Τα χυτήρια χαλκού της Κίνας έχουν ξαναβρεθεί σε μια παρόμοια κατάσταση, όπως περιγράφει το Oil Price. Η Κίνα στα μέσα του 2024 μετά την περιορισμένη διαθεσιμότητα μεταλλεύματος χαλκού τον Ιούνιο, αντιμετώπισε ένα έλλειμα χαλκού που οδήγησε τη χώρα να αυξήσει σημαντικά τις εισαγωγές σκραπ χαλκού ως εναλλακτική πρώτη ύλη.
Τα μεταλλουργία
Τους πρώτους πέντε μήνες του 2024, ο μεγαλύτερος παραγωγός διυλισμένου χαλκού στον κόσμο έφερε σχεδόν 1 εκατομμύριο τόνους σκραπ, θέτοντας τις εισαγωγές στο υψηλότερο επίπεδο από το 2018. Χρησιμοποιώντας περισσότερο σκραπ, τα μεταλλουργεία μπορούν να διατηρήσουν ρεκόρ παραγωγής χαλκού παρά την συνεχιζόμενη πίεση στην αγορά μεταλλεύματος.
Τώρα τα εγχώρια μεταλλουργεία αντιμετωπίζουν παρόμοια κατάσταση αφού πολλοί κινέζοι εισαγωγείς μετάλλων έχουν σταματήσει τις αγορές σκραπ χαλκού στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με την Beijing Antaike Information Development Co., η παύση αγορών ξεκίνησε στα μέσα Νοεμβρίου, καθώς οι αποστολές πιθανότατα θα φτάσουν γύρω στις 20 Ιανουαρίου.
Η Κίνα και ο Τραμπ
Ο Τραμπ έχει απειλήσει με δασμούς 60% στις κινεζικές εισαγωγές. Πρόσφατα υποσχέθηκε να επιβάλει έναν πρόσθετο δασμό 10% στις εισαγωγές από την Κίνα, αυξάνοντας την πιθανότητα για αντίποινα από το Πεκίνο.
Παρόλα αυτά, οι ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας σκραπ χαλκού, με μεγάλο μέρος να αγοράζεται από την Κίνα. Η πιθανή απώλεια εισαγωγών από τις ΗΠΑ μπορεί να συμβεί όταν τα κινεζικά μεταλλουργεία αντιμετωπίζουν ήδη έλλειψη παλιοσίδερων κάτι που προκαλείται από τις ακούσιες επιπτώσεις μιας αλλαγής στην πολιτική εκπτώσεων φόρων των τοπικών κυβερνήσεων. Η διακοπή των αγορών από τις ΗΠΑ θα ενισχύσει περαιτέρω τις προμήθειες σκραπ και θα αυξήσει τη ζήτηση για διυλισμένο χαλκό, οδηγώντας ενδεχομένως σε αστάθεια των τιμών και υψηλότερα τέλη επεξεργασίας.
Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, η Κίνα έχει ήδη εισαγάγει 361.099 μετρικούς τόνους σκραπ χαλκού από τις ΗΠΑ από τον Σεπτέμβριο του 2024. Αυτό αντιπροσωπεύει το ένα πέμπτο των συνολικών εισαγωγών σκραπ χαλκού της Κίνας για τους πρώτους δέκα μήνες του έτους. Όλα αυτά δείχνουν ότι η αγορά είναι εξαιρετικά ασταθής, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα.
Η ανακύκλωση του χαλκού
Τον περασμένο Οκτώβριο, η Κίνα ανακοίνωσε σημαντικές αλλαγές πολιτικής στους κανονισμούς εισαγωγής σκραπ χαλκού, με στόχο να ενισχύσει τη βιομηχανία ανακύκλωσης και να μειώσει την εξάρτηση από τις πρωτογενείς πρώτες ύλες. Τα χυτήρια ξανατήκουν το σκραπ χαλκού και μετατρέπουν την επόμενη πρώτη ύλη σε εξευγενισμένο χαλκό, ο οποίος αργότερα μετατρέπεται σε προϊόντα χαλκού.
Οι πέντε κατηγορίες για ανακυκλωμένες πρώτες ύλες χαλκού θα περιοριστούν σε τρεις: χάλκινο σύρμα, ανάμεικτα υλικά χαλκού και όζοι χαλκού. Αυτό στοχεύει στην απλοποίηση της διαδικασίας εισαγωγής μέσω καλύτερης τυποποίησης.
Οι «ανακυκλωμένες πρώτες ύλες ορείχαλκου» θα ονομάζονται πλέον «υλικά από κράμα χαλκού». Τα υλικά χαλκού-νικελίου και υψηλής περιεκτικότητας σε χαλκό έχουν επίσης καταχωρηθεί σε αυτήν την κατηγορία. Το σφυρήλατο αλουμίνιο και οι ανακυκλωμένες πολύ καθαρές πρώτες ύλες αλουμινίου θα βρίσκονται επίσης τώρα στη «λίστα εισαγωγών».
Η παγκόσμια αγορά
Όσον αφορά την παγκόσμια αγορά σκραπ χαλκού, η Ασία-Ειρηνικός παραμένει η ταχύτερα αναπτυσσόμενη περιοχή. Για το λόγο αυτό, πιθανότατα θα ηγηθεί της περιφερειακής αγοράς ως προς τα έσοδα το 2030, με τους αναλυτές να προβλέπουν ότι η περιοχή θα φτάσει τα 65.513,3 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ μέχρι εκείνο το έτος. Ακολουθεί η Ευρώπη. Το 2023, η ευρωπαϊκή περιφέρεια αντιπροσώπευε το 22,5% της παγκόσμιας αγοράς σκραπ χαλκού όσον αφορά τα έσοδα.
Αυτή τη στιγμή ο χαλκός είναι αρκετά ανοδικός. Το μέταλλο διαπραγματεύεται στα 4,10 δολάρια περίπου ανά λίβρα, που αντιπροσωπεύει αύξηση περίπου 20% σε σχέση με το 2023. Η πρόσφατη σταθερότητα των τιμών, μαζί με μικρές διακυμάνσεις, υποδηλώνουν μια υγιή αγορά. Οι τιμές παραμένουν επίσης πάνω από τους κινητούς μέσους όρους των 50 ημερών και των 200 ημερών, υποδεικνύοντας συνεχή ανοδική δυναμική, ακόμη και καθώς οι μειώσεις της παραγωγής στην Κίνα συνεχίζουν να οδηγούν τις πρόσφατες αυξήσεις τιμών.
www.worldenergynews.gr