H απαλλαγή από τις ανθρακούχες μεταποιητικές βιομηχανίες συμπεριλαμβάνεται στις μεγαλύτερες προκλήσεις
Η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) μπορεί να βελτιώσει ουσιαστικά την παγκόσμια ανταγωνιστικότητα και να πετύχει καθαρές μηδενικές εκπομπές με την ηλεκτροδότηση των βιομηχανιών.
Η ιστοσελίδα euractiv.com, παρουσιάζει μια μελέτη η οποία αναλύει το ενδεχόμενο η ΕΕ να καταφέρει μέσω της ενέργειας την επίτευξη της ανταγωνιστικότητας.
Η υπέρβαση των οικονομικών, τεχνολογικών και ρυθμιστικών φραγμών απαιτεί τολμηρές πολιτικές, επενδύσεις και συνεργασία για τη μείωση των εκπομπών, το χαμηλότερο κόστος και τους ασφαλείς στο μέλλον μεταποιητικούς τομείς.
Υπάρχουν ήδη πολλοί βιομηχανικοί τομείς που μπορούν να μειώσουν τους λογαριασμούς ενέργειας και να απελευθερώσουν τις διαδικασίες παραγωγής από άνθρακα χρησιμοποιώντας τις διαθέσιμες τεχνολογίες.
Ο στόχος των μηδενικών εκπομπών αερίων θερμοκηπίου
Η ΕΕ έχει θέσει έναν φιλόδοξο στόχο: καθαρές μηδενικές εκπομπές αερίων θερμοκηπίου (GHG) έως το 2050.
Για την επίτευξη αυτού του στόχου, μια από τις πιο τρομερές προκλήσεις έγκειται στην απαλλαγή από τις ανθρακούχες μεταποιητικές βιομηχανίες, οι οποίες αντιπροσώπευαν το 27% των συνολικών GHG της ΕΕ εκπομπές ρύπων το 2021.
Ενώ ο τομέας παραμένει σε μεγάλο βαθμό εξαρτώμενος από ορυκτά καύσιμα, εμφανίστηκε η ηλεκτροδότηση ως βασική λύση για τη μείωση των εκπομπών και της εξάρτησης από εισαγόμενα καύσιμα.
Ωστόσο, ο δρόμος μπροστά είναι γεμάτος με οικονομικά και τεχνολογικά εμπόδια, τα οποία απαιτούν τολμηρές πολιτικές και αυξημένη συνεργασία μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων φορέων.
Έρευνα για τους ευρωπαϊκούς στόχους
Μια πρόσφατη μελέτη που πραγματοποιήθηκε από το Ίδρυμα Enel σε συνεργασία με το Compass Lexecon και την Ευρωπαϊκή Στρογγυλή Τράπεζα για την Κλιματική Αλλαγή και την Αειφόρο Μετάβαση (ERCST), με τίτλο: «Αναβίωση της βιομηχανικής δύναμης της Ευρώπης: πώς να ενισχύσετε την ανταγωνιστικότητα μέσω της ενέργειας», παρέχει κρίσιμες πληροφορίες για αυτή τη συζήτηση.
Υιοθετώντας μια ανοιχτή, καινοτόμο και συμμετοχική προσέγγιση, διάφορα ενδιαφερόμενα μέρη που ανήκουν στις βασικές βιομηχανίες της ΕΕ συγκεντρώθηκαν σε δύο εργαστήρια και παρείχαν ανατροφοδότηση κατά τη διάρκεια ολόκληρου του έργου, επίσης μέσω διμερών διαβουλεύσεων.
Η μελέτη αξιολογεί τις τεχνικές και οικονομικές δυνατότητες της βιομηχανικής ηλεκτροδότησης, εντοπίζει εμπόδια και διατυπώνει συστάσεις πολιτικής για την προώθηση των διπλών στόχων της ΕΕ: επίτευξη στόχων απαλλαγής από τις ανθρακούχες εκπομπές και ενίσχυση της παγκόσμιας ανταγωνιστικότητας.
Το δυναμικό της ηλεκτροδότησης: Η ευκαιρία για μετασχηματισμό είναι εδώ
Τα ευρήματα της μελέτης δίνουν μια πολλά υποσχόμενη εικόνα.
Έως το 2035, λύσεις άμεσης ηλεκτροδότησης θα είναι τεχνικά διαθέσιμες σε κλίμακα για τουλάχιστον το 90% των βιομηχανικών διεργασιών, καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα διεργασιών θερμότητας.
Αυτό περιλαμβάνει τους πιο ενεργοβόρους και άλλους βασικούς βιομηχανικούς τομείς στους οποίους εστιάστηκε η ανάλυσή όπως χημικά προϊόντα, σίδηρος και χάλυβας, αλουμίνιο, γυαλί, τσιμέντο, τρόφιμα και ποτά και χαρτί και πολτός.
Ο ηλεκτρισμός όταν συνδυάζεται με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όχι μόνο μειώνει το αποτύπωμα άνθρακα, αλλά προστατεύει επίσης τις βιομηχανίες από ασταθείς τιμές ορυκτών καυσίμων και διαταραχές της αλυσίδας εφοδιασμού.
Ειδικότερα, η υιοθέτηση ηλεκτρικών λύσεων σε βιομηχανικές διεργασίες δημιουργεί ευκαιρίες για ανταγωνιστικά κέρδη.
Αξιοποιώντας άφθονη και οικονομικά προσιτή ηλεκτρική ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές, οι βιομηχανίες της ΕΕ μπορούν να μειώσουν το λειτουργικό κόστος μακροπρόθεσμα και να επιτύχουν μεγαλύτερη απόδοση.
Αυτό, με τη σειρά του, τους επιτρέπει να ανταγωνίζονται σε μια παγκόσμια σκηνή όπου η βιωσιμότητα γίνεται καθοριστικός παράγοντας τόσο για τους καταναλωτές όσο και για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής.
Η μελέτη υπογραμμίζει ότι η οικονομική σκοπιμότητα παραμένει ακόμη άνιση μεταξύ των τομέων.
Ενώ ορισμένες βιομηχανίες μπορούν να λειτουργούν με ηλεκτρικές τεχνολογίες που είναι ήδη ανταγωνιστικές ως προς το CAPEX (κεφαλαιουχικές δαπάνες) ή/και OPEX (λειτουργικές δαπάνες), άλλες ενδέχεται να αντιμετωπίσουν οικονομικό χάσμα σε σχέση με τις υφιστάμενες τεχνολογίες που βασίζονται σε ορυκτά καύσιμα.
Βιομηχανίες οι οποίες απαιτούν χαμηλότερη θερμοκρασία για τις διεργασίες θέρμανσης, αντιμετωπίζουν ήδη ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα όσον αφορά τη μετάβαση από το φυσικό αέριο σε ηλεκτρισμένες λύσεις.
Εμπόδια στη βιομηχανική ηλεκτροκίνηση: Το δίλημμα της ανταγωνιστικότητας
Η μελέτη εντοπίζει μια σειρά φραγμών που εμποδίζουν την ευρεία υιοθέτηση ηλεκτροκίνητων λύσεων.
Περιλαμβάνουν:
1. Οικονομικά εμπόδια: Οι υψηλές προκαταβολικές επενδύσεις (CAPEX) και το λειτουργικό κόστος συχνά κάνουν τις ηλεκτροδοτημένες λύσεις να μην είναι ακόμη ανταγωνιστικές σε σύγκριση με εναλλακτικές λύσεις που βασίζονται σε ορυκτά καύσιμα, ιδιαίτερα σε βιομηχανίες έντασης ενέργειας.
2. Τεχνολογικά εμπόδια: Ορισμένες βιομηχανικές διεργασίες απαιτούν εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες ή συνεχή παροχή ενέργειας που οι τρέχουσες τεχνολογίες ηλεκτροδότησης δεν μπορούν ακόμη να παρέχουν αποτελεσματικά.
3. Κενά υποδομής: Η διαθεσιμότητα αξιόπιστης και οικονομικά προσιτής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές παραμένει άνιση σε ολόκληρη την ΕΕ και απαιτούνται σημαντικές αναβαθμίσεις στα ηλεκτρικά δίκτυα για την αντιμετώπιση της αυξημένης ζήτησης σε συγκεκριμένες περιοχές.
4. Ρυθμιστικά και εμπόδια πολιτικής: Ασυντόνιστες πολιτικές, αργή εφαρμογή των οδηγιών και έλλειψη σαφών κινήτρων επιβραδύνουν περαιτέρω την πρόοδο.
Για τομείς όπου το ενεργειακό κόστος αποτελεί σημαντικό μέρος των δαπανών παραγωγής, η μετάβαση σε ηλεκτρικές λύσεις χωρίς επαρκή υποστήριξη κινδυνεύει να υπονομεύσει την ανταγωνιστικότητα και να οδηγήσει την παραγωγή εκτός ΕΕ.
Συστάσεις πολιτικής: Σχέδιο δράσης
Τα ευρήματα της μελέτης υπογραμμίζουν ότι η παρέμβαση πολιτικής είναι απαραίτητη για την επιτάχυνση της βιομηχανικής ηλεκτροδότησης με παράλληλη διατήρηση της ανταγωνιστικότητας.
Για το σκοπό αυτό, έχουν προταθεί ορισμένες βασικές συστάσεις:
1. Επιτάχυνση της ανάπτυξης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας: Η απελευθέρωση των πλεονεκτημάτων της φθηνής ενέργειας με χαμηλές εκπομπές άνθρακα για τις βιομηχανίες απαιτεί τη δημιουργία μιας ρευστοποιημένης αγοράς για συμφωνίες αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας (PPAs).
Με τον εξορθολογισμό της πρόσβασης σε SMEs, οι βιομηχανίες μπορούν να αντισταθμίσουν το ενεργειακό κόστος και να επωφεληθούν άμεσα από την προσιτή ηλεκτρική ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές. Η ταχεία εφαρμογή του σχεδιασμού της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και της οδηγίας για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (RED III) θα είναι κρίσιμη για την επίτευξη αυτού του στόχου.
2. Εισαγωγή ενός νέου ευρωπαϊκού πλαισίου για τη βιομηχανική ηλεκτροδότηση: Η ΕΕ θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο δρομολόγησης μιας ειδικής Πρωτοβουλίας Clean Shift, που θα επικεντρώνεται στην παροχή κινήτρων για έργα βιομηχανικής ηλεκτροδότησης.
3. Ενίσχυση της παγκόσμιας ανταγωνιστικότητας της ΕΕ: Για να εξισωθούν οι όροι ανταγωνισμού, η ΕΕ πρέπει να υιοθετήσει πράσινες ποσοστώσεις για βιομηχανικά προϊόντα και να ενσωματώσει κριτήρια βιωσιμότητας στις δημόσιες συμβάσεις. Αυτό θα ανταμείβει εταιρείες που ευθυγραμμίζονται με τους κλιματικούς στόχους διατηρώντας παράλληλα την ανταγωνιστικότητα στις διεθνείς αγορές.
Ανταγωνιστικότητα και φιλοδοξίες για το κλίμα πάνε μαζί
Η ηγεσία της ΕΕ για το κλίμα εξαρτάται από την ικανότητά της να αποδεικνύει ότι η απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές μπορεί να ενισχύσει τη βιομηχανική ανταγωνιστικότητα.
Οι καταναλωτές, οι επενδυτές και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής σε όλο τον κόσμο απαιτούν καθαρότερα, πιο οικολογικά προϊόντα.
Οι βιομηχανίες που αποτυγχάνουν να προσαρμοστούν κινδυνεύουν να μείνουν πίσω, τόσο οικονομικά όσο και από άποψη φήμης.
Η ΕΕ μπορεί να δώσει το παράδειγμα, δείχνοντας ότι η βιομηχανική απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές δεν είναι απλώς μια αναγκαιότητα για τους κλιματικούς στόχους, αλλά μια στρατηγική ευκαιρία να παραμείνουμε ανταγωνιστικοί στην παγκόσμια σκηνή.
Οι απαιτήσεις για το μέλλον
Τα ευρήματα της μελέτης είναι ξεκάθαρα: οι τεχνολογίες για τον ηλεκτρισμό των βιομηχανιών της ΕΕ είναι εφικτές και τα οφέλη είναι σημαντικά. Ωστόσο, το ξεκλείδωμα αυτού του δυναμικού απαιτεί τολμηρή, συντονισμένη δράση.
Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πρέπει να αντιμετωπίσουν όλα τα εμπόδια, συμπεριλαμβανομένων των μη οικονομικών, που επιβραδύνουν την πρόοδο, ενώ παρέχουν στις βιομηχανίες τα εργαλεία και τα κίνητρα που χρειάζονται για να επενδύσουν στην ηλεκτροκίνηση.
Με τις σωστές πολιτικές (επιτάχυνση της ανάπτυξης και ευελιξίας των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, εισαγωγή στοχευμένων μηχανισμών υποστήριξης και ενίσχυση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας), η ΕΕ μπορεί να μετατρέψει την καθαρή μηδενική φιλοδοξία της σε πραγματικότητα.
Αυτό δεν αφορά μόνο την επίτευξη στόχων για το κλίμα. Έχει να κάνει με τις βιομηχανίες της ΕΕ που προστατεύουν το μέλλον, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και την καθοδήγηση της παγκόσμιας μετάβασης προς μια βιώσιμη οικονομία.
Είναι καιρός η Ευρώπη να αγκαλιάσει την πρόκληση και να ηλεκτρίσει τις βιομηχανίες της για ένα ανταγωνιστικό μέλλον χωρίς άνθρακα.
www.worldenergynews.gr