Θα μετασχηματιστεί σε ένα πλήρως καθετοποιημένο «πράσινο» utility που θα παράγει ενέργεια από ΑΠΕ, μπαταρίες αποθήκευσης και τις τουλάχιστον δύο συμβατικές μονάδες φυσικού αερίου
Συγκέντρωση των δραστηριοτήτων στον τομέα φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας κάτω από μία «ομπρέλα» με προοπτική την εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο, περιλαμβάνει ο σχεδιασμός της Helenniq Energy για την επόμενη ημέρα του πλήρους ελέγχου της Elpedison και της απεμπλοκής από το χαρτοφυλάκιο της ΔΕΠΑ Εμπορίας που έχει δρομολογηθεί και αναμένεται να οριστικοποιηθεί μέσα στο μήνα και πιθανότατα μέσα στην εβδομάδα.
Πηγές του ομίλου, περιγράφουν ένα πλήρως καθετοποιημένο «πράσινο» utility που θα παράγει ενέργεια από ΑΠΕ, μπαταρίες αποθήκευσης και τις τουλάχιστον δύο συμβατικές μονάδες φυσικού αερίου που λειτουργεί σήμερα η Elpedison, θα διαθέτει στην αγορά προϊόντα ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου αλλά και σειρά υπηρεσιών που συνδέονται με την ενεργειακή μετάβαση (energy management, ηλεκτροκίνηση κά ).
Εμφαση θα δοθεί στο "πρασίνισμα" του utility με την διοίκηση της εταιρίας να ρίχνει το βάρος πέραν των ΑΠΕ και στις μπαταρίες αποθήκευσης, τομέας που διαθέτει στρατηγικό πλεονέκτημα έναντι των ανταγωνιστών της. Το κατά πόσο αυτό το πλεονέκτημα μπορεί να αντισταθμίσει την υστέρηση έναντι των ανταγωνιστών σε επενδύσεις σύγχρονων μονάδων φυσικού αερίου θα κρίνει εν πολλοίς και το έαν ο ομιλος της Hellenig Energy θα αξιοποιήσει την άδεια για κατασκευής νέας μονάδας ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο φυσικό αέριο που διαθέτει η Elpedison στη Θεσσαλονίκη.
Συγκέντρωση στην αγορά ηλεκτρισμού
Ένα εναλλακτικό σενάριο που εξετάζεται είναι και η εξαγορά κάποιας μονάδας φυσικού αερίου έναντι της κατασκευής νέας, αφού είναι κυρίαρχη η άποψη στο εσωτερικό της διοίκησης του ομίλου ότι η αγορά ηλεκτρισμού οδηγείται σε συγκέντρωση.
Στον τομέα των ΑΠΕ o όμιλος της Ηellenic Energy διαθέτει μέσω της 100% θυγατρικής του Helleniq Renewables εν λειτουργία έργα συνολικής ισχύος 500 MW , από μόλις 28 MW προ τριετίας , τα οποία αναμένεται να φτάσουν το 1 GW μέχρι το τέλος του 2025. Το συνολικό ''πράσινο" χαρτοφυλάκιο του ομίλου φτάνει τα 5,3 GW εκ των οποίων συνολική ισχύ πλέον των 800 MW αφορά σε μπαταρίες αποθήκευσης σε όλη την επικράτεια.
Η κοινή αξιοποίηση του μίγματος παραγωγής της Elpedison και της Helleniq Renewables θα δώσει τη δυνατότητα στην εταιρία να προσφέρει ανταγωνιστικότερα προϊόντα στους πελάτες της και να αυξήσει τα μερίδιά της στην προμήθεια από το 5,8% σήμερα στο 10% το 2026 που έχει θέσει ως στόχο η διοίκηση της εταιρίας.
Προώθηση των μπλε τιμολογίων
Εμφαση το αμέσως επόμενο διάστημα θα δοθεί στην προώθηση των σταθερών μπλε τιμολογίων, στα οποία στρέφεται συνολικότερα η αγορά προμήθειας και τα οποία, σύμφωνα με την διοίκηση της εταιρία, μπορούν να στηρίξουν μια σχέση εμπιστοσύνης και αξιοπιστίας με τον πελάτη. Σε προτεραιότητα μπαίνει και η δυναμική επέκταση σε μεγάλους καταναλωτές μέσης τάσης , με την Elpedison να λανσάρει στην αγορά ένα μοντέλο προμήθειας που γνωρίζει μεγάλη ανάπτυξη στις ΗΠΑ.
Το ρεύμα που θα παρέχει στην επιχείρηση θα παράγεται από μικρές μονάδες, είτε φωτοβολταϊκών είτε υβριδικών, είτε από μπαταρίες που θα εγκαθιστά η Elpedison στο χώρο του πελάτη- επιχείρηση, τον οποίο θα έχει προηγουμένως νοικιάσει στη βάσει ενός μακροπρόθεσμου συμβολαίου 10ετούς διάρκειας. Η σύμβαση προμήθειας (PPAs) θα είναι επίσης δεκαετούς διάρκειας και η Εlpedison θα δεσμεύεται για τη συνεχή παροχή ρεύματος και για τις ώρες που η μονάδα ΑΠΕ δεν θα παράγει, από το συνολικότερο μίγμα παραγωγής της. Στελέχη της εταιρίας μεταφέρουν ότι υπάρχει ισχυρό ενδιαφέρον στην αγορά και ότι αναμένονται σύντομα τα πρώτα συμβόλαια με μεγάλες επιχειρήσεις.
www.worldenenrgynews.gr