Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Γαλλία: Η Λεπέν υπόσχεται 20 νέους πυρηνικούς αντιδραστήρες μέχρι το 2043 (Montel)

Γαλλία: Η Λεπέν υπόσχεται 20 νέους πυρηνικούς αντιδραστήρες μέχρι το 2043 (Montel)
Τα πυρηνικά σχέδια του RN για την ανάπτυξη της πυρηνικής ενέργειας στη χώρα είναι μη ρεαλιστικά, δήλωσε ο Nicolas Goldberg της Colombus Consulting
Το κόμμα Εθνικός Συναγερμός (RN) της Λεπέν υπόσχεται την κατασκευή 20 νέων πυρηνικών αντιδραστήρων έως το 2043 σε περίπτωση που πάρει την πρωτιά στις βουλευτικές εκλογές, ενώ όπως έχει ανακοινώσει θα σταματήσει την κατασκευή αιολικών πάρκων.

Σύμφωνα με τον Jean Philippe Tanguy, ειδικό στα ενεργειακά θέματα που μίλησε στο Montel, το RN θα καθιερώσει επίσης μια σταθερή τιμή για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στη Γαλλία «συνδεδεμένη με το πραγματικό κόστος παραγωγής», καταργώντας την τιμή των 42 ευρώ/MWh Arenh με την οποία η EDF πωλεί σήμερα περίπου το 30% της ετήσιας πυρηνικής παραγωγής της στους ανταγωνιστές της.

Η Γαλλία θα εξέλθει από την αγορά ενέργειας και θα πωλεί την παραγωγή της στους γείτονές της μέσω διμερών συμφωνιών, πρόσθεσε ο ίδιος, υπολογίζοντας ότι η Γαλλία θα πωλεί τότε την παραγωγή της με τους δικούς της όρους, αλλά θα αγοράζει με τους δικούς τους όταν χρειάζεται, κάτι που θα μπορούσε να είναι ακριβότερο από αυτό που προσφέρει η αγορά.

Να σημειωθεί ότι το RN είναι σήμερα το φαβορί για να κερδίσει τις εκλογές με τις δημοσκοπήσεις να το υπολογίζουν κοντά στο 36%, περνώντας δηλαδή την αριστερή συμμαχία «Νέο Λαϊκό Μέτωπο» και το κόμμα «Αναγέννηση» του νυν προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν.

Ερωτηθείς σχετικά με τις τεχνολογικές προκλήσεις που αντιπροσωπεύει η κατασκευή τόσων πολλών νέων αντιδραστήρων, ο Tanguy δήλωσε πως η βιομηχανία δεν αμφισβήτησε ποτέ τη δυνατότητα να κάνει περισσότερα από τα έξι EPR2 που παρήγγειλε ο Μακρόν από την EDF το 2022.

Στις αρχές Ιουνίου, ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε ότι επιθυμεί 14 νέους αντιδραστήρες μέχρι το 2050.

Μη ρεαλιστικό το πρόγραμμα

Τα πυρηνικά σχέδια του RN για την ανάπτυξη της πυρηνικής ενέργειας στη χώρα είναι μη ρεαλιστικά, δήλωσε ο Nicolas Goldberg της Colombus Consulting.

Σε συνέντευξή του στο Contexte τον περασμένο Μάρτιο, ο διευθύνων σύμβουλος της EDF Luc Remont δήλωσε ότι στοχεύει στην παράδοση δύο αντιδραστήρων ετησίως μετά το 2030, έναν στη Γαλλία και έναν στο εξωτερικό.

Σύμφωνα με τη Valerie Faudon του πυρηνικού λόμπι Sfen, αυτό αντιστοιχεί σε 14 αντιδραστήρες στη Γαλλία μέχρι το 2050.

Ο Tanguy επιβεβαίωσε ότι το κόμμα του θα θέσει μορατόριουμ στα νέα έργα αιολικών πάρκων, χωρίς να καταργήσει τα υπάρχοντα.

Και παρόλο που δεν αντιτίθεται στην ανάπτυξη της ηλιακής ενέργειας, δεν θα αποτελούσε «προτεραιότητα», πρόσθεσε, λέγοντας ότι «δεν τίθεται θέμα κάλυψης καλλιεργήσιμων ή άγριων εκτάσεων με ηλιακούς συλλέκτες».

Σύμφωνα με τον Tanguy, η Γαλλία θα είναι σε θέση να καλύψει τις αιχμές της χειμερινής κατανάλωσης μέχρι να κατασκευαστούν οι νέοι αντιδραστήρες, αυξάνοντας τη δυναμικότητα των υφιστάμενων αντιδραστήρων. Είπε ότι θα γίνουν επίσης επενδύσεις «έκτακτης ανάγκης» σε υδροηλεκτρικά φράγματα για να αυξηθεί η παραγωγική ικανότητα κατά περίπου 5%.

Ο Phuc Vinh Nguyen, ερευνητής στο Ινστιτούτο Jacques Delors, δήλωσε ότι δεν είναι πεπεισμένος ότι μια τέτοια πολιτική θα ταίριαζε την προσφορά με τη ζήτηση ενέργειας. Επίσης, θα ήταν πιθανό να «υπονομεύσει τον στόχο της επαναβιομηχάνισης» στη Γαλλία.

Να τονιστεί πως η χώρα δεν θα ήταν σε θέση να εκπληρώσει τις ευρωπαϊκές της δεσμεύσεις για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 55% έως το 2030 με ένα τέτοιο ενεργειακό μείγμα, δήλωσε ο Goldberg.

«Έχω την εντύπωση ότι εγκαταλείπουν τον στόχο της απεξάρτησης από τον άνθρακα και παίζουν με αυτό για να αποφύγουν τις εντάσεις», δήλωσε στο Montel.
 
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης