Τελευταία Νέα
Βιομηχανία & Απανθρακοποίηση

Ποιούς ενεργειακούς τομείς κρατά η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ μετά το deal - To πλάνο απομόχλευσης του ομίλου

Ποιούς ενεργειακούς τομείς κρατά η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ μετά το deal - To πλάνο απομόχλευσης του ομίλου

Κεφάλαια άνω των 3 δισ. για νέα έργα διαθέτει ο Όμιλος

 

Ο ενεργειακός τομέας και συγκεκριμένα οι σύγχρονες τεχνολογίες της πράσινης ενέργειας, αλλά και η διαχείριση απορριμμάτων παραμένουν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και μετά την πώληση της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής στην εταιρία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Masdar.

Σύμφωνα με πηγές του ομίλου η συμφωνία με τη Masdar προβλέπει ότι η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ έχει δικαίωμα να αγοράσει το 50% συγκεκριμένων έργων παραγωγής και αποθήκευσης ενέργειας (υδροηλεκτρικά, αντλησιοταμίευσης και υπεράκτια αιολικά) συνολικής ισχύος περίπου 3 GW.

Επίσης, προβλέπει ότι η Masdar θα έχει δικαίωμα να πωλήσει στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ το 50% του έργου αντλησιοταμίευσης της Αμφιλοχίας, καθώς και ότι στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ θα περάσουν μία σειρά από δραστηριότητες της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής, όπως η διαχείριση απορριμμάτων (π.χ. στις Περιφέρειες Ηπείρου και Πελοποννήσου). Σημειώνεται ότι τα έργα διαχείρισης απορριμμάτων «κουμπώνουν» με το χαρτοφυλάκιο ΣΔΙΤ/Παραχωρήσεων του Ομίλου, ενώ εκτιμάται ότι τα επόμενα χρόνια θα δημοπρατηθούν τέτοιου είδους έργα αξίας άνω των 2,5 δισ. ευρώ.

Η πώληση της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής στη Masdar εξασφαλίζει στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ δύναμη πυρός άνω των 3 δισ. ευρώ για νέα έργα. Παράλληλα ο όμιλος διαθέτει χαρτοφυλάκιο παραχωρήσεων με εξασφαλισμένα μερίσματα άνω των 10 δισ. ευρώ και κατασκευαστικό ανεκτέλεστο άνω των 5 δισ. ευρώ.
Πηγές της αγοράς ανέφεραν ότι το τίμημα που συμφωνήθηκε (αντιστοιχεί σε αποτίμηση της εταιρείας 2,4 δισ. ευρώ) είναι υψηλότερο σε σχέση με αντίστοιχες συμφωνίες στην Ευρώπη γεγονός που απέδιδαν στο ότι η πλειονότητα των μονάδων ΑΠΕ της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής λειτουργεί με εγγυημένα έσοδα.


Ρευστότητα 900 εκατ. ευρώ

Εξάλλου η πώληση της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, φέρνει ρευστότητα 900 εκατ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένου και του μερίσματος για την χρήση 2023). Λαμβάνοντας υπόψη τα υπάρχοντα ταμειακά διαθέσιμα της μητρικής εταιρείας, τα αναμενόμενα μερίσματα από το σύνολο των έργων που βρίσκονται ή θα μπουν σε λειτουργία τα αμέσως επόμενα χρόνια αλλά και τα ήδη εξασφαλισμένα περιθώρια επιπλέον μόχλευσης, η συνολική επενδυτική ισχύς του Ομίλου ξεπερνάει τα 3 δισ. ευρώ.

Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ εξασφαλίζει ίδια κεφάλαια για διεκδίκηση νέων μεγάλων έργων στις υποδομές και τις παραχωρήσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, αφού για όλα τα μεγάλα projects που ήδη «τρέχουν» (π.χ. Αττική Οδός, Εγνατία Οδός, Νέος Διεθνής Αερολιμένας Ηρακλείου Κρήτης κλπ.) είχαν ήδη εξασφαλιστεί, τόσο οι χρηματοδοτικές γραμμές όσο και η ίδια συμμετοχή, πριν το deal με τη Masdar.

Αξίζει να σημειωθεί ότι βάσει πρόσφατων μελετών (ΙΟΒΕ, PWC), στον τομέα των υποδομών στην Ελλάδα τα αμέσως επόμενα χρόνια αναμένονται δημοπρατήσεις έργων συνολικής αξίας 40-50 δισ. ευρώ, ενώ παρόμοιες θετικές προοπτικές παρουσιάζονται και σε γειτονικές αγορές όπως Βαλκάνια και ΝΑ Ευρώπη.

Επιπλέον, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ αποκτά ακόμη πιο ελκυστικό χρηματοδοτικό προφίλ, αφού πλέον αφαιρούνται από το συνολικό δανεισμό της περίπου 1,1 δισ. ευρώ, που αφορούσαν σε γραμμές χρηματοδότησης του εντατικού επενδυτικού πλάνου της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, και οι οποίες πλέον δεν συνυπολογίζονται στον δανεισμό του Ομίλου.
Αποτέλεσμα είναι ο καθαρός δανεισμός του Ομίλου (Pro-Forma) να μηδενιστεί.

Παράλληλα, η μητρική εταιρεία πλέον θα διαθέτει καθαρό ταμείο (net cash) 500 εκατ. ευρώ, ενώ όλος ο υπόλοιπος δανεισμός θα αφορά σε χρηματοδοτήσεις παραχωρήσεων (κυρίως αυτοκινητοδρόμων) χωρίς αναγωγή στη μητρική, δηλαδή έργων που εξυπηρετούν τα δάνειά τους μέσω προβλέψιμων και σταθερών ταμειακών ροών σε βάθος 25-30 χρόνων από τα έσοδά τους (διόδια).


Αντιστάθμιση συνεισφοράς

Σε επίπεδο κερδοφορίας, αναμένεται αντιστάθμιση της συνεισφοράς της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής αφού η κερδοφορία σε επίπεδο EBITDA αλλά και Net Income θα συνεχίσει να αυξάνεται με διψήφιο ρυθμό τα επόμενα χρόνια από τη λειτουργία των νέων επενδύσεων του ομίλου και θα ξεπεράσει τα 700 εκατ. ευρώ λειτουργικής κερδοφορίας εντός των επόμενων 5 ετών (2028).

Όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά πηγές του ομίλου η πώληση της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή δεν είναι μία μεμονωμένη κίνηση, ούτε απλά απόρροια της ευκαιρίας να πωληθεί σε ένα ελκυστικό τίμημα ο «πράσινος» βραχίονας του Ομίλου. Αποτελεί τμήμα ενός ευρύτερου στρατηγικού πλάνου που υλοποιεί εδώ και χρόνια ο Γιώργος Περιστέρης, με στόχο η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ να μετεξελιχθεί από τον μεγαλύτερο κατασκευαστή αρχικά και τον μεγαλύτερο παραγωγό καθαρής ενέργειας μετέπειτα, σε έναν πλήρως καθετοποιημένο όμιλο, με το μεγαλύτερο και πιο διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο υποδομών και παραχωρήσεων όχι μόνο σε ελληνικό, αλλά και σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.

www.worldenegynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης