Ενέργεια

Mε ένα σμπάρο δύο τρυγόνια η Metlen στην Βρετανία - Διθύραμβοι για τον FTSE -100 αλλά και μεγάλες ευκαιρίες από το πράσινο πρόγραμμα των Εργατικών

Mε ένα σμπάρο δύο τρυγόνια η Metlen στην Βρετανία - Διθύραμβοι για τον FTSE -100 αλλά και μεγάλες ευκαιρίες από το πράσινο πρόγραμμα των Εργατικών
Financial Times: Η αίτηση της Metlen για εισαγωγή στον FTSE -100  δίνει ώθηση στην συγκεκριμένη αγορά - Τι αναφέρει το Bloomberg για το πράσινο πρόγραμμα Starmer

Με ένα σμπάρο δυο τρυγόνια αναμένεται για την Metlen να αποτελέσει η εδραίωση της στην βρετανική αγορά, αφού από την μία τα μεγάλα διεθνή μέσα την υποδέχονται με διθυράμβους στον FTSE - 100 και από την άλλη η νέα κυβέρνηση της Βρετανίας, με την οποία ο ελληνικός όμιλος διατηρεί άριστες σχέσεις, ξεκαθαρίζει τις ισχυρές προοπτικές των επενδύσεων της πράσινης μετάβασης που αναμένεται να δώσουν ώθηση 50, 6 δισ δολαρίων ετησίως, σύμφωνα με το Bloomberg.

Τις προοπτικές για περαιτέρω αξιοποίηση των ευκαιριών στην βρετανική αγορά σε επενδύσεις σε Ανανεώσιμες Πηγές στους κλάδους των Αιολικών Πάρκων, όπου αναμένεται να αυξηθούν οι αδειοδοτήσεις, στην Αποθήκευση και στον εκσυγχρονισμό των δικτύων έχει εκφράσει πρόσφατα ο κ. Νίκος Παπαπέτρου, επικεφαλής της M Renewables και κορυφαίο στέλεχος του ομίλου.

Παράλληλα  εντυπωσιακή ήταν η κάλυψη από τα εγκυρότερα διεθνή μέσα οικονομικής ενημέρωσης της είδησης, ότι η ελληνική Metlen Energy & Metals υπέβαλε αίτηση για την εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου.

Μάλιστα τα διεθνή μέσα εκτιμούν, ότι η αίτηση της ελληνικής εταιρίας θα δώσει ώθηση στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου ανατρέποντας την τάση των εταιριών να εγκαταλείπουν τη συγκεκριμένη αγορά από τότε που η Βρετανία εγκατέλειψε την Ευρωπαϊκή Ένωση.


Διθυραμβική υποδοχή

Η Daily Mail μιλάει για κίνηση που δίνει ώθηση στο City, ενώ οι Financial Times θεωρούν ότι η επιλογή της ελληνικής – πολυεθνικής εταιρίας ενισχύει την χρηματιστηριακή αγορά του Λονδίνου. Από την πλευρά του το Bloomberg αναφέρει ότι η κίνηση της Metlen, θα μπορούσε να βοηθήσει στην αναζωογόνηση της θέσης του Λονδίνου ως παγκόσμιου προορισμού εισαγωγής.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί, ότι όλα τα ξένα μέσα τονίζουν πως ο ελληνικός βιομηχανικός και ενεργειακός όμιλος, που επεκτείνεται γρήγορα μέσω εξαγορών στον ενεργειακό τομέα, έχει κεφαλαιοποίηση 4,9 δισ. ευρώ (5,15 δισ. δολάρια) και παρουσία σε περισσότερες από 30 χώρες στον κόσμο, ενώ απασχολεί 5.000 εργαζόμενους.

Αναλυτικότερα οι Financial Times γράφουν μεταξύ άλλων: «Ο ελληνικός βιομηχανικός όμιλος Metlen Energy and Metals υπέβαλε αίτηση για πρώτη εισαγωγή στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, σε μια κίνηση που δίνει ώθηση στην συγκεκριμένη αγορά. Η εταιρία, που αυτή τη στιγμή είναι εισηγμένη στην Αθήνα με κεφαλαιοποίηση 4,9 δισ. ευρώ, δήλωσε ότι η κίνηση της αντανακλά τη γεωγραφική της ποικιλομορφία και θα τονώσει τη ρευστότητα της. Στοχεύει να συμπεριληφθεί στον δείκτη FTSE 100 και να διατηρήσει δευτερεύουσα εισαγωγή στην Αθήνα.

Το Dow Jones αναφέρει, πως η εισηγμένη στο χρηματιστήριο της Αθήνας βιομηχανική και ενεργειακή εταιρία δήλωσε τη Δευτέρα, ότι η διαδικασία είναι το πρώτο βήμα για την πιθανή εισαγωγή στο χρηματιστήριο το 2025 και έρχεται, ως το αποτέλεσμα της στρατηγικής αναθεώρησης που ανακοινώθηκε τον Απρίλιο.

Το Reuters σημειώνει, πως «ο ενεργειακός όμιλος Metlen με έδρα την Ελλάδα υπέβαλε αίτηση για δεύτερη εισαγωγή στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, επιδιώκοντας να ενισχύσει την παρουσία του στις διεθνείς αγορές. Η Metlen ανατρέπει την τάση των εταιρειών να εγκαταλείπουν την αγορά του Λονδίνου από τότε που η Βρετανία εγκατέλειψε την Ευρωπαϊκή Ένωση, με τον ταξιδιωτικό όμιλο TUI μεταξύ εκείνων που έχουν μεταφέρει τις κύριες λίστες τους αλλού».

Ο  κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος, πρόεδρος του ομίλου, δήλωσε χαρούμενος που ξεκίνησε τη διαδικασία εισαγωγής στο χρηματιστήριο, υποστηρίζοντας ότι «θα είναι προς το καλύτερο συμφέρον τόσο της Metlen όσο και των μετόχων της»


Τι αναφέρει το Bloomberg για το πράσινο πρόγραμμα της κυβέρνησης Starmer

H κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου έφερε,
μόλις λίγες μέρες πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων, ένα πυκνό κείμενο, μόλις 136 σελίδων, το οποίο περιγράφει με κάθε λεπτομέρεια τον τρόπο που σχεδιάζει να απελευθερώσει τον εφοδιασμό της χώρας με ηλεκτρική ενέργεια μέχρι το 2030.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει το Bloomberg, οι ενστάσεις αφορούν ορισμένες  ασαφείς λεπτομέρειες . Αλλά αυτό το πολυαναμενόμενο έργο αποδεικνύει ότι υπάρχει επιτέλους μια κυβέρνηση στην εξουσία που βλέπει σοβαρά την αποστολή καθαρής ενέργειας.

Το Σχέδιο Δράσης Clean Power 2030 καλύπτει πολύ έδαφος για την επιδίωξη τριών στόχων: την επίτευξη ενεργειακής ασφάλειας, την ώθηση νέων αναπτυξιακών βιομηχανιών και την μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Σύμφωνα με τον χαρακτηρισμό του Εθνικού Διαχειριστή Ενεργειακών Συστημάτων, NESO, η εν λόγω καθαρή ισχύς θα πρέπει να καλύπτει το 100% της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας έως το 2030, σε ένα έτος που επικρατούν μέσες καιρικές συνθήκες. Ωστόσο, η NESO άφησε χώρο στο φυσικό αέριο για να λειτουργήσει σαν λύση σε περιόδους ψυχρού καιρού, απάνεμου και συννεφιασμένου, το Dunkelflaute, όπως το αποκαλούν οι Γερμανοί, διευκρινίζοντας όμως, ότι τουλάχιστον το 95% της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται εντός των συνόρων της χώρας θα πρέπει να προέρχεται από πηγές χαμηλών εκπομπών άνθρακα.

Οι ενέργειες αυτές έχουν χαρακτηριστεί από πολλούς ως αναστροφή, όταν ο πρωθυπουργός Keir Starmer ανέφερε το ποσοστό του 95% σε μια ομιλία του στις αρχές Δεκεμβρίου, με τους επικριτές να επισημαίνουν ένα έγγραφο, που έλεγε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα ήταν υποψήφιο για το "100% καθαρό και φθηνό ρεύμα." Όμως, όπως επισημαίνουν οι αναλυτές, παρά τον στόχο για καθαρή ενέργεια για την κάλυψη του 100% της ζήτησης και το μανιφέστο των Εργατικών αναφερόταν σε «στρατηγικό απόθεμα φυσικού αερίου.


Αλλαγές στο πρόγραμμα


Οι γνώστες μπορούν να εντοπίσουν τις αλλαγές σχετικά με τα υπεράκτια αιολικά πάρκα που θα κυμανθούν από 43-50 γιγαβάτ (GW) από τη δέσμευση του μανιφέστου των 55 GW, συν 5 GW πλωτού ανέμου. Τον Σεπτέμβριο, δεν ήταν σαφές ότι η Βρετανία χρειαζόταν τόσο πολύ επιπλέον ηλεκτρική ενέργεια το 2030. Επομένως, η αναθεώρηση είναι αναμενόμενη και είναι σοφό ότι οι Εργατικοί έχουν πλέον καθορίσει πιο ευέλικτα εύρη στόχων που επιτρέπουν μια ποικιλία σεναρίων, αντί για συγκεκριμένα στοιχεία.

Ορισμένα βασικά σημεία περιλαμβάνουν την αναδιάταξη της "ουράς" σύνδεσης στο δίκτυο, που είχε συχνά αναφερθεί ως τεράστιο εμπόδιο για έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Επί του παρόντος, οργανωμένη με σειρά προτεραιότητας, η αναμονή είχε αυξηθεί σε μια δεκαετία ή περισσότερο σε ορισμένες περιπτώσεις. Αν και η ουρά ανέρχεται σε 739 GW, ορισμένα έργα δεν διαθέτουν τη χρηματοδότηση ή τη συγκατάθεση για να προχωρήσουν, κάτι που με τη σειρά του μπλοκάρει την πολυπόθητη χωρητικότητα. Η προτεραιότητα σε βιώσιμα έργα που ανταποκρίνονται στις στρατηγικές ανάγκες της χώρας θα αλλάξει το παιχνίδι.


Υπάρχουν κοινότητες που αντιτίθενται στις νέες υποδομές
, είτε ανεμογεννήτριες, ηλιακή ενέργεια ή πυλώνες, κάτι που αποτελεί μια άλλη τεράστια πρόκληση για την ενεργειακή μετάβαση. Το σχέδιο αναφέρει διάφορους τρόπους κατευνασμού, όπως η παροχή συμβουλών σχετικά με τη χρήση στέγης αποθηκών και υπαίθριων χώρων στάθμευσης για ηλιακή ενέργεια και μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, ώστε οι κοινότητες να μπορούν να επωφεληθούν από την ύπαρξη υποδομών καθαρής ενέργειας. Οι λεπτομέρειες δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί, επομένως είναι πολύ νωρίς για να πούμε πόσο μεγάλο αντίκτυπο θα έχει αυτό.

Η κυβέρνηση αναμένει ότι το πλαίσιο θα ωθήσει 50,6 δισεκατομμύρια δολάρια επενδύσεων ετησίως, σχεδόν το σύνολο τους από τον ιδιωτικό τομέα. Αυτά τα χρήματα αυτά είναι ιδιαιτέρως χρήσιμα, αφού το Ηνωμένο Βασίλειο έχει δει τα χαμηλότερα ποσοστά επενδύσεων από οποιαδήποτε οικονομία της G-7 για τρία συνεχόμενα χρόνια. Κάποιοι μπορεί να ανησυχούν ότι το να βασίζεσαι μόνον στον ιδιωτικό τομέα είναι επικίνδυνο, ιδιαίτερα καθώς ο τομέας της καθαρής ενέργειας μπορεί να ταλαιπωρηθεί από το νέο πρόεδρο των ΗΠΑ.

Οι αναφορές των μεγάλων Μέσων για την Metlen

Σύμφωνα με το Bloomberg «η εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών εταιρία είναι έτοιμη να συμπεριληφθεί στον FTSE-100 και προσθέτει ότι «Η κίνηση της Metlen, θα μπορούσε να βοηθήσει στην αναζωογόνηση της θέσης του Λονδίνου ως παγκόσμιου προορισμού εισαγωγής, μετά από ένα κύμα εταιρειών που μετέφεραν τις κύριες μετοχές τους στη Νέα Υόρκη. Η Βρετανία έθεσε νέους κανόνες τον Ιούλιο για εκδότες, που δεν είναι εγκατεστημένοι στο Ηνωμένο Βασίλειο και με αναγνωρισμένες εισαγωγές στο εξωτερικό».

Ο τίτλος της Daily Mail είναι «οι Έλληνες επιλέγουν το City για εισαγωγή 4 δισ. λιρών» και στο ρεπορτάζ αναφέρεται ότι «ένας ελληνικός βιομηχανικός όμιλος πολλαπλών δραστηριοτήτων αξίας 4 δις. λιρών επιβεβαίωσε τα σχέδιά του να αναζητήσει κύρια εισαγωγή στο Λονδίνο δίνοντας νέα ώθηση στο City. Στο εκτενές ρεπορτάζ της εφημερίδας αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι «Η Metlen Energy & Metals, η οποία είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο της Αθήνας, δήλωσε ότι έχει καταθέσει έγγραφα στην Αρχή Οικονομικής Συμπεριφοράς (FCA). Η ανακοίνωση έγινε αφότου η Metlen είχε εξετάσει το ενδεχόμενο εισαγωγής σε διεθνές χρηματιστήριο, συμπεριλαμβανομένου του Λονδίνου.

Η εταιρεία, παλαιότερα γνωστή ως Μυτιληναίος, δραστηριοποιείται σε περισσότερες από 30 χώρες και απασχολεί περισσότερα από 5.000 άτομα. Οι δραστηριότητές της περιλαμβάνουν ενεργειακά εργοστάσια και εξόρυξη αλουμινίου στην Ελλάδα.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο, αποτελεί μέρος μιας κοινής επιχείρησης που εργάζεται στο υποθαλάσσιο καλώδιο Eastern Green Link στα ανοικτά της ανατολικής ακτής».

Το Alliance News αναφέρει ότι «Η πολυεθνική Metlen Energy & Metals με έδρα την Αθήνα έδωσε ώθηση στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου τη Δευτέρα κάνοντας τα πρώτα βήματα προς την εισαγωγή των μετοχών της στο Λονδίνο. Η εταιρεία, η οποία διαπραγματεύεται επί του παρόντος στο Χρηματιστήριο Αθηνών, υπέβαλε σχέδιο ενημερωτικού δελτίου εισαγωγής στην Αρχή Χρηματοοικονομικής Συμπεριφοράς του Ηνωμένου Βασιλείου για έλεγχο.

Η κατάθεση στην Αρχή Οικονομικής Συμπεριφοράς ακολουθεί το συμπέρασμα στρατηγικής αναθεώρησης από τη Metlen, που ανακοινώθηκε τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους, η οποία εξέτασε πιθανή εισαγωγή σε διεθνές χρηματιστήριο, συμπεριλαμβανομένου του LSE, εντός των επόμενων 12 έως 18 μηνών.

Το υπό πίεση Square Mile σημείωσε άλλη μια σπάνια νίκη τη Δευτέρα, όταν η γαλλική κινηματογραφική και τηλεοπτική εταιρία Canal+ έκανε το ντεμπούτο της στην αγορά, με τη μεγαλύτερη νέα εισαγωγή στο Λονδίνο τα τελευταία δύο χρόνια.

Τέλος οι Times με τίτλο «Οι μετοχές του Canal+ σκοντάφτουν στο ντεμπούτο στο Λονδίνο» γράφουν: «Μια ενεργειακή εταιρία με έδρα την Αθήνα υπέβαλε αίτηση για δεύτερη εισαγωγή στο Λονδίνο, καθώς επιδιώκει να ενισχύσει την παρουσία της στις διεθνείς αγορές.

Η Metlen Energy & Metals, η οποία έχει χρηματιστηριακή αποτίμηση 4,9 δισεκατομμυρίων ευρώ, έχει υποβάλει αίτηση για πρωτογενή εισαγωγή στο χρηματιστήριο του Λονδίνου για να αντικατοπτρίζει «την ολοένα και πιο διαφοροποιημένη γεωγραφική παρουσία» της εταιρείας και «να προσφέρει ενισχυμένη ρευστότητα στους μετόχους της».


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης