Τελευταία Νέα
Βιομηχανία & Απανθρακοποίηση

Σχέδια για περισσότερες δημοπρασίες λιθίου από την Albemarle (Reuters)

Σχέδια για περισσότερες δημοπρασίες λιθίου από την Albemarle (Reuters)

Στόχος είναι η ενίσχυση διαφάνειας της αγοράς

Ο μεγαλύτερος παραγωγός λιθίου στον κόσμο (η αμερικάνικη Albemarle), σχεδιάζει να πραγματοποιήσει περισσότερες δημοπρασίες για το μέταλλο που χρησιμοποιείται στις μπαταρίες των ηλεκτρικών οχημάτων για να ενισχύσει τη διαφάνεια των τιμών και να προωθήσει την καλύτερη κατανόηση της αδιαφανούς αγοράς, όπως αποκάλυψε στέλεχος της εταιρείας στις 25/6.


Η κίνηση είναι μια από τις πιο επιθετικές… από έναν ηγέτη του κλάδου για να ξεκαθαρίσει τη διαδεδομένη σύγχυση σχετικά με την τιμή του λιθίου.

Θα βοηθούσε επίσης στην καλύτερη υποστήριξη των συμβάσεων προμήθειας με αυτοκινητοβιομηχανίες που διψούν για φρέσκο ​​και συνεπή εφοδιασμό.

«Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να οικοδομήσουμε εμπιστοσύνη», είπε ο Έρικ Νόρις (επικεφαλής της επιχείρησης αποθήκευσης ενέργειας της Albemarle), στο Reuters στο περιθώριο του Συνεδρίου Προμήθειας Λιθίου και Πρώτων Υλών Μπαταριών Fastmarkets στο Λας Βέγκας.

 

Η επίδραση των τιμών της Κίνας

Ενώ το λίθιο έχει αυξηθεί σε δημοτικότητα την τελευταία δεκαετία, η σύγχυση των τιμών των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης από την ηγέτιδα αγορά της Κίνας έχει καταστήσει ασαφές ποιο θα πρέπει να είναι ένα ρεαλιστικό παγκόσμιο σημείο αναφοράς για την τιμή.

Ο αγώνας έγινε ιδιαίτερα οξύς μετά την πτώση των κινεζικών τιμών πέρυσι και την πτώση των μετοχών της Albemarle και άλλων δυτικών παραγωγών λιθίου.

Το Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου δεν έχει ακόμη ξεκινήσει ένα μακροπρόθεσμα προγραμματισμένο συμβόλαιο μελλοντικής εκπλήρωσης λιθίου και οι όγκοι του συμβολαίου λιθίου του Ομίλου CME είναι μικρότεροι από εκείνους για τον χαλκό και άλλα κρίσιμα ορυκτά.


Η αντίδραση της Albemarle

«Ως απάντηση στην αβεβαιότητα των τιμών, η Albemarle δημοπρατούσε ορισμένες από τις προμήθειες λιθίου της στην Αυστραλία τον περασμένο Μάρτιο, μια πρακτική που τώρα σχεδιάζει να επαναλάβει παγκοσμίως.

Η πρόθεσή μας είναι να κάνουμε περισσότερα από αυτά» σε περισσότερα μέρη του κόσμου και για διάφορους τύπους και ποιότητες λιθίου», δήλωσε το στέλεχος της Albemarle.

Η Albemarle σκοπεύει να παράσχει τα στοιχεία δημοπρασίας της στη Fastmarkets και σε άλλους οργανισμούς τιμολόγησης για να διαμορφωθούν δημόσια διαθέσιμες τιμές, είπε, σημειώνοντας ότι πολλά από τα μακροπρόθεσμα συμβόλαια της εταιρείας συνδέονται με τέτοια δεδομένα.

Albemarle.jpeg

Σχέδιο ανάπτυξης της Albemarle στη Χιλή

Σύμφωνα με τον Νόρις «η κοινή χρήση δεδομένων θα πρέπει επίσης να ενισχύσει τη χρήση αντιστάθμισης κινδύνου και άλλων χρηματοοικονομικών συμβάσεων για τη μείωση του κινδύνου.

Εάν μπορούμε να δημιουργήσουμε περισσότερο όγκο, περισσότερη ρευστότητα... αυτό θα ωφελήσει ολόκληρο τον κλάδο.

Στο Salar de Atacama της Χιλής, όπου η Albemarle παράγει λίθιο χρησιμοποιώντας λίμνες εξάτμισης, η εταιρεία έχει χαρτογραφήσει ένα επιθετικό σχέδιο ανάπτυξης που περιλαμβάνει τη χρήση τεχνολογίας άμεσης εξαγωγής λιθίου», είπε ο Νόρις.

Ωστόσο, η Albemarle δεν σχεδιάζει να υποβάλει προσφορά για την ανάπτυξη άλλων πλούσιων σε λίθιο μισθών της Χιλής, ή αλυκών, βήματα που κάνουν οι αντίπαλοι.

«Δεν έχουμε καν αρχίσει να αξιοποιούμε πλήρως τις δυνατότητες αυτού που έχουμε στην Atacama», είπε ο Νόρις.

 

Ευκαιρία για μελλοντικές επενδύσεις

Με την πρόσφατη πτώση των τιμών του λιθίου, μπορεί να είναι η κατάλληλη στιγμή για ενοποίηση της βιομηχανίας.

Πρόκειται για άποψη του Νόρις, παρότι η Albemarle επικεντρώνεται στα υπάρχοντα έργα.

«Θα πρέπει να υπάρχουν μεγαλύτεροι παίκτες με μεγαλύτερους ισολογισμούς σε αυτόν τον χώρο προκειμένου να υποστηρίξουν αξιόπιστα την ανάπτυξη στο μέλλον.

Δεν θα αποκλείαμε ποτέ εξαγορές, αλλά η προτεραιότητά μας τώρα είναι οι εσωτερικές οργανικές επενδύσεις», είπε χαρακτηριστικά.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης