Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Ρωσία: Αυξημένα κατά 50% τα έσοδα από πετρέλαιο και φυσικό αέριο τον Ιούνιο

Ρωσία: Αυξημένα κατά 50% τα έσοδα από πετρέλαιο και φυσικό αέριο τον Ιούνιο
Η προβλεπόμενη αύξηση των εσόδων του Ιουνίου, από 794 δισ. ρούβλια τον Μάιο και 529 δισ. ρούβλια τον Ιούνιο του 2023, υπογραμμίζει την ευρωστία του ενεργειακού τομέα της Ρωσίας
Αυξημένα κατά 50% είναι τα έσοδα της Ρωσίας από πετρέλαιο και φυσικό αέριο για τον μήνα Ιούνιο σύμφωνα με τους υπολογισμούς, αγγίζοντας τα 9,4 δισεκατομμύρια δολάρια.

Με βάση τους υπολογισμούς του Reuters που επικαλείται το Oil Price, η αύξηση αυτή έρχεται μετά τη μείωση των επιδοτήσεων των διυλιστηρίων, αναδεικνύοντας την ανθεκτικότητα της Ρωσίας απέναντι στις δυτικές κυρώσεις που στοχεύουν στον ενεργειακό της τομέα.

Η ανακατεύθυνση των εξαγωγών πετρελαίου προς την Ινδία και την Κίνα έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη διατήρηση των οικονομικών εισροών, απαραίτητων για έναν προϋπολογισμό που δέχεται πιέσεις από τις αυξημένες αμυντικές δαπάνες.

Παρά τη συνεχιζόμενη σύγκρουση στην Ουκρανία και τις επακόλουθες οικονομικές κυρώσεις, η ικανότητα της Ρωσίας να προσαρμόζει τις εξαγωγικές της στρατηγικές είναι μνημειώδης.

Η προβλεπόμενη αύξηση των εσόδων του Ιουνίου, από 794 δισ. ρούβλια τον Μάιο και 529 δισ. ρούβλια τον Ιούνιο του 2023, υπογραμμίζει την ευρωστία του ενεργειακού τομέα της Ρωσίας.

Η έκθεση του Υπουργείου Οικονομικών

Η αναμενόμενη έκθεση του Υπουργείου Οικονομικών της Ρωσίας στις 3 Ιουλίου θα παράσχει λεπτομερή εικόνα αυτών των οικονομικών τάσεων.

Ο ομοσπονδιακός προϋπολογισμός του 2024 προβλέπει ότι τα έσοδα από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο θα αυξηθούν κατά 21% σε σχέση με το 2023, μετά από ένα έτος που χαρακτηρίστηκε από χαμηλότερες τιμές πετρελαίου και μειωμένες εξαγωγές φυσικού αερίου.

Παρά τις οικονομικές πιέσεις, η Ρωσία συνέχισε να συντηρεί τις αμυντικές της δαπάνες, με αποτέλεσμα διαδοχικά ετήσια δημοσιονομικά ελλείμματα άνω των 3 τρισεκατομμυρίων ρουβλίων, περίπου το 2% του ΑΕΠ.

Αυτά τα ελλείμματα έχουν αντιμετωπιστεί μέσω εσωτερικού δανεισμού και του Ταμείου Εθνικού Πλούτου.

Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έδωσε έμφαση στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας, η οποία διαμορφώθηκε στο 3,6% το 2023 μετά από συρρίκνωση 1,2% το 2022.

Ωστόσο, οι Ρώσοι οικονομολόγοι προειδοποιούν ότι η ανάπτυξη αυτή οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην αύξηση της παραγωγής στον αμυντικό τομέα, η οποία προσφέρει περιορισμένα οφέλη στον ευρύτερο πληθυσμό.

Καθώς η Ρωσία έχει να αντιμετωπίσει αρκετές οικονομικές προκλήσεις, η ανθεκτικότητα του τομέα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου της παραμένει κρίσιμος παράγοντας για τη χρηματοπιστωτική της σταθερότητα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης