Τελευταία Νέα
Βιομηχανία & Απανθρακοποίηση

Βρετανία: Τα έργα CCS μπορούν να οδηγήσουν σε μεγαλύτερες εκπομπές άνθρακα (Montel)

Βρετανία: Τα έργα CCS μπορούν να οδηγήσουν σε μεγαλύτερες εκπομπές άνθρακα (Montel)
Η ενέργεια έχει γίνει ένα σημαντικό σημείο αντιπαράθεσης μεταξύ Συντηρητικών και Εργατικών που διεκδικούν την εξουσία στις εκλογές της χώρας στις 4 Ιουλίου
Τα έργα δέσμευσης και αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα (CCUS) που προωθούνται στη βιομηχανία φυσικού αερίου στο Ηνωμένο Βασίλειο - τα οποία αποσκοπούν στην επίτευξη των στόχων για μηδενικές εκπομπές - θα μπορούσαν στην πραγματικότητα να πολλαπλασιάσουν τους ρύπους και να οδηγήσουν τη χώρα σε μεγαλύτερη εξάρτηση από το υγροποιημένο φυσικό αέριο, σύμφωνα με έκθεση που δημοσίευσε το Montel.

«Εκτιμούμε ότι αν κατασκευαστούν όλα τα έργα CCUS (δέσμευση και υπόγεια αποθήκευση άνθρακα) με βάση το φυσικό αέριο που προτείνονται από τη στρατηγική του Ηνωμένου Βασιλείου για το μηδενικό ισοζύγιο, μέχρι το 2035 η νέα ζήτηση φυσικού αερίου θα μπορούσε να είναι διπλάσια από την προβλεπόμενη εγχώρια παραγωγή ανά έτος, οδηγώντας αναγκαστικά σε εξάρτηση τη Βρετανία από τις εισαγωγές LNG», δήλωσε ο Lorenzo Sani, συντάκτης της έκθεσης με τίτλο «Kind of Blue».

Οι εκπομπές άνθρακα συχνά υποεκτιμώνται, γράφει μεταξύ άλλων η έκθεση, σημειώνοντας ότι οι εισαγωγές LNG συνοδεύονται κατά μέσο όρο από εκπομπές άνθρακα πέντε ή περισσότερες φορές μεγαλύτερες από το φυσικό αέριο που έρχεται από τη Βόρεια Θάλασσα.

Θέμα εκπομπών upstream

Χωρίς εγγυήσεις σχετικά με την ένταση άνθρακα του φυσικού αερίου, τα πρόσφατα προτεινόμενα έργα μπλε υδρογόνου που παράγεται μέσω δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα (CCS), θα μπορούσαν να παράγουν 2-3 φορές περισσότερες εκπομπές, με τις ετήσιες εκπομπές να αυξάνονται κατά 8-24 εκατ. τόνους ισοδύναμου διοξειδίου του άνθρακα, αναφέρει η έκθεση.

«Ακόμη και με την καλύτερη τεχνολογία, το μπλε υδρογόνο από εισαγόμενο LNG θα μπορούσε να εκπέμπει έως και 2,5 φορές περισσότερο άνθρακα από το επιθυμητό. Το πράσινο υδρογόνο, που παράγεται από ανανεώσιμη ηλεκτρική ενέργεια, παραμένει η μόνη πραγματικά χαμηλή σε εκπομπές λύση».

Η έκθεση επικεντρώθηκε στο προτεινόμενο έργο μπλε υδρογόνου H2Teesside της μεγάλης πετρελαϊκής εταιρείας BP, διαπιστώνοντας ότι θα μπορούσε να εκπέμψει 2-3 φορές περισσότερο CO2 από ό,τι αναφέρεται στην περιβαλλοντική του αξιολόγηση, εάν στηριζόταν σε εισαγόμενο LNG.

Είναι το πράσινο υδρογόνο η απάντηση;

«Εάν δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις για το μπλε υδρογόνο χαμηλών εκπομπών άνθρακα και το αέριο-CCS, θα πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στο πράσινο υδρογόνο από ανανεώσιμες πηγές και σε εναλλακτικές τεχνολογίες ευελιξίας, όπως η αποθήκευση ενέργειας μεγάλης διάρκειας, οι πράσινες τουρμπίνες υδρογόνου και η αντλησιοταμίευση», αναφέρει η έκθεση.

Η ενέργεια έχει γίνει ένα σημαντικό σημείο αντιπαράθεσης μεταξύ Συντηρητικών και Εργατικών που διεκδικούν την εξουσία στις εκλογές της χώρας στις 4 Ιουλίου, καθώς το κόστος της πράσινης μετάβασης αυξάνεται ραγδαία.

Υπενθυμίζεται ότι το Εργατικό Κόμμα της αντιπολίτευσης έχει δεσμευτεί για καθαρό μηδενισμό από την παραγωγή ενέργειας έως το 2030, με τους κυβερνώντες Συντηρητικούς να το καθυστερούν έως το 2035.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης