Η Ευρώπη πρέπει να εργαστεί στη στρατηγική της για να διατηρήσει περισσότερα σκραπ αλουμινίου στην περιοχή και να ισοφαρίσει τους όρους ανταγωνισμού με άλλους παγκόσμιους καταναλωτές σκραπ, δήλωσε ο Γιώργος Καρκάμπασης, διευθυντής Κυκλικής Οικονομίας και Πρώτων Υλών του οργανισμού παραγωγού European Aluminium σε πρόσφατη συνέντευξη στο S&P Global Commodity Insights.
Το ανακυκλωμένο αλουμίνιο
Σύμφωνα με το S&P Global, το ανακυκλωμένο αλουμίνιο απαιτεί μόνο το 5% της ενέργειας που απαιτείται για την πρωτογενή παραγωγή, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να εξοικονομηθεί πολλή ενέργεια ανακυκλώνοντας το αλουμίνιο.
Για το Ευρωπαϊκό Αλουμίνιο, η διατήρηση του σκραπ εντός της Ευρώπης συμβαδίζει με έναν από τους βασικούς ρυθμιστικούς του στόχους για την προστασία του κλάδου από τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης.
Η ενέργεια αντιπροσωπεύει κατά μέσο όρο το 40% του συνολικού κόστους παραγωγής αλουμινίου, σύμφωνα με μια ευρωπαϊκή έκθεση για το αλουμίνιο. Ο Καρκαμπάσης υποστήριξε ότι η εξαγωγή παλαιοσιδήρου ισοδυναμεί με την εξαγωγή ενέργειας και χρησιμοποιώντας περισσότερα σκραπ, οι παραγωγοί μπορούν να μειώσουν την ποσότητα ενέργειας που απαιτείται για την παραγωγή.
Εξαγωγές
Η Ευρώπη είναι και είναι καθαρός εξαγωγέας σκραπ αλουμινίου από το 2002. Το 2023, οι εξαγωγές σκραπ της ΕΕ αυξήθηκαν κατά 18% σε ετήσια βάση σε 1,13 εκατομμύρια τόνους, σύμφωνα με στοιχεία για το ευρωπαϊκό αλουμίνιο.
Η πλειονότητα των σκραπ αλουμινίου προοριζόταν για χώρες εκτός ΟΟΣΑ, με το 28% του υλικού να αποστέλλεται μόνο στην Ινδία, σύμφωνα με τα στοιχεία.
Η Ευρώπη αντιμετωπίζει συνεχώς επιδοτούμενες πλεονάζουσες παραγωγικές ικανότητες, πράγμα που σημαίνει ότι οι εκτιμήσεις κόστους είναι πολύ διαφορετικές
Μια βασική δυσκολία είναι ότι η ΕΕ, με τους αυστηρούς της στόχους βιωσιμότητας, ανταγωνίζεται παγκοσμίως χώρες που δεν υπόκεινται στις ίδιες περιβαλλοντικές πρακτικές. Για το European Aluminium, το κλειδί για την εξισορρόπηση των όρων ανταγωνισμού είναι η διασφάλιση του παγκόσμιου αντικατοπτρισμού της ευρωπαϊκής περιβαλλοντικής νομοθεσίας.
Η πολιτική της Ευρώπης
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη δρομολογήσει μέτρα για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος, μέσω του αναθεωρημένου κανονισμού της για τη μεταφορά αποβλήτων. Η πολιτική της που τέθηκε σε ισχύ τον Μάιο, με διατάξεις που θα ισχύσουν από τον Μάιο του 2027, θα απαιτήσει από τις χώρες εκτός ΕΕ να ενημερώσουν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι είναι πρόθυμες να εισάγουν απόβλητα και να τα διαχειρίζονται με βιώσιμο τρόπο.
Επιπλέον, οι εταιρείες της ΕΕ που εξάγουν απόβλητα εκτός ΕΕ θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι οι εγκαταστάσεις τους υπόκεινται σε ανεξάρτητο έλεγχο που θα αποδεικνύει ότι οι πρακτικές τους είναι φιλικές προς το περιβάλλον προτού προχωρήσουν οι εξαγωγές.
Ο Κανονισμός Μεταφοράς Απορριμμάτων, σύμφωνα με τον Καραμπάση, θα πρέπει να δώσει κίνητρα για να παραμείνει περισσότερο σκραπ στην Ευρώπη, γιατί οι εγκαταστάσεις που είναι σύμφωνες με την κείμενη νομοθεσία είναι ήδη αρκετές.
Ο Καρκάμπασης είδε την πρόσφατη έκθεση Ντράγκι, που δημοσιεύτηκε από τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι τον Σεπτέμβριο, για το μέλλον της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας ως θετικό βήμα, ιδιαίτερα την πρότασή της για ενιαία αγορά απορριμμάτων και βελτίωση της κυκλικότητας των δευτερογενών πρώτων υλών.
Ανακύκλωση
Στις δηλώσεις του, ο Καραμπάσης τόνισε επίσης ότι, τα ανακυκλώσιμα απόβλητα δεν θα πρέπει να καταλήγουν στις χωματερές. Οτιδήποτε μπορεί να ανακυκλωθεί, που είναι πολλά περισσότερα από το αλουμίνιο, δεν πρέπει να βρίσκεται σε χωματερή.
Πρέπει να βελτιωθεί η ποιότητα της ανακύκλωσης, σημείωσε, κάτι που το επιθυμούν ως κλάδος για να διασφαλιστεί ότι η ποιότητα του σκραπ θα είναι όσο το δυνατόν καλύτερη. Με αυτό τον τρόπο ελαχιστοποιούνται και οι πιθανές απώλειες στο λιώσιμο διασφαλίζεται η διατήρηση ενός κλειστού βρόχου υλικού για να επιστρέψουν όσο το δυνατόν πιο κοντά στο προϊόν.
Η Platts, μέρος του Commodity Insights, αξιολόγησε για τελευταία φορά την ευρωπαϊκή υψηλής ποιότητας τιμή αυτόματης κοπής που πληροί τις προδιαγραφές ISRI Twitch στα 1.710 ευρώ/mt DDP Γερμανίας στις 6 Δεκεμβρίου, σταθερή κάθε εβδομάδα, αλλά κάτω από το ετήσιο υψηλό των 1.890 ευρώ/mt 15 Ιουλίου.
www.worldenergynews.gr