Τελευταία Νέα

Συνεργασία Centrica και Wood στην αποθήκευση υδρογόνου στη Βόρεια Θάλασσα

Συνεργασία Centrica και Wood στην αποθήκευση υδρογόνου στη Βόρεια Θάλασσα
Ο ταμιευτήρας Rough, που βρίσκεται στη Βόρεια Θάλασσα, χρησιμοποιείται για την αποθήκευση φυσικού αερίου για πάνω από 30 χρόνια
Η εταιρεία εφαρμοσμένης μηχανικής και παροχής συμβουλών Wood ανέλαβε από την Centrica Energy Storage (CES) σύμβαση για την ανάπλαση του έργου Rough στο Ηνωμένο Βασίλειο ώστε να μπορεί να υποστηρίξει στο μέλλον αποθήκευση μεγαλύτερων ποσοτήτων υδρογόνου.  

Σύμφωνα με το Offshore Energy, η σύμβαση περιλαμβάνει νέους αγωγούς, νέες εγκαταστάσεις, καθώς και χερσαίες υποδομές στον τερματικό σταθμό φυσικού αερίου Easington.

Η Wood υποστήριξε ότι αυτό είναι το πρώτο βήμα για να καταστεί το σημείο αυτό έτοιμο για αποθήκευση υδρογόνου.

Να σημειωθεί ότι ο ταμιευτήρας Rough, που βρίσκεται στη Βόρεια Θάλασσα, χρησιμοποιείται για την αποθήκευση φυσικού αερίου για πάνω από 30 χρόνια και, σύμφωνα με τη Wood, έχει τη δυνατότητα να παρέχει πάνω από το 50% των αναγκών αποθήκευσης υδρογόνου του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η Centrica ανακοίνωσε πρόσφατα τη φιλοδοξία της να γίνει το κοίτασμα Rough η μεγαλύτερη εγκατάσταση αποθήκευσης υδρογόνου μακράς διάρκειας στον κόσμο, ωστόσο, η τελική επενδυτική απόφαση (FID) για το έργο ανάπλασης εξαρτάται ακόμη από τις πολιτικές αποφάσεις που θα ληφθούν από ην κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου.

Οι δηλώσεις

Ο Steve Nicol, Εκτελεστικός Πρόεδρος Επιχειρήσεων της Wood, δήλωσε: «Είμαστε υπερήφανοι που συμμετέχουμε σε αυτό το καινοτόμο έργο ανάπλασης, το οποίο είναι ζωτικής σημασίας τόσο για τη μακροπρόθεσμη ενεργειακή ασφάλεια του Ηνωμένου Βασιλείου όσο και για τις δεσμεύσεις του για την απαλλαγή της βιομηχανίας από τις ανθρακούχες εκπομπές. Το υδρογόνο, μαζί με την υπεράκτια αιολική ενέργεια και τη δέσμευση και αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα, είναι ζωτικής σημασίας για τη φιλοδοξία του Ηνωμένου Βασιλείου για μηδενικό ανθρακικό αποτύπωμα και θα αποτελέσει το κλειδί για την απαλλαγή από τον άνθρακα στις βιομηχανίες, τις μεταφορές και την ενέργεια».

Ο Martin Scargill, διευθύνων σύμβουλος της Centrica Energy Storage, σχολίασε: «Έχουμε τεράστιες φιλοδοξίες για το μέλλον της Rough και η συνεργασία μας με την Wood είναι ένα σημαντικό σκαλοπάτι στην πορεία προς την υλοποίηση αυτών των στόχων. Είμαστε έτοιμοι να επενδύσουμε στη διασφάλιση του μέλλοντος αυτού του κρίσιμου περιουσιακού στοιχείου με την προϋπόθεση ότι θα προωθηθεί ένα ρυθμιστικό μοντέλο υποστήριξης που θα στηρίξει τις επενδύσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου στο Ηνωμένο Βασίλειο».

Να υπενθυμίσουμε ότι το 2023, η Centrica συνεργάστηκε με την Wood για να αξιολογήσει τη σκοπιμότητα μετατροπής του τερματικού σταθμού του Easington σε κόμβο παραγωγής υδρογόνου χαμηλών εκπομπών άνθρακα.

Τότε, οι εταιρείες σημείωναν ότι η ανάπτυξη του κόμβου χαμηλών εκπομπών άνθρακα του Easington βοηθάει στην υλοποίηση του στόχου της Centrica για την επίτευξη του καθαρού μηδέν μέχρι το 2045, με το υδρογόνο να αποτελεί κομβικό άξονα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης