Τελευταία Νέα
Ενέργεια

«Καταφύγιο» για το ρωσικό LNG η Ισπανία (Montel)

«Καταφύγιο» για το ρωσικό LNG η Ισπανία (Montel)
Η Ισπανία ήταν ήδη ο μεγαλύτερος εισαγωγέας ρωσικού LNG το 2023
Σχετικά Άρθρα
νέες κυρώσεις της ΕΕ κατά της ρωσικής ενέργειας θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αύξηση των ποσοτήτων του ρωσικού ψυχρού καυσίμου που φτάνει στην Ισπανία, δήλωσαν αναλυτές και γνώστες της αγοράς.

Σύμφωνα με το Montel, η απαγόρευση θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεγαλύτερες ποσότητες ρωσικού υγροποιημένου φυσικού αερίου εντός της ΕΕ, κυρίως στην Ισπανία, όπου υπάρχει σημαντική πλεονάζουσα ικανότητα εισαγωγής και ζήτηση, δήλωσε ο Ignacio Urbasos, ερευνητής σε θέματα ενέργειας και κλίματος του think tank Elcano Institute.

Η Ισπανία ήταν ήδη ο μεγαλύτερος εισαγωγέας ρωσικού LNG το 2023.

Τα 6,7 δισ. κυβικά μέτρα ρωσικού υγροποιημένου φυσικού αερίου που έλαβε η Ισπανία πέρυσι αποτιμήθηκαν σε περισσότερα από 2,3 δισ. ευρώ, σύμφωνα με υπολογισμούς των τελωνειακών αρχών, παρά τις προσπάθειες της ΕΕ να μειώσει τις πληρωμές προς τη Ρωσία εν μέσω του πολέμου της Μόσχας στην Ουκρανία.

Οι έξι εγκαταστάσεις επαναεριοποίησης της Ισπανίας έχουν συνδυασμένη αποθηκευτική ικανότητα 22,7 TWh και είναι συνδεδεμένες με το δίκτυο φυσικού αερίου, ενώ επιπλέον 2 TWh βρίσκονται στην εγκατάσταση αποθήκευσης φυσικού αερίου El Musel.

Ως εκ τούτου, η Ισπανία αποτελεί το 44% της χωρητικότητας δεξαμενών της ΕΕ, σύμφωνα με τα στοιχεία της Enagas.

Ωστόσο, ο δείκτης χρήσης του στόλου επαναεριοποίησης 1,9 TWh/ημέρα έφτασε μόλις στο 36% το 2023, ενώ μέχρι στιγμής φέτος είχε κατρακυλήσει στο 29%, σύμφωνα με τα στοιχεία του TSO.

Δυσκολίες στην Ισπανία

Η Ισπανία θα μπορούσε να αντιμετωπίσει τις μεγαλύτερες δυσκολίες στην τήρηση των κυρώσεων μόλις τεθεί σε ισχύ η απαγόρευση, όχι μόνο λόγω της μεγάλης χωρητικότητας υποδοχής υγροποιημένου φυσικού αερίου αλλά και λόγω του ισχυρού όγκου επανεξαγωγών που μπορεί δυνητικά να πραγματοποιήσει, δήλωσε ο Ignacio Urbasos του Ινστιτούτου Elcano.

Η χώρα ήταν ο κορυφαίος επανεξαγωγέας υγροποιημένου φυσικού αερίου από την ΕΕ το 2023, σύμφωνα με τον TSO. Οι πέντε κορυφαίοι προορισμοί για επαναφορτώσεις το 2023 ήταν το Μαρόκο, η Ιταλία, η Ολλανδία, το Βέλγιο και η Βραζιλία, σύμφωνα με τα στοιχεία της Kpler.

Ωστόσο, ο Urbasos απέκλεισε ότι η Ισπανία θα αποτελούσε ειδική περίπτωση εντός της ΕΕ ή ότι θα υπήρχαν νομικά παραθυράκια που θα μετέτρεπαν τη χώρα σε κόμβο μεταφόρτωσης ρωσικού υγροποιημένου φυσικού αερίου, καθώς η απαγόρευση αφορά εξίσου όλες τις χώρες.

Μάλιστα, δύο traders φυσικού αερίου δήλωσαν ότι η πιο πιθανή συνέπεια είναι η διακοπή όλων των επανεξαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου μόλις τεθεί σε ισχύ το βέτο.

Θα αποφευχθεί η επαναφόρτωση

«Μέχρι να ξεκαθαριστεί ποιες προϋποθέσεις πρέπει να πληρούνται για την επαναφόρτωση, νομίζω ότι πολλοί πράκτορες θα τις αποφύγουν», δήλωσε στο Montel ειδικός της αγοράς.

Το σύστημα εικονικής δεξαμενής TVB, το οποίο άρχισε να λειτουργεί στην Ισπανία το 2020, επιτρέπει στους συμμετέχοντες να εμπορεύονται την προμήθεια LNG σε οποιαδήποτε από τις έξι μονάδες με ένα ενιαίο συμβόλαιο, αντί για έξι ξεχωριστά συμβόλαια.

«Το TVB είναι κατά το ήμισυ ρωσικό», δήλωσε ένας άλλος trader, σημειώνοντας ότι το τέλος των επανεξαγωγών θα εξαρτηθεί από την ικανότητα του TSO να πιστοποιήσει την προέλευση του LNG.

Ο TSO θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει έναν μηχανισμό παρόμοιο με αυτόν που έχει ήδη θέσει σε εφαρμογή για να πιστοποιήσει ότι δεν φτάνει στο Μαρόκο αλγερινό αέριο, πρόσθεσε.

Σημειώνεται ότι η Μαδρίτη κατέληξε σε συμφωνία με το Ραμπάτ το 2022 για την αποστολή φυσικού αερίου από την Ισπανία στο Μαρόκο μέσω ενός αγωγού που θα συνδέει τις δύο χώρες, αλλά το Αλγέρι έθεσε ως όρο την ύπαρξη ενός συστήματος πιστοποίησης ώστε να μην φτάσει κανένα αλγερινό μόριο στο μαροκινό έδαφος.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης