Βιομηχανία & Απανθρακοποίηση

Reuters: Αυξημένες οι ανάγκες σε ενέργεια και νερό για την παραγωγή χαλκού της Χιλής – Τι δείχνει έρευνα

Reuters: Αυξημένες οι ανάγκες σε ενέργεια και νερό για την παραγωγή χαλκού της Χιλής – Τι δείχνει έρευνα
Οι ανθρακωρύχοι θα προμηθεύονται όλο και περισσότερο την ενέργειά τους από τις ανανεώσιμες πηγές, οι οποίες θα αποτελούν σχεδόν το 80% του ενεργειακού μείγματος της χώρας έως το 2026
Τα γερασμένα ορυχεία χαλκού της Χιλής θα χρειαστούν τεράστιες ποσότητες νερού και ενέργειας κατά την επόμενη δεκαετία για να διατηρήσουν την παραγωγή στα τωρινά της επίπεδα, καθώς η ποιότητα του μεταλλεύματος των κοιτασμάτων μειώνεται ολοένα περισσότερο, όπως έδειξε πρόσφατα έκθεση της κρατικής επιτροπής χαλκού Cochilco.

Με βάση την έρευνα που επικαλείται το Reuters, η κατανάλωση ενέργειας αναμένεται να αυξηθεί με ταχύτερο ρυθμό τα επόμενα 10 χρόνια σε σύγκριση με την αναμενόμενη αύξηση της παραγωγής των ορυχείων, με τη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας να αυξάνεται κατά 31,4% και την παραγωγή χαλκού κατά 20,7%.

Πιο συγκεκριμένα, η κατανάλωση ενέργειας εκτιμάται ότι θα αυξηθεί σε 34,2 TW ανά ώρα έως το 2034, από 26,0 TW ανά ώρα το 2023.

Η επέκταση των ορυχείων, οι αναβαθμίσεις των εγκαταστάσεων και τα νέα έργα θα «αποκτήσουν αυξανόμενη σημασία», δήλωσε η Cochilco, πηγαίνοντας από το 4,9% της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας στο 44,1% το 2034.

Ο ρόλος των ΑΠΕ

Οι ανθρακωρύχοι θα προμηθεύονται όλο και περισσότερο την ενέργειά τους από τις ανανεώσιμες πηγές, οι οποίες θα αποτελούν σχεδόν το 80% του ενεργειακού μείγματος της χώρας έως το 2026, σύμφωνα με την Cochilco.

Εν τω μεταξύ, η κατανάλωση νερού πρόκειται να αυξηθεί κατά 2,3% κατά μέσο όρο κάθε χρόνο κατά την επόμενη δεκαετία, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις.

«Πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι η πτώση του βαθμού περιεκτικότητας του μεταλλεύματος χαλκού σημαίνει ότι πρέπει να χρησιμοποιηθεί περισσότερο νερό για να διατηρηθούν τα επίπεδα παραγωγής», δήλωσε η Cochilco.

Από θαλασσινό νερό οι μεγαλύτερες ποσότητες

Το θαλασσινό νερό θα αποτελεί το 70% της συνολικής παροχής νερού, καθώς οι εταιρείες προσπαθούν να παρακάμψουν τους περιορισμούς νερού που προκαλούνται από την ξηρασία και το γεγονός ότι πολλές από τις δραστηριότητές τους βρίσκονται στην άνυδρη έρημο Ατακάμα στα βόρεια της Χιλής.

Οι επιχειρήσεις αντλούν όλο και περισσότερο θαλασσινό νερό απευθείας στις δραστηριότητές τους ή κατασκευάζουν μονάδες αφαλάτωσης για την επεξεργασία του νερού.

Και οι δύο επιλογές απαιτούν εντατική χρήση ενέργειας. Μέχρι το 2034, η άντληση θαλασσινού νερού και η αφαλάτωση θα πρέπει να καταναλώνουν 6,5 TW ανά ώρα, ή το 1/5 του συνόλου της ενέργειας που καταναλώνει η εξορυκτική βιομηχανία στη Χιλή, εκτιμά η Cochilco.

Μέχρι το 2034, η κατανάλωση θαλασσινού νερού αναμένεται να φθάσει τα 16,53 κυβικά μέτρα (m3) ανά δευτερόλεπτο, δηλαδή σχεδόν 157% αύξηση από το 2022, δήλωσε ο επικεφαλής της Cochilco, Joaquin Morales σε παρουσίαση που συνοδεύει την έκθεση.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης