Τελευταία Νέα

Η Fluence υπογράφει την 3η συμφωνία BESS της Φινλανδίας (Energy-Storage)

Η Fluence υπογράφει την 3η συμφωνία BESS της Φινλανδίας (Energy-Storage)

Πάνω από 300 MW BESS κλίμακας δικτύου αναμένεται να κυκλοφορήσουν την επόμενη διετία στη σκανδιναβική χώρα

Το ελβετικό επενδυτικό ταμείο και το όχημα ανάπτυξης έργων MW Storage έχει συνάψει σύμβαση με τη Fluence (εταιρεία ενσωμάτωσης συστήματος, παγκόσμιος ηγέτης στην αγορά προϊόντων και υπηρεσιών αποθήκευσης ενέργειας και λογισμικού που βασίζεται σε cloud για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και αποθηκευτικά στοιχεία), για την προμήθεια και την ενσωμάτωση ενός στοιχείου αποθήκευσης μπαταριών 20 MW στη Φινλανδία.

Το έργο θα είναι ένα σύστημα αποθήκευσης ενέργειας μπαταρίας διάρκειας 1 ώρας (20 MWh) κοντά στο Δήμο Mäntsälä στην περιοχή Uusimaa της νότιας Φινλανδίας και σηματοδοτεί την τρίτη συνεργασία μεταξύ MW Storage και Fluence στη σκανδιναβική χώρα.

Οι αγορές βοηθητικών υπηρεσιών της σκανδιναβικής περιοχής προσφέρουν μια ευκαιρία για στοιχεία αποθήκευσης μπαταριών που ανταποκρίνονται γρήγορα.

Σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα LCP Delta, περισσότερα από 300 MW BESS κλίμακας δικτύου αναμένεται να κυκλοφορήσουν εντός των επόμενων 2 ετών μόνο στη Φινλανδία.

Σύμφωνα με το LCP Delta, αυτό κάνει τη Φινλανδία τη δεύτερη πιο καυτή προοπτική στους Σκανδιναβούς μετά τη Σουηδία.

Από τα μέσα Μαΐου, η Σουηδία είχε έναν αγωγό 400 MW μπαταριών κλίμακας δικτύου που αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία εντός του 2024.

Ενώ υπάρχουν ορισμένες ευκαιρίες εμπορίας ενέργειας στο χρηματιστήριο ηλεκτρικής ενέργειας Nord Pool, οι αγορές βοηθητικών υπηρεσιών είναι το κύριο πλεονέκτημα για τους κατασκευαστές BESS, με αποτέλεσμα η πλειοψηφία να αποφασίζει να μεγεθύνει τα περιουσιακά τους στοιχεία σε σχετικά σύντομες διάρκειες.

 
Οι ευκαιρίες στην Σκανδιναβία και ο στόχος της Φινλανδίας

Η LCP Delta και άλλοι αναλυτές έχουν επισημάνει ότι οι ευκαιρίες για να κερδίσετε πολλά χρήματα από τις υπηρεσίες δικτύου στις Σκανδιναβικές χώρες μπορεί να είναι σχετικά βραχύβιες λόγω της ρηχής φύσης αυτών των αγορών, όπως παρατηρήθηκε πρόσφατα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Αυτό οδηγεί σε έναν αγώνα δρόμου για την ανάπτυξη περιουσιακών στοιχείων στην περιοχή.

Όσον αφορά στους άλλους παράγοντες για την αποθήκευση ενέργειας, η Φινλανδία στοχεύει στην ουδετερότητα του άνθρακα έως το 2035, ενώ η ετήσια ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας προβλέπεται να αυξηθεί κατά 20% έως το 2030, φτάνοντας μέχρι εκείνη τη στιγμή την 1 TWh.

 

Άλλες συμφωνίες

Την περασμένη εβδομάδα, το Energy-Storage.news ανέφερε 2 άλλες συμφωνίες BESS στη Φινλανδία.

Συγκεκριμένα η Alpiq (ελβετική εταιρεία) παρήγγειλε ένα BESS 30MW/36MWh και η Merus Power (εταιρεία ολοκλήρωσης συστήματος) σύναψε σύμβαση για υπηρεσίες λειτουργίας και συντήρησης (O&M).

Εν τω μεταξύ, ο Optimiser Capalo AI κέρδισε μια σύμβαση για ένα διαφορετικό έργο (38,5 MW/38 MWh) το οποίο χρησιμοποιεί επίσης υλικό από την Merus Power και σε εξέλιξη από την τοπική επενδυτική πλατφόρμα αποθήκευσης ενέργειας eNordic της εταιρείας ιδιωτικών μετοχών Arcadian.

 

Αυξανόμενο δίκτυο ευρωπαϊκών βιομηχανικών συνεργασιών BESS

Οι κάπως περίπλοκες σχέσεις μεταξύ των εμπλεκόμενων εταιρειών δεν σταματούν εδώ, καθώς η Alpiq και η MW Storage έχουν συνεργαστεί στο παρελθόν.

Στις συνεργασίες τους συμπεριλαμβάνεται ένα από τα πρώτα μεγάλα έργα μπαταριών κλίμακας δικτύου στην κοινή τους χώρα, την Ελβετία, που αναπτύχθηκε το 2020.

Η MW Storage ανέθεσε στην Alpiq να διαχειρίζεται και να λειτουργεί το 20MW/18MWh με εμπορευματοκιβώτια BESS στο Brunnen, στον ελβετικό δήμο Ingenbohl. Αυτό το έργο χρησιμοποιούσε επίσης εξοπλισμό από το Fluence. Επεκτάθηκε στα 28 MW νωρίτερα φέτος.

Στην πραγματικότητα, ενώ θα είναι ο παγκόσμιος πάροχος τεχνολογίας αποθήκευσης ενέργειας και ολοκληρωμένος συστήματος Fluence και η 3η συνεργασία BESS της MW Storage στη Φινλανδία, θα είναι το 5ο κοινό έργο στο οποίο έχει εργαστεί το ζευγάρι συνολικά στην Ευρώπη.

Ο εξοπλισμός μετασχηματιστή έφτασε στο εργοτάξιο του Wunsiedel καθώς έλαβε χώρα η τελετή συμπλήρωσης. 

Η μεγαλύτερη συνεργασία έργου είναι στο χωριό Arzberg στην περιοχή Wunsiedel της Γερμανίας.

Με απόδοση και χωρητικότητα 100 MW/200 MWh, υποστηρίχθηκε ότι ήταν το μεγαλύτερο έργο κλίμακας δικτύου στη χώρα κατά την ανακοίνωσή του (Premium Access) στα τέλη Δεκεμβρίου 2023, αν και φαίνεται ότι θα χάσει σύντομα αυτόν τον τίτλο.

Ο κατασκευαστής Kyon Energy είχε ήδη λάβει έγκριση για ένα έργο 137,5 MW/275 MWh στη Γερμανία τον Νοέμβριο του 2023, αν και η ημερομηνία έναρξης λειτουργίας του μέχρι το τέλος του 2025 είναι πιθανό να είναι μεταγενέστερη από εκείνη του έργου Wunsiedel της MW Storage, το οποίο στοχεύει στις αρχές του επόμενου έτους.

Επιπλέον, στα τέλη Απριλίου ξεκίνησε η κατασκευή του έργου BESS 103MW/238MWh της Eco Stor στο Bollingstedt του Schleswig-Holstein και ο κατασκευαστής Eco Stor στοχεύει επίσης έναν αριθμό πιθανών ευκαιριών έργων 300MW/600MWh στη χώρα.

Μια τελετή ολοκλήρωσης πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα για το έργο Wunsiedel της MW Storage, με τη συμμετοχή των εταίρων της Fluence και BKW Engineering, στην τοποθεσία που βρίσκεται κοντά στα τσεχογερμανικά σύνορα.

Η MW Storage ανέφερε μέσω του LinkedIn ότι ο πρώτος μετασχηματιστής έχει παραδοθεί στην τοποθεσία και έχει εγκατασταθεί, κάτι που το ταμείο χαρακτήρισε «ένα σημαντικό κατόρθωμα που η πολύ καλά δοκιμασμένη ομάδα κατέκτησε με ευκολία».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης