Το μέλλον της ευρωπαϊκής βιομηχανίας και οι αρνητικές εκπομπές ρύπων (Εuractiv)

Το μέλλον της ευρωπαϊκής βιομηχανίας και οι αρνητικές εκπομπές ρύπων (Εuractiv)
Οι ειδικοί διαφωνούν σχετικά με το πώς θα εξελιχθεί το ΣΕΔΕ στα τέλη της δεκαετίας του 2030
Η ευρωπαϊκή βιομηχανία δεν θα πρέπει να βασίζεται στις αρνητικές εκπομπές ρύπων για να πετύχει τους κλιματικούς της στόχους με άξονα το 2039, δήλωσαν εμπειρογνώμονες στο Euractiv.

Στο πλαίσιο του ETS, περίπου 10.000 σταθμοί παραγωγής ενέργειας και μεγάλα βιομηχανικά εργοστάσια υποχρεούνται να εκδίδουν πιστοποιητικά, γνωστά ως δικαιώματα εκπομπών, κάθε φορά που εκπέμπουν CO2 στην ατμόσφαιρα.

Από το 2039, δεν θα διατίθενται πια νέα δικαιώματα, πράγμα που σημαίνει ότι, εκτός από τη χρήση ήδη δεσμευμένων δικαιωμάτων, οι βιομηχανίες δεν θα μπορούν να εκπέμπουν ρύπους.

Αρκετοί ειδικοί του κλάδου υποστηρίζουν ότι οι αρνητικές εκπομπές θα μπορούσαν να επιτρέψουν στα εργοστάσια να συνεχίσουν να εκπέμπουν CO2 και μετά το 2039. Σε αυτό το σενάριο, το CO2 που θα συλλαμβάνεται από την ατμόσφαιρα μέσω της τεχνολογίας CCS θα χρησιμοποιείται για την έκδοση νέων δικαιωμάτων.

Ωστόσο, πολλοί είναι που προειδοποιούν τη βιομηχανία να μη βασίζεται σε τέτοιες αρνητικές εκπομπές.

Οι δηλώσεις

«Πρόκειται για εξαιρετικά μικρές ποσότητες που στην καλύτερη περίπτωση θα είναι επαρκείς για να αντισταθμίσουν τις υπολειμματικές εκπομπές από εργοστάσια με CCS, ηλεκτρικές χαλυβουργίες ή εκπομπές που σχετίζονται με χημικές διεργασίες», δήλωσε στο Euractiv ο Felix Matthes του γερμανικού Ινστιτούτου Öko.

Ο Matthes σημείωσε επίσης ότι οι αρνητικές εκπομπές θα χρειαστούν από τομείς εκτός ΣΕΔΕ, όπως είναι η γεωργία.

Ο Michael Pahle, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας για το κλίμα και την ενεργειακή πολιτική στο Ινστιτούτο του Πότσδαμ για την Έρευνα των Επιπτώσεων του Κλίματος (PIK), προειδοποίησε ομοίως τις εταιρείες να μην βασίζουν το μέλλον τους στις αρνητικές εκπομπές.

«Αν οι εταιρείες αναμένουν τις αρνητικές εκπομπές και καθυστερούν τις επενδύσεις τους σε καθαρές τεχνολογίες, τότε, αν η προσδοκία αυτή δεν επαληθευτεί, θα έχουν καταναλώσει πολλά πιστοποιητικά που θα ήταν καλύτερα να είχαν αποταμιεύσει για να αποφύγουν το υψηλό κόστος στο μέλλον», τόνισε.

Ο κεντροδεξιός ευρωβουλευτής Peter Liese, ο οποίος παλιότερα είχε ηγηθεί των διαπραγματεύσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με την αγορά άνθρακα, δήλωσε τον Μάιο στο Euractiv ότι ήθελε να δει τις αρνητικές εκπομπές να περιλαμβάνονται στο ΣΕΔΕ, ώστε να αποφευχθεί ένα σενάριο όπου δεν θα υπάρχουν πλέον πιστοποιητικά στο σύστημα από το 2039.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να εντάξει με κάποιον τρόπο τις αρνητικές εκπομπές στο σύστημα ETS έως το 2026.

Θα έχουν εξαντληθεί όλα τα δικαιώματα του ΣΕΔΕ έως το 2039;

Οι ειδικοί διαφωνούν σχετικά με το πώς θα εξελιχθεί το ΣΕΔΕ στα τέλη της δεκαετίας του 2030.

«Τα τελευταία νέα πιστοποιητικά θα εκδοθούν το 2038, αλλά υποθέτουμε ότι μετά από αυτό το χρονικό όριο δεν θα υπάρχουν πλέον πιστοποιητικά στην αγορά», δήλωσε ο Matthes, πράγμα που σημαίνει ότι η βιομηχανία δεν θα έχει διαφυλάξει δικαιώματα από προηγούμενα έτη.

Ο Matthes πρόσθεσε ότι δεν θα διαφωνούσε ποτέ αν αυτό το σημείο μηδενικών δικαιωμάτων θα έρθει το 2038 ή το 2039.

Να σημειωθεί ότι τα δικαιώματα στο ΣΕΔΕ διαπραγματεύονται επί του παρόντος στα 70 ευρώ περίπου ανά τόνο CO2, πολύ κάτω από την προηγούμενη τιμή των 100 ευρώ τον Φεβρουάριο του 2023.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης