Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Ουκρανία: Πως τα PPAs θα μπορούσαν να ενισχύσουν τη μεταπολεμική ανασυγκρότηση

Ουκρανία: Πως τα PPAs θα μπορούσαν να ενισχύσουν τη μεταπολεμική ανασυγκρότηση
Τα PPA θα ωφελήσουν τη χώρα καθώς παλεύει με την αστάθεια των τιμών και τον κίνδυνο ανερχόμενης προσφοράς - Montel
Οι συμφωνίες αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας (PPA) θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην ανοικοδόμηση του ενεργειακού συστήματος της Ουκρανίας - που έχει καταστραφεί από τον πόλεμο που διεξάγει η Ρωσία εναντίον της χώρας, δήλωσαν ειδικοί στο Montel.

Οι εμπορικές συμφωνίες για την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως οι PPA, είναι πολύ σημαντικές για τη μεταπολεμική ανοικοδόμηση της χώρας, δήλωσε ο Odin Foldvik Eikeland, αναλυτής της Rystad Energy, καθώς θα εξασφαλίσουν ένα σταθερό και σταθερό έσοδο για τους κατασκευαστές που πραγματοποιούν την ανοικοδόμηση, ενώ θα παρέχουν και αρκετές θέσεις εργασίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ρωσικές αεροπορικές επιθέσεις έχουν καταστρέψει το 90% της δυναμικότητας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Ουκρανίας, ενώ ορισμένες εγκαταστάσεις έχουν καταληφθεί, αν δεν έχουν καταστραφεί.

Επίσης, περίπου το 30% των ηλιακών και το 90% των αιολικών εγκαταστάσεων έχουν πληγεί, σύμφωνα με στοιχεία που αφορούν στον κλάδου.

Από την άλλη, η Ουκρανία έχει προσθέσει περίπου 240 MW αιολικής ισχύος αυτά τα δυο χρόνια του πολέμου, σύμφωνα με την Ουκρανική Ένωση Αιολικής Ενέργειας (UWEA) - παρά την εντατικοποίηση των επιθέσεων κατά των ενεργειακών υποδομών τους τελευταίους μήνες.

Τα PPA θα ωφελήσουν επίσης τη χώρα καθώς παλεύει με την αστάθεια των τιμών και τον κίνδυνο ανερχόμενης προσφοράς, όπως δήλωσαν οι αναλυτές.

Για τις τιμές της ενέργειας

Πέρυσι, οι ημερήσιες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας βασικού φορτίου ήταν κατά μέσο όρο στα 85,61 ευρώ/MWh, δηλαδή 26% υψηλότερες σε σχέση με το 2022. Εξακολουθούν να είναι κατά μέσο όρο στα 83,39 ευρώ/MWh κατά τους πρώτους πέντε μήνες του τρέχοντος έτους.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του κλάδου, οι αγοραστές θα μπορούσαν να κλειδώσουν εκπτώσεις έως και 10% επί των μέσων τιμών ηλεκτρικής ενέργειας μέσω ενός PPA.

Απαιτούνται μεγάλες επενδύσεις

Η προσέλκυση διεθνών επενδυτών είναι θεμελιώδους σημασίας για την προσπάθεια μεταπολεμικής ενεργειακής ανασυγκρότησης της Ουκρανίας, η οποία θα έχει στον πυρήνα της τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, δήλωσε η Kateryna Knysh, διευθύντρια επιχειρηματικής ανάπτυξης της ουκρανικής εταιρείας MCL Group.

Παρά το γεγονός ότι δεν διαφαίνεται άμεσα το τέλος της σύγκρουσης, μεγάλοι βιομηχανικοί φορείς έχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον για συμφωνίες, δήλωσε ο Mykola Gerasymenko, διευθύνων σύμβουλος της MCL Group.

«Προηγουμένως, το να πείσουμε μεγάλους βιομηχανικούς παίκτες στην Ουκρανία να αγοράσουν πράσινη ηλεκτρική ενέργεια αποτελούσε πρόκληση», δήλωσε ο Gerasymenko.

«Τώρα, αναζητούν ενεργά τέτοια έργα, αναγνωρίζοντας το αναπόφευκτο των ευρωπαϊκών ενεργειακών τάσεων για την Ουκρανία, ιδίως των πολιτικών που σχετίζονται με τον CBAM και στοχεύοντας στην εξοικονόμηση κόστους» πρόσθεσε.

Μεγαλύτερη ενσωμάτωση

Η μεγαλύτερη ενσωμάτωση με την ΕΕ θα μπορούσε να αυξήσει τη ζήτηση για διασυνοριακά PPA, δήλωσε ο Andriy Konechenkov, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της UWEA, ιδίως εάν η Ουκρανία υιοθετήσει τη χρήση των εγγυήσεων προέλευσης, οι οποίες αναγνωρίζονται από την ΕΕ.

Οι περιορισμένες διασυνοριακές ροές μεταξύ της Ουκρανίας και της ΕΕ θα μπορούσαν να βελτιωθούν με την αύξηση της χωρητικότητας των διασυνδέσεων.

Προς το παρόν, οι γειτονικές χώρες όπως η Πολωνία, η Σλοβακία και η Ουγγαρία, όπου υπάρχει ήδη ικανότητα διασύνδεσης, θα ήταν πιθανές αγορές για την ανάπτυξη των διασυνοριακών PPA, δήλωσε ο Konechenkov.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης