναι ύψους 1,2 δισ.ευρώ, από τα οποία περίπου 400 εκατ.ευρώ έχουν ήδη εκταμιευθεί και τα μισά έχουν διοχετευθεί σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, γεγονός που
επιβεβαιώνει τη στήριξή της στη χρηματοδότηση επιχειρήσεων με αναπτυξιακό όραμα, εξωστρεφή χαρακτήρα και καινοτόμα επενδυτικά σχέδια στο πλαίσιο των βασικών πυλώνων του Εθνικού Σχεδίου.


Τι ανέφερε για την βιώσιμη ανάπτυξη ο πρόεδρος  κ. Γ. Χατζηνικολάου

Το στίγμα της έμφασης της στρατηγικής της τράπεζας στην βιώσιμη ανάπτυξη έδωσε ο  ο πρόεδρος  κ. Γ. Χατζηνικολάου, που μεταξύ άλλων ανέφερε τα εξης:
Ως η Τράπεζα με το μεγαλύτερο αποτύπωμα στην ελληνική οικονομία, η Πειραιώς έχει ωφεληθεί από το θετικό οικονομικό περιβάλλον. Θωρακισμένη με ισχυρή ρευστότητα, στιβαρό ισολογισμό και επαρκή κεφαλαιακά αποθέματα, χρηματοδοτεί και θα συνεχίσει να χρηματοδοτεί την πορεία της χώρας μας προς τη βιώσιμη ανάπτυξη και δημιουργεί αξία για τους μετόχους της.

Και υπογραμμίζω την λέξη «βιώσιμη ανάπτυξη», διότι σε έναν κόσμο που ήδη βιώνουμε τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, ο στόχος για μια «βιώσιμη ανάπτυξη» αποκτά ιδιαίτερη σημασία.

Για την Πειραιώς, η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής δεν είναι απλά μια πρόκληση. Αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα που έχει υιοθετηθεί από το Διοικητικό Συμβούλιο. Και για αυτόν τον λόγο, πρωτοστατεί, και θα συνεχίσει να πρωτοστατεί, στη χρηματοδότηση κάθε πρωτοβουλίας με στόχο την ενεργειακή μετάβαση και εν γένει, την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, που συμβάλλουν προς την βιώσιμη ανάπτυξη.

Αλλά δεν σταματάμε εδώ. Ο ρόλος μας δεν σταματάει στη χρηματοδότηση της οικονομίας, στην ικανοποίηση των αναγκών και στην εξυπηρέτηση των πελατών μας. Είμαστε μέρος της κοινωνίας στην οποία επιχειρούμε, και φιλοδοξούμε να είμαστε κάτι παραπάνω από πάροχος τραπεζικών υπηρεσιών. Σκοπός μας είναι να συνδράμουμε ενεργά στη δημιουργία μιας βιώσιμης αλλά και συμπεριληπτικής κοινωνίας. Και αυτό καθοδηγεί, και θα καθοδηγεί, όλες μας τις δραστηριότητες.

Αναφέρομαι επιγραμματικά στα προγράμματα εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, όπως το πρόγραμμα «EQUALL - Για μια Κοινωνία Ισότιμων Ανθρώπων», σκοπός του οποίου είναι η ανάπτυξη δράσεων για τη δημιουργία ίσων ευκαιριών για όλους, για μια κοινωνία χωρίς διακρίσεις, απαλλαγμένη από στερεότυπα, και από κάθε μορφής βία απέναντι στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, όπως οι γυναίκες και τα παιδιά.

Επίσης, αναφέρομαι στην κοινωνική συμβολή του Πολιτιστικού Ιδρύματος της Πειραιώς, σκοπός του οποίου είναι η διάσωση και προβολή της υλικής και άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας μας. Τα 9 Μουσεία του, που είναι διάσπαρτα σε όλη την Ελλάδα, αναδεικνύουν τη βιοτεχνική και βιομηχανική ιστορία της χώρας μας, ενώ με δράσεις και εκδηλώσεις λειτουργούν ως πολιτιστικά οικοσυστήματα στην περιφέρεια, τα οποία προωθούν τον πολιτισμό, την εκπαίδευση και τον σεβασμό προς το περιβάλλον, κλείνοντας την ψαλίδα με το κέντρο.

Με απλά λόγια, στόχος μας είναι όχι μόνο να δημιουργούμε αξία για τους πελάτες μας, είτε αυτοί είναι εταιρείες, είτε νοικοκυριά, αλλά και να επιστρέφουμε μέρος της αξίας που δημιουργούμε στη κοινωνία μέσα στην οποία επιχειρούμε.

Και οι άνθρωποι της Πειραιώς είναι αυτοί που αποδεικνύουν καθημερινά στην πράξη ότι οι αξίες που μοιραζόμαστε είναι η πραγματική δύναμη που υποστηρίζει τις επιτυχίες μας, τόσο σε επίπεδο επιδόσεων του Ομίλου, όσο και σε επίπεδο επαγγελματικής και προσωπικής εξέλιξης.

www.worldenergynews.gr







Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης