Τελευταία Νέα
Ενέργεια

EDISON: Αυτή είναι η Metlen του FTSE -100 - Ποιά θέση θα είχε ως βιομηχανική εισηγμένη στο Λονδίνο

EDISON: Αυτή είναι η Metlen του FTSE -100 - Ποιά θέση θα είχε ως βιομηχανική εισηγμένη στο Λονδίνο
Πως αποτιμώνται οι επιμέρους κλάδοι και τι δείχνει η σύγκριση με τις ομοειδείς επιχειρήσεις
Σχετικά Άρθρα
Η ανάλυση της Edison προβάρει την Metlen ( Μυτιληναίος) του FTSE 100 αναλύοντας και το μεγάλο discount στο οποίο βρίσκεται η κεφαλαιοποίηση, έναντι των ομοειδών διεθνών ομίλων στην καινούργια φάση.
Τα παρακάτω διαγράμματα αποτυπώνουν ότι η σχέση της κεφαλαιοποίησης ως προς τα EBITDA και τα καθαρά κέρδη της είναι σαφέστατα σε discount με τις αντίστοιχες κατηγορίες του κορυφαίου βρετανικού χρηματιστηρίου.
Η Metlen με τα παρόντα δεδομένα θα είναι η πρώτη που θα εισέλθει στον FTSE - 100 μετά την Deliveroo το 2021.

Σύμφωνα με την ανάλυση της Edison και με στοιχεία της 10ης Ιουνίου αν η Metlen συμπεριληφθεί στον βιομηχανικό κλάδο του FTSE -1OO θα ήταν μέσα στις 20 πρώτες εταιρίες του κλάδου με εγγύτερη εικόνα σε αυτήν της IMI. Με βάση το Ebitda η Metlen θα ήταν στην θέση 13, χαμηλότερα από την DCC, που αντίστοιχα διαθέτει ενεργειακό τομέα που επικεντρώνεται στις ενεργειακές λύσεις και την ενεργειακή μετάβαση.Για αυτούς τους λόγους η εταιρία αυτή θα είναι η βασική ανταγωνίστρια της Metlen στην Βρετανία με βάση τις Ανανεώσιμες Πηγές και τις κατασκευές των ηλιακών πάρκων.

Τα ενδεικτικά διαγράμματα για την υποτιμημένη εικόνα της Metlen στη νέα της κατηγορία


ΓΡΑΦΗΜΑ3.png




ΓΡΑΦΗΜΑ4.png


Κομβικός τομέας για την Metlen είναι η M Renewables που θα είναι ο καταλύτης για την ανάπτυξη της κερδοφορίας τα επόμενα χρόνια. Για το 2024 προβλέπεται EBITDA 342 εκατ ευρώ και αντίστοιχα 369 εκατ το 2025.
Ο ενεργειακός τομέας στο συνολό του θα πραγματοποιήσει το 75% των κερδών το 2024 και 77% το 2025.

Ειδική αναφορά γίνεται στην αγορά της Ιταλίας με τα 2,4 GW αδειών των φωτοβολταϊκών πάρκων και τα 873 MW αποθήκευσης.

Ο κλάδος της M Renwables αποτιμάται στα 3,355 δισ με μια σχέση EV/EBITDA στο 9,8 για το 2024 και αντίστοιχα η αξία ανά μετοχή στα 24,2 ευρώ.
Το σύνολο του ενεργειακού κλάδου στα 5,933 δισ με ebitda  813 εκατ και EV/EBITDA στα 7,3  που αντιστοιχεί σε 42,9 ευρώ ανά μετοχή.

Η μεταλλουργία στα 2,059 δισ με EBITDA 287 εκατ που αντιστοιχεί σε 14,9 ευρώ και σε σχέση EV/EBITDA 7,2.
Για το 2024 σημειώνεται ότι τα premia του αλουμινίου έχουν ανακάμψει στα 600 δολάρια/τόνο και ο όμιλος έχει αντισταθμίσει την παραγωγή του έτους αυτού όσο και του 2025 σε επίπεδα υψηλότερα από τα τρέχοντα . Παράλληλα όπως σημειώνεται η μεταλλουργία ωφελείται από τα χαμηλότερα ενεργειακά κόστη.

Η κατηγοριοποίηση του EBITDA


ΓΡΑΦΗΜΑ_12.png




γραφημα_2_4.png


Συμπεριλαμβανομένου και του κλάδου των κατασκευών η αξία της METLEN ανέρχεται στα 8,143 δισ από τα οποία αφαιρούνται το καθαρό χρέος 1,453 δισ και άλλες προσαρμογές 229 εκατ με το νούμερο να κάθεται στα 6,462 δισ ή 47,3 ευρώ ανά μετοχή με την μέθοδο του DCF.

Με βάση όμως τα δεδομένα των αποτιμήσεων των ομοειδών εταιριών τότε το EV ανεβαίνει στα 8,699 δισ με την καθαρή αξία στα 7,017 δισ και την τιμή ανά μετοχή στα 50,7 ευρώ.
Αντίστοιχα με μια συντηριτικότερη προσέγγιση δίνεται η τιμή των 49 ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση η εισαγωγή της Metlen στον FTSE -100 θα την οδηγήσει σε μια σαφέστατα υψηλότερη αποτίμηση, καθιστώντας την όμως παράλληλα και στόχο εξαγοράς.
Επίσης δεν αναφέρονται στην ανάλυση της Edison κατά πρώτον σημαντικές κινήσεις εξαγορών που στο μεταξύ μπορεί να υλοποιήσει η δίοικηση.

Και σημειώνεται ότι αν χρησιμοποιηθούν πολλαπλασιαστές επιπέδων που έγινε το deal της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής τότε με 16,6 EV/EBITDA η M Renewables θα πρεπει να ανέλθει στα 5,67 δισ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης