Χρηματιστήριο & Αγορές

Wall Street: Άνοδος 0,9% για τον S&P, 1% για τον energy sector και 1,2% για τον Nasdaq

Wall Street: Άνοδος 0,9% για τον S&P, 1% για τον energy sector και 1,2% για τον Nasdaq

341 μονάδες κέρδισε ο Dow

Άνοδος την Παρασκευή στη Wall Street  μετά από μια έκθεση που αψηφούσε τις προσδοκίες για τις θέσεις εργασίας που έδωσε στους επενδυτές εμπιστοσύνη σχετικά με την υγεία της οικονομίας.

Ο  Dow Jones  κέρδισε 341 μονάδες ή 0,81% στιςς 42.352 μονάδες.

Ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 0,9% στις 5.751μονάδες

Ο S&P 500 energy sector ενισχύθηκε 1,07% στις 717,98μονάδες.

Ο Nasdaq ενισχύθηκε 1,22% στις 18.137 μονάδες. 

Οι μετοχές σημείωσαν άνοδο μετά τα στοιχεία που έδειξαν ότι οι μισθοί εκτός των γεωργικών εκμεταλλεύσεων αυξήθηκαν κατά 254.000 θέσεις εργασίας τον Σεπτέμβριο, ξεπερνώντας κατά πολύ την προβλεπόμενη αύξηση των 150.000 από οικονομολόγους που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones. Το ποσοστό ανεργίας υποχώρησε στο 4,1% παρά τις προσδοκίες ότι θα παραμείνει σταθερό στο 4,2%.

Tesla, Amazon και Netflix ήταν μεταξύ των ονομάτων τεχνολογίας megacap που ενισχύθηκαν την Παρασκευή, γεγονός που μπορεί να εξηγήσει εν μέρει την υπεραπόδοση του Nasdaq. Στο άλλο άκρο, οι μετοχές μικρής κεφαλαιοποίησης σημείωσαν επίσης ράλι, με τον Russell 2000 να ενισχύεται πάνω από 1%.

Αλλά η αναπήδηση της Παρασκευής δεν ήταν αρκετή για να διαγράψει πλήρως τις απώλειες που παρατηρήθηκαν τις τελευταίες ημέρες. Οι αυξανόμενες γεωπολιτικές εντάσεις στη Μέση Ανατολή έδωσαν τη θέση τους σε ένα ασταθές ξεκίνημα τον Οκτώβριο για τις μετοχές, μια στροφή αφού η αγορά ήταν  ασυνήθιστα ισχυρή τους πρώτους εννέα μήνες του έτους.
Ο Dow και ο Nasdaq υποχώρησαν κατά 0,2% έκαστος την εβδομάδα. Ο S&P 500 ήταν έτοιμος να υποχωρήσει 0,1%.

Οι ενεργειακές μετοχές εκτινάχθηκαν αυτή την εβδομάδα καθώς το πετρέλαιο σημείωσε ράλι, με τον κλάδο S&P 500 να σημειώνει άνοδο άνω του 7%.

Το πετρέλαιο

Το αργό των ΗΠΑ σημείωσε την Παρασκευή το μεγαλύτερο εβδομαδιαίο κέρδος του σε περισσότερο από ένα χρόνο, καθώς οι traders φοβούνται ότι το Ισραήλ μπορεί να χτυπήσει τις εγκαταστάσεις πετρελαίου του Ιράν ως αντίποινα για την επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους της Τεχεράνης.

Ο δείκτης του West Texas Intermediate ενισχύθηκε  9,09% αυτή την εβδομάδα  τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδο από τον Μάρτιο του 2023. Ο δείκτης του Brent εκτινάχθηκε 8,43% τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδο από τον Ιανουάριο του 2023.

Το αμερικανικό αργό πετρέλαιο εκτινάχθηκε περίπου κατά 5% την Πέμπτη, αφού ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι ο Λευκός Οίκος συζητούσε ένα ισραηλινό χτύπημα στην πετρελαϊκή βιομηχανία του Ιράν. Ο Μπάιντεν διευκρίνισε αυτά τα σχόλια την Παρασκευή, αποθαρρύνοντας το Ισραήλ να στοχεύσει πετρελαϊκά κοιτάσματα.«Οι Ισραηλινοί δεν έχουν καταλήξει στο τι πρόκειται να κάνουν όσον αφορά ένα χτύπημα – αυτό είναι υπό συζήτηση», είπε ο Μπάιντεν σε δημοσιογράφους σε συνέντευξη Τύπου στον Λευκό Οίκο. «Αν ήμουν στη θέση τους, θα σκεφτόμουν άλλες εναλλακτικές από το να χτυπήσω πετρελαιοπηγές».

Οι τιμές κλεισίματος της ενέργειας της Παρασκευής:

 West Texas Intermediate
Συμβόλαιο Νοεμβρίου: 74,38 δολάρια το βαρέλι, αύξηση  0,91%. Έως σήμερα, το αργό πετρέλαιο των ΗΠΑ έχει σημειώσει άνοδο σχεδόν 4%.

Brent
Συμβόλαιο Δεκεμβρίου: 78,05 δολάρια το βαρέλι, αύξηση  0,55%. Έως σήμερα, ο παγκόσμιος δείκτης αναφοράς έχει αυξηθεί περισσότερο από 1%.

Βενζίνη RBOB
Συμβόλαιο Νοεμβρίου: 2,0958 $ ανά γαλόνι, αύξηση 0,15%. Μέχρι σήμερα, η βενζίνη έχει αλλάξει ελάχιστα.

Φυσικό αέριο
Συμβόλαιο Νοεμβρίου: 2,854 δολάρια ανά χίλια κυβικά πόδια, πτώση 3,91%. Έως σήμερα, το φυσικό αέριο είναι μπροστά περισσότερο από 13%.

Οι τιμές του πετρελαίου θα εκτοξευθούν κατά 10 έως 20 δολάρια το βαρέλι, εάν μια ισραηλινή επίθεση εξαφανίσει 1 εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως ιρανικής παραγωγής σε μια σταθερή περίοδο, δήλωσε ο Daan Struyven, επικεφαλής αναλυτής πετρελαίου της Goldman Sachs.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης