Σε εξέλιξη η διαβούλευση για τα σχέδια προκήρυξης της Α’ φάσης εκδήλωσης επενδυτικού ενδιαφέροντος του διαγωνισμού για τη μίσθωση του δημόσιου μεταλλείου στην Κέραμο
Ρύθμιση που δίνει τη δυνατότητα υπαγωγής των επενδύσεων σε κρίσιμες πρώτες ύλες στρατηγικής σημασίας στις εμβληματικές επενδύσεις (του ν. 4864/2021) προβλέπει νέα ρύθμιση του υπουργείου Ανάπτυξης. Μάλιστα, η ενίσχυσή τους θα γίνεται με το μέγιστο προβλεπόμενο ποσοστό των επενδύσεων που υπάγονται στο καθεστώς του Προσωρινού Πλαισίου Κρίσης και Μετάβασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η ρύθμιση αφορά επενδύσεις που έχουν σχέση με την παραγωγή, την ανάκτηση, την εξόρυξη, τον διαχωρισμό, τη διύλιση και την επεξεργασία ή την ανακύκλωση κρίσιμων πρώτων υλών στρατηγικής σημασίας.
Επιπλέον, με τη νέα νομοθετική πρωτοβουλία δίδεται η δυνατότητα χρηματοδότησης των επενδύσεων οι οποίες χαρακτηρίζονται ως Εμβληματικές Επενδύσεις τόσο από το Ταμείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας όσο και από άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως είναι το Εταιρικό Σύμφωνο Περιφερειακής Ανάπτυξης και το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης.
Η προσθήκη των επενδύσεων που σχετίζονται με τις πρώτες ύλες στρατηγικής σημασίας και τις κρίσιμες πρώτες ύλες στο πεδίο εφαρμογής των Εμβληματικών Επενδύσεων Εξαιρετικής Σημασίας, κρίνεται σκόπιμη λόγω της υψηλής οικονομικής σημασίας των συγκεκριμένων υλικών, αλλά και της έκθεσής τους σε υψηλό κίνδυνο εφοδιασμού, λόγω του αυξανόμενου ανταγωνισμού για την απόκτησή τους.
Οριοθέτηση υδατορεμάτων
Mε τις νέες ρυθμίσεις διευθετείται παράλληλα και το ζήτημα της οριοθέτησης, επανοριοθέτησης ή διευθέτησης των υδατορεμάτων εντός της έκτασης που αναπτύσσονται Εμβληματικές Επενδύσεις, κατά τρόπο αντίστοιχο με τις επενδύσεις που χαρακτηρίζονται ως «Στρατηγικές Επενδύσεις 1». Στόχος είναι να επέλθει η ανάπτυξη και ολοκλήρωση των Εμβληματικών Επενδύσεων κατά τρόπο συμβατό με την προστασία του περιβάλλοντος.
Η ρύθμιση κρίνεται ιδιαιτέρως σημαντική σε μια περίοδο που βρίσκεται σε εξέλιξη η διαβούλευση για τα σχέδια προκήρυξης της Α’ φάσης εκδήλωσης επενδυτικού ενδιαφέροντος του διαγωνισμού για τη μίσθωση του δημόσιου μεταλλείου στην Κέραμο, μια περιοχή πλούσια σε αντιμόνιο, ένα κρίσιμο σπάνιο μέταλλο. Το αντιμόνιο είναι ένα στρατηγικό ορυκτό που χρησιμοποιείται σε διάφορες εφαρμογές, κυρίως στις νέες τεχνολογίες όπως σε μπαταρίες ιόντων λιθίου, σε ημιαγωγούς, σε πλακέτες κυκλωμάτων, σε ηλεκτρικούς διακόπτες, σε φωτισμό φθορισμού, σε υψηλής ποιότητας διαυγές γυαλί, σε ψηφιακά κυκλώματα κάθε είδους συσκευών και ηλεκτρικών οχημάτων κ.ά..
Έντονο ενδιαφέρον για το αντιμόνιο
Επίσης, το παχύ, βαρύ γυαλί που χρησιμοποιείται σε ηλιακούς συλλέκτες είναι κατασκευασμένο με αντιμόνιο καθώς και οι ανεμογεννήτριες ύψους 90 έως 200 m που παράγουν ηλεκτρική ενέργεια. Το αντιμόνιο είναι ένα αναπόσπαστο μέρος της ανάπτυξης των μπαταριών υγρού μετάλλου επόμενης γενιάς που, κρατούν το κλειδί για την πραγματικά κλιμακούμενη αποθήκευση ενέργειας για την αιολική και ηλιακή ενέργεια.
Το ενδιαφέρον για το αντιμόνιο είναι μεγάλο από μεγάλους αλλά και μικρομεσαίους ομίλους που δραστηριοποιούνται στον χώρο της ενέργειας και της μεταλλουργίας στην Ελλάδα. Ωστόσο, πριν προχωρήσει ο διαγωνισμός θα πρέπει πρώτα να πειστεί η τοπική κοινωνία η οποία βρίσκεται σε αναβρασμό.
Επίσης, επενδυτικό ενδιαφέρον υπάρχει και για τον δημόσιο μεταλλευτικό χώρο των Κιμμερίων Ξάνθης, για τον οποίο αναμένεται να «τρέξει» αντίστοιχος διαγωνισμός. Για τα Κιμμέρια είχε παραδοθεί στο ΥΠΕΝ από την Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΕΑΓΜΕ) πλήρης κοιτασματολογική μελέτη, στην οποία γίνεται αναφορά για μεταλλοφορία μαγνητίτη, σιδηροπυρίτη, χαλκοπυρίτη και μολυβδαινίτη, με μικρά ποσοστά συμμετοχής σεελίτη.
Παράλληλα, συνεχίζονται έρευνες από την ΕΑΓΜΕ για την επιβεβαίωση και άλλων κοιτασμάτων που είχαν εντοπιστεί σε παλαιότερες μελέτες προκειμένου να βγουν και άλλοι δημόσιοι μεταλλευτικοί χώροι σε διαγωνισμούς. Στόχος η αύξηση των αποθεμάτων της χώρας σε στρατηγικές και κρίσιμες ορυκτές πρώτες ύλες.
www.worldenenrgynews.gr