Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Το πολωνικό «σχέδιο» για την αναθεώρηση των πράσινων πολιτικών της ΕΕ (Euractiv)

Το πολωνικό «σχέδιο» για την αναθεώρηση των πράσινων πολιτικών της ΕΕ (Euractiv)
Το γραφείο του Πολωνού πρωθυπουργού Donald Tusk ετοιμάζει έναν κατάλογο τροπολογιών για την εκ βαθέων αλλαγή του συστήματος ETS2 και γενικότερα την πολιτική της ΕΕ για το κλίμα
Η πολωνική κυβέρνηση μάλλον θα εκμεταλλευτεί τη θέση της στο τιμόνι της προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ κατά το πρώτο εξάμηνο του 2025 για να αναθεωρήσει ορισμένες βασικές πράσινες πολιτικές της ΕΕ, όπως το συστήματος ETS2, σύμφωνα με δημοσιεύματα των πολωνικών μέσων ενημέρωσης που επικαλείται το Euractiv.

Το νέο σύστημα εμπορίας δικαιωμάτων  εκπομπών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γνωστό ως ETS 2, βάζει στο επίκεντρο τα κτίρια, τις οδικές μεταφορές και πρόσθετους τομείς και θα μπορούσε να επηρεάσει την πολωνική οικονομία και την κοινωνία όταν τεθεί σε ισχύ το 2027.

«Το σύστημα ETS2 είναι απαράδεκτο για την Πολωνία στην τρέχουσα μορφή του», επέμεινε η Πολωνή υπουργός Αναπτυξιακών Ταμείων και Περιφερειακής Πολιτικής Katarzyna Pełczyńska-Nałęcz.

Το σύστημα θα αυξήσει σημαντικά το κόστος για τα νοικοκυριά που εξακολουθούν να χρησιμοποιούν άνθρακα και άλλα ορυκτά καύσιμα για θέρμανση, πρόσθεσε η ίδια.

Η Πολωνία επιθυμεί να συζητήσει την αναθεώρηση του ETS2 κατά την επόμενη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που έχει προγραμματιστεί για την Πέμπτη και την Παρασκευή.

Το σχέδιο της Πολωνίας

«Θα πρέπει πρώτα να σηματοδοτήσουμε την ανάγκη για αλλαγή και στη συνέχεια να θέσουμε στο τραπέζι μια πρόταση τροποποίησης», δήλωσε ο υπουργός.

Ένα μέσο νοικοκυριό μάλιστα που χρησιμοποιεί φυσικό αέριο για θέρμανση θα δαπανήσει επιπλέον 6.300 ζλότυ (1.500 ευρώ) για θέρμανση μεταξύ 2027 και 2030 και 24.000 ζλότυ (5.600 ευρώ) ως αποτέλεσμα του συστήματος ETS2, σύμφωνα με τη Wanda Buk, πρώην αντιπρόεδρο του κρατικού πολωνικού ενεργειακού ομίλου (PGE) και τον Marcin Izdebski της συντηρητικής δεξαμενής σκέψης Republican Foundation.

Ένα νοικοκυριό που θερμαίνει το σπίτι με άνθρακα θα πληγεί ακόμη περισσότερο, πληρώνοντας επιπλέον 10.300 ζλότυ (2.400 ευρώ) μεταξύ 2023 και 2027 και 39.000 ζλότυ (9.000 ευρώ) μεταξύ 2027 και 2035, σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις.

Για να το διορθώσει αυτό, η Πολωνία εξετάζει την προσπάθεια να αναβάλει την εισαγωγή του ETS2 κατά ένα ή δύο χρόνια και προτείνει να ληφθούν υπόψη τα διαφορετικά σημεία εκκίνησης της ενεργειακής μετάβασης κάθε κράτους μέλους της ΕΕ και να τους οριστούν ξεχωριστά σχέδια για την επίτευξη συγκεκριμένων κλιματικών στόχων, ανέφερε το οικονομικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Money.pl.

«Έχουμε ακόμη περίπου τρία εκατομμύρια νοικοκυριά για τα οποία το ETS2 θα σήμαινε αύξηση των τιμών θέρμανσης κατά 50%», γράφει το Money.pl, επικαλούμενο κυβερνητικές πηγές. Σύμφωνα με την τρέχουσα μορφή του ETS2, η τιμή για την εκπομπή ενός τόνου CO2 από ένα κτίριο κατοικίας θα ανέρχεται σε 45 ευρώ για τα δύο πρώτα χρόνια, ενώ τα 20 ευρώ είναι το μέγιστο που μπορεί να δεχθεί η Πολωνία, υποστηρίζει άλλη πηγή.

Το γραφείο του Πολωνού πρωθυπουργού Donald Tusk ετοιμάζει έναν κατάλογο τροπολογιών για την εκ βαθέων αλλαγή του συστήματος ETS2 και γενικότερα την πολιτική της ΕΕ για το κλίμα, όπως η γνωστή δέσμης μέτρων «Fit for 55».

Οι κυβερνητικές πηγές αμφιβάλλουν ότι τα κράτη μέλη της ΕΕ θα θίξουν την αναθεώρηση της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας κατά τη διάρκεια της επόμενης συνόδου κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, καθώς αναμένεται να κυριαρχήσουν οι διαπραγματεύσεις για τις κορυφαίες θέσεις της ΕΕ. Παρόλα αυτά, υπολογίζουν ότι μια ευρύτερη συζήτηση θα ξεκινήσει το πρώτο εξάμηνο του 2025, όταν η Πολωνία θα βρίσκεται στο τιμόνι του Συμβουλίου της ΕΕ.

Η Πολωνία δεν είναι η μόνη χώρα που ενδιαφέρεται για μια τέτοια αναθεώρηση. Σύμφωνα με μια πηγή, εξετάζει και η Γαλλία παρόμοια σχέδια. Ωστόσο, πολλά θα εξαρτηθούν από τα αποτελέσματα των γαλλικών βουλευτικών εκλογών στις 30 Ιουνίου και στις 7 Ιουλίου.

Τα πράσινα κόμματα αποδυναμώθηκαν σημαντικά στις ευρωεκλογές σε πολλές χώρες της ΕΕ. Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, οι Πράσινοι έχασαν 18 έδρες σε σχέση με την προηγούμενη θητεία, γεγονός που θα τους καταστήσει ως έκτη μεγαλύτερη ομάδα στο Σώμα της ΕΕ.

«Το μήνυμα που προέρχεται από αυτές τις εκλογές είναι ότι πρέπει να τραβηχτούν τα χαλινάρια και να αναθεωρηθεί η Πράσινη Συμφωνία», δήλωσε μια πηγή, ενώ επέμεινε ότι πρώτα πρέπει να σχηματιστεί μια νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία είναι απαραίτητη για να ληφθούν οποιεσδήποτε δεσμευτικές αποφάσεις.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης