Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Metlen: Στα 51 ευρώ ο νέος στόχος της NBG - Επανέρχεται η Morgan Stanley με P/E 6,9 για το 2024

Metlen:  Στα 51 ευρώ ο νέος στόχος της NBG - Επανέρχεται η Morgan Stanley με P/E 6,9 για το 2024
Μία σειρά πρόσφατων deals στον τομέα των ΑΠΕ, τα οποία έγιναν σε ένα μέσο EV/EBITDA multiple της τάξης του 16x, αξιολογούν τον τομέα ΑΠΕ της Metlen στα €6 δις
Τιμή-στόχο στα 51 ευρώ δίνει για τη μετοχή της Μetlen (Mytilineos) η NBG Securities σε έκθεσή της που δημοσιεύτηκε σήμερα (28/6) για τις ελληνικές εισηγμένες.

Στην έκθεση η χρηματιστηριακή τονίζει ότι η μετοχή της Metlen βρίσκεται ανάμεσα στα top picks της, κι αυτό, α) λόγω των οικονομικών της μεγεθών και του επιχειρηματικού της μοντέλου που προσφέρει σημαντικές ευκαιρίες ανάπτυξης, ιδίως όσον αφορά την πράσινη μετάβαση του ενεργειακού τομέας της χώρας αλλά και της Ευρώπης, και β) λόγω της ενισχυμένης διεθνούς εστίασης της Metlen, όσον αφορά την παρουσία της σε περισσότερες από 30 χώρες παγκοσμίως, γεγονός που συνεπάγεται χαμηλότερους γεωγραφικούς και ρυθμιστικούς κινδύνους.

Επίσης, για τη NBG, σημαντικό ρόλο παίζει το πλεονέκτημα της Metlen να υλοποιεί σημαντικές επενδύσεις και να επιδιώκει επαναλαμβανόμενες ροές κερδοφορίας (π.χ. Σχέδιο εναλλαγής περιουσιακών στοιχείων), χωρίς σημαντική επιβάρυνση της μόχλευσης.

Ακόμα, καθοριστική είναι για τη χρηματιστηριακή, η στρατηγική απόφαση της Metlen να αυξήσει σημαντικά την έκθεσή της στις ΑΠΕ, θέτοντας παράλληλα νέους, φιλόδοξους στόχους για το net zero μέχρι το 2050, κάτι που αναδεικνύει σαφώς την ικανότητα της διοίκησής της να προσαρμόζεται σε ένα ταχέως μεταβαλλόμενο επιχειρηματικό περιβάλλον και να προηγείται των ανταγωνιστών της.

Η Metlen δημοσίευσε ισχυρά αποτελέσματα για το α’ τρίμηνο του τρέχοντος, σύμφωνα με την οποία τα καθαρά κέρδη του ομίλου αυξήθηκαν κατά 10% σε ετήσια βάση στα 158 εκατ. ευρώ, με αύξηση των EBITDA κατά 12%, τα οποία ανήλθαν στα 252 εκατ. ευρώ, με τον κ. Μυτιληναίο να δηλώνει ότι τα EBITDA το 2024 θα ανέλθουν στα 1,1 δισ. ευρώ, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά τις εκτιμήσεις για καθαρά κέρδη άνω των 600 εκατ. ευρώ, τα οποία θα μπορούσαν να φθάσουν ακόμη και τα 700 εκατ. ευρώ.

Αξίζει να αναφερθεί η τοποθέτηση της NBG για τη στρατηγική συνεργασία της Metlen με τη ΔΕΗ σχετικά με την ανάπτυξη ενός χαρτοφυλακίου ηλιακής ενέργειας έως 2.000 MW σε 4 χώρες με ορίζοντα 3 ετών, η οποία βελτιώνει σημαντικά την ορατότητα όσον αφορά την πράσινη κερδοφορία της εταιρείας, ενώ ταυτόχρονα ξεκλειδώνει πολλαπλούς παράγοντες όσον αφορά τη δημιουργία αξίας.

Η NBG στην ίδια έκθεση προβλέπει πως ο όμιλος θα κινηθεί με ρυθμό ανάπτυξης  στο 13%, 9% και 8% για τα έτη μέχρι το 2026.

Morgan Stanley: Η τιμή - στόχος για τη μετοχή στα 46 ευρώ με αποτίμηση 5,4 EV/EBITDA για το 2025 στα τρέχοντα επίπεδα που αποτελούν καλό σημείο εισόδου για τους επενδυτές

Η MORGAN STANLEY επανέρχεται για την Metlen (Μυτιληναίος) και αναφέρει την κρίσιμη σχέση EV/EBITDA 16,4, επίπεδο στο οποίο έγινε το deal της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ, όπως ανέφερε το WEN στις 25/6.

Αυτό προσδίδει μεγαλύτερη εσωτερική αξία στην αποτίμηση του κλάδου των ΑΠΕ για την Metlen, σύμφωνα με τις προβλέψεις EBITDA 363 εκατ. ευρώ για το 2024, ανεβάζοντας την αποτίμηση στα 6 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με την εκτίμηση του οίκου το rotation των ανανεώσιμων assets αναμένεται να προσεγγίσει τα 6 GW τα επόμενα χρόνια που επιτρέπει ρυθμό ανάπτυξης περίπου 1,5 GW ετησίως .

Η τιμή - στόχος για τη μετοχή στα 46 ευρώ με αποτίμηση 5,4 EV/EBITDA για το 2025 στα τρέχοντα επίπεδα που αποτελούν καλό σημείο εισόδου για τους επενδυτές.

H Morgan Stanley προβλέπει για το 2024 κέρδη ανά μετοχή 5,11 ευρώ, που σημαίνει ότι διαπραγματεύεται με P/E 6,9 και μέρισμα 1,79 ευρώ που σημαίνει μερισματική απόδοση 5,1%

Για το 2025
τα κέρδη ανά μετοχή ανεβαίνουν στα 5,82 ευρώ και το P/E πέφτει στο 6 με μέρισμα 2,04 ευρώ και μερισματική απόδοση 5,8%.

Παράλληλα η σχέση EV/EBITDA είναι 5,4 έναντι 7,7 των ομοειδών στις εταιρίες κοινής ωφέλειας και 6 στην μεταλλουργία.


Η αποτίμηση της M Renewables με ισχυρή προοπτική ανόδου

Η μελλοντική ανάπτυξη της Metlen προέρχεται κυρίως από τις ΑΠΕ, τα valuation των οποίων έχουν ανακάμψει και αναμένεται να συνεχίσουν να ενισχύονται καθώς τα επιτόκια θα αποκλιμακώνονται.

Μία σειρά πρόσφατων deals στον τομέα των ΑΠΕ, τα οποία έγιναν σε ένα μέσο EV/EBITDA multiple της τάξης του 16x, αξιολογούν τον τομέα ΑΠΕ της Metlen στα €6 δις., δηλαδή 2-3 φορές υψηλότερα από την αξία που της δίνει σήμερα η αγορά.

Η πλατφόρμα ΑΠΕ της Μetlen αποτελείται από ένα χαρτοφυλάκιο έργων ΑΠΕ (αιολικά, PV και μπαταρίες) σε λειτουργία, υπό κατασκευή και σε διάφορα στάδια ανάπτυξης σε 13 χώρες, με total capacity 10.500 MW. Το μέγεθος της πλατφόρμας, η γεωγραφική διασπορά των έργων σε συνδυασμό με (α) την υψηλή τεχνογνωσία σε origination & structuring ΡΡΑs και (β) το δυνατό track record σε asset rotation που επιτρέπει την ανακύκλωση των επενδεδυμένων κεφαλαίων της εταιρίας χρηματοδοτώντας την περαιτέρω ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου έργων της, τεκμηριώνει πλήρως γιατί η εύλογη αποτίμησή της είναι στο άνω εύρος του valuation range όπως αυτές αποτυπώνονται από τις πρόσφατες συναλλαγές, τόσο σε Ελλάδα (Terna Energy) όσο και στο εξωτερικό (Brookfield - ΝΕΟΕΝ, KKR – ENCAVIS, EQT – OX2 κλπ)

Ως εκ τούτου, ο αναλυτής της MS, εκτιμά ότι η Metlen, με οδηγό τα ΑΠΕ, αναμένεται να προσφέρει τα επόμενα 4 έτη ανάπτυξη άνω του 23%, διατηρώντας έτσι τη σύσταση BUY για τη Metlen, καθώς η μετοχή προσφέρει από τα μεγαλύτερα upside στην αγορά σήμερα.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης