Reuters: Η Γερμανία θα αναθεωρήσει το καθεστώς επιδοτήσεων για τις ΑΠΕ  

Reuters: Η Γερμανία θα αναθεωρήσει το καθεστώς επιδοτήσεων για τις ΑΠΕ   

Εφάπαξ στήριξη για το επενδυτικό τους κόστος αντί για εγγυημένη τιμή για την ενέργεια που παράγουν

 

Η κυβέρνηση συνασπισμού της Γερμανίας πρόκειται να αναθεωρήσει τον τρόπο επιδότησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ώστε οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας να λαμβάνουν εφάπαξ στήριξη για το επενδυτικό τους κόστος αντί για εγγυημένη τιμή για την ενέργεια που παράγουν, σύμφωνα με έγγραφο του υπουργείου Οικονομικών την Παρασκευή  που δημοσιεύει το  Reuters.

Μια στροφή στις επενδυτικές επιδοτήσεις θα σηματοδοτούσε μια σημαντική αλλαγή στην αγορά ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της Γερμανίας και θα επιδίωκε να καταστήσει τη βιομηχανία λιγότερο εξαρτημένη από την κρατική υποστήριξη.

 Σημαίνει ότι οι φορείς εκμετάλλευσης θα λάβουν εφάπαξ επιχορήγηση για την κατασκευή σταθμών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αλλά θα πρέπει να πουλήσουν την ηλεκτρική τους ενέργεια με βάση τους δικούς τους υπολογισμούς της αγοράς, φέρνοντας σημαντικά υψηλότερους οικονομικούς κινδύνους.

"Ο στόχος είναι να μετατοπιστεί η επέκταση των νέων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε επιδοτήσεις επενδυτικού κόστους", σύμφωνα με το έγγραφο, μέρος της συμφωνίας του κυβερνώντος συνασπισμού για τον προϋπολογισμό του επόμενου έτους που επιτεύχθηκε την Παρασκευή.

 

Επενδυτικές αποφάσεις 

 Το τρέχον καθεστώς επιδοτήσεων, που εισήχθη πριν από περίπου 24 χρόνια, διευκόλυνε τις εταιρείες να λαμβάνουν επενδυτικές αποφάσεις και να εξασφαλίζουν ευνοϊκά δάνεια.

Η 20ετής εγγυημένη τιμή για τους παραγωγούς ηλιακής, αιολικής και βιοαερίου ενέργειας που πωλούν την ισχύ τους στο δίκτυο ενίσχυσε την επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της Γερμανίας, καθώς το Βερολίνο στοχεύει να καλύψει το 80% των αναγκών του σε ηλεκτρική ενέργεια με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έως το 2030.

 Οι προγραμματισμένες μεταρρυθμίσεις, των οποίων το ακριβές χρονοδιάγραμμα δεν έχει ακόμη καθοριστεί, αποτελούν μέρος ενός κυβερνητικού στόχου να επεκτείνει τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στο μέλλον χωρίς επιδοτήσεις και να ενσωματώσει πλήρως τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην αγορά, σύμφωνα  το έγγραφο.

Οι επιδοτήσεις επικρίνονται εδώ και καιρό από το φιλελεύθερο κόμμα FDP, μικρότερο εταίρο συνασπισμού, το οποίο λέει ότι οι 20ετείς επιδοτήσεις για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας δεν είχαν νόημα, καθώς η αιολική και η ηλιακή ενέργεια αναμένεται να καταστούν κυρίαρχες στην αγορά ενέργειας της Γερμανίας μέχρι τότε.

«Αυτή η στροφή σε επιδοτήσεις επενδυτικού κόστους για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι μια πραγματική επανάσταση στην ενεργειακή πολιτική», δήλωσε στο Reuters ο αναπληρωτής επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του FDP, Lukas Koehler.

 

Στο 58% η κάλυψη από ΑΠΕ

 Η κάλυψη από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αυξήθηκε στο 58% της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας της Γερμανίας το πρώτο εξάμηνο του έτους, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία της ένωσης επιχειρήσεων κοινής ωφελείας BDEW και του Κέντρου Έρευνας Ηλιακής Ενέργειας και Υδρογόνου (ZSW) τη Δευτέρα.

Ο υπουργός Οικονομίας  Robert Habeck είπε ότι η κυβέρνηση θα δοκιμάσει διάφορα μοντέλα για τη μετατόπιση των επιδοτήσεων, η οποία έχει επικριθεί από τη βιομηχανία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και άλλους εταίρους στον κυβερνών συνασπισμό.

«Η ριζική μετάβαση σε επιδοτήσεις επενδυτικού κόστους κινδυνεύει με αβεβαιότητα στην αγορά και επενδυτική απροθυμία, που θα μπορούσε να θέσει σε τεράστιο κίνδυνο τους φιλόδοξους στόχους επέκτασης», δήλωσε η Simone Peter, επικεφαλής του γερμανικού λόμπι ανανεώσιμων πηγών ενέργειας BEE.

  

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης