Τελευταία Νέα
Βιομηχανία & Απανθρακοποίηση

Ο «πυρετός» του ουρανίου έχει ήδη ξεσπάσει (Bloomberg)

Ο «πυρετός» του ουρανίου έχει ήδη ξεσπάσει (Bloomberg)
Καθώς η κλιματική αλλαγή εντάθηκε και οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο αναθεώρησαν την ενεργειακή τους πολιτική εκ νέου σκεπτόμενες την απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα, το ενδιαφέρον για κοιτάσματα ουρανίου αναζωπυρώθηκε
Η τιμή του ραδιενεργού μετάλλου έχει αυξηθεί κατά 233%, αποκαλύπτοντας τους ραγδαίους ρυθμούς με τους οποίους ο κόσμος στρέφεται και πάλι στην πυρηνική ενέργεια.

Σύμφωνα με το Bloomberg, για μεγάλο χρονικό διάστημα, κανείς δεν ενδιαφερόταν ιδιαίτερα για την ανάπτυξη των πυρηνικών αντιδραστήρων.

Η καταστροφή της Φουκουσίμα το 2011 έπαιξε τον ρόλο της σε αυτό.

Η πυρηνική ενέργεια έγινε και πάλι πολύ τρομακτική, και το ουράνιο, το ευαίσθητο και θανατηφόρο καύσιμο που τροφοδοτεί τους αντιδραστήρες, έγινε ένα περιθωριοποιημένο μέταλλο στην παγκόσμια αγορά εμπορευμάτων.

Καθώς όμως η κλιματική αλλαγή εντάθηκε και οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο αναθεώρησαν την ενεργειακή τους πολιτική εκ νέου σκεπτόμενες την απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα, το ενδιαφέρον για κοιτάσματα ουρανίου αναζωπυρώθηκε - αρχικά αργά και στη συνέχεια, μετά την εισβολή του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία, με φρενήρη ρυθμό.

Ξαφνικά, μεγάλο μέρος του κόσμου χρειαζόταν μια εναλλακτική λύση κόντρα στη ρωσική ενέργεια.

Οι αριθμοί αποκαλύπτουν

Σήμερα, υπάρχουν 61 πυρηνικά εργοστάσια υπό κατασκευή σε παγκόσμιο επίπεδο. Άλλοι 90 περίπου αντιδραστήρες βρίσκονται στο στάδιο του σχεδιασμού και περισσότεροι από 300 έχουν προταθεί σε ένα βάθος χρόνου.

Υπάρχει ακόμη και μια ώθηση για την επαναλειτουργία παλαιών εργοστασίων που είχαν κλείσει πριν από χρόνια.

Η εκτίναξη της τιμής του ουρανίου αποτελεί απόδειξη του μεγέθους και της ταχύτητας αυτής της επιστροφής στην πυρηνική ενέργεια.

Τα τελευταία πέντε χρόνια, το μέταλλο έχει αυξηθεί κατά 233% - υπερτριπλάσια από τα κέρδη του χρυσού και του χαλκού, ακόμη και μετά από μια μικρή πτώση το 2024.

Ορισμένες εταιρείες επιχειρήσεις κοινής ωφελείας στην Ευρώπη παρατείνουν τη ζωή των πυρηνικών αντιδραστήρων τους για να αντιμετωπίσουν την απώλεια αγωγών ρωσικού φυσικού αερίου, ενώ η ανάπτυξη του πυρηνικού στόλου της Κίνας συνεχίζεται με υψηλούς ρυθμούς, γεγονός που έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον των επενδυτών, οι οποίοι αποκτούν έκθεση τόσο μέσω μετοχών εξόρυξης όσο και μέσω παραγώγων ουρανίου.

Ενώ το spot ουράνιο είναι μια αγορά με αραιή διαπραγμάτευση, η προθεσμιακή τιμή – η οποία είναι πιο σημαντική για τα εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας – έχει επίσης αυξητικές τάσεις, σύμφωνα με την BMO Capital Markets.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης